ksiądz Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 Witam, zastanawiam sie od czego powinienem zaczac nauke PHP. Prawde mowiac na temat html i javy conieco wiem a teraz chcetnie bym sie zabral za php. zainstalowalem sobie na kompie krasnala.. pewnie wszyscy to znaja, ma php, sql i jeszcze cos tam w sobie.. teraz pojawia sie pytanie jak to skonfigurowac zeby dzialalo... tzn wyswietlalo strony napisane w php? dodam ze chcialbym bawic sie w to bez urzycia internetu, wiec z tego co sie zorientowalem musze postawic sobie serwer.. - mam krasnala.. a teraz co dalej>? jak to skonfigurowac..? jak na razie zrobilem jakas prosta stonke w php ktora ma wyswietlac date i czas.. i jak to odpalam to sie okazuje ze widze skrypt a nie date i czas.. o co chodzi? :mur: serwer jest wlaczony wiec pytanei : co jest nie tak? prosze i rady i wyrozumialosc.. pozdro!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 (edytowane) Wszystko jest ok. Problem stanowi sposób, w jaki odpalasz PHP. Aby skrypty (php) się wykonywały, muszą działać na serwerze - sama przeglądarkia nie ma pojęcia, jak wykonać dowolne polecenie. Jeśli więc masz plik "C:\Krasnal\www\test.php", to aby go wykonać, należy wpisać adres: http://localhost/test.php PS. Zakładam, iż nie zmieniałeś nazwy serwera podczas instlacji. Edytowane 20 Października 2005 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiądz Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 no tak .. nie zmienilem nazwy... nawet nie wiedzialem ze trzeba to zrobic.. wiec rozumiem ze jak wpisze w przegladarke adres skryptu ktory chce wykonac, np. tak http://localhost/test.php to bedzie ok? teraz pytanie : czy podczas instalacji powinienem zmienic nazwe serwera? moze jeszcze jakies dobre rady, najprawdopodobniej napotkam jeszcze na jakies problemy:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 Na początek, to jakiś kurs w sieci może się przydać (jest tego pełno). Nazwy serwerka nie trzeba zmieniać, a nawet nie polecam. Gdy ma się sieć z grupami roboczymi a nie domenami, to potem nie można się połączyć z własnym kompem, gdy jego nazwa to np." www.moj_komp.pl" - u mnie na Appserv nie mogło znaleźć serwera i musiałem lecieć przez 127.0.0.1. Gdy już troche opanujesz podstawy PHP, to możesz sobie jakiegoś PHP Nuke/PostNuke wrzucić i pooglądać kod, pobawić się - tam poziom jest już konkretny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiądz Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 acha dzieki w takim razie szukam tutora.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...