Skocz do zawartości
marco

Jaka obudowa (Enlight vs. Modecom)

Rekomendowane odpowiedzi

Nastala wielkopomna chwila - zdecydowalem zostawic mojego 3letniego staruszka jako 3-ciego kompa do Divx'ow a na workstation zafundowac sobie cos nowszego (wybor juz padl na Asusa A7V333 mit RAID && Firewire zusammen z XP1700+). Problem w co to zapakowac. Stara obudowe i tak chce zostawic do starego athlona ktory bedzie robil za playera filmow, zreszta i tak watpie czy moj dotychczas niezawodny Fortron/Source 200W pociagnal by nowa konfiguracje (czyli do procka i plyty - 3 dyski, Cd-r, cdrom, 2 grafiki, siec, isdn, karta do montazu wideo, ident)

Obudowa musi miec:

- 4 miejsca na urzadzenia 5 1/2 cala

- 2 miejsca na 3 calowe (zewnetrzne)

- nie musi miec miejsca na stacje dyskietek - od 3 lat takowej nie uzywam i tak ;)

- PSU 300W+

- cena do 300 PLN (netto)

- musi sie wszystko wygodnie wkladac a troche tych kieszeni i innych dyskow jest ;)

- fajnie by bylo jak by ladnie wygladala ale nie jest to konieczne

- mile by bylo jakby USB i Firewire byly wyprowadzone na przod zebym sie nei musial schylac do podpinania nagrywarki i kamery

Posprawdzalem i w gre wchodza nastepujace modele ( te i tylko te - nie sugerujcie innych bo moge kupic tylko w 2 roznych miejscach i sprowadzanie spoza szczecina mija sie z celem)

- ENLIGHT EN-7237

- wszystkie ModeComy (FeelV, Platinium i reszta tego czegos)

No i za cholere nie wiem co wybrac ;)))

Jakby ktos mial jakies doswiadczenie z ktorymis z tych modeli i moglby cos o nich powiedziec to bede bardzo wdzieczny :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym był za Enlightem-7233 !

Wejdź na http://www.cezar.com.pl/oferta/obudowy/obudowy.html

A tak na marginesie to Ci Codegena polecam !

7233 nie ma jest 7237 tylko ;))))))))))

za codegena dziekuje i tak nie ma ich ;)

Oprocz tych sa juz tylko jakies noname'y ktore oczywiscie odpadaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecilbym ci Modecom Mirror(troche drozszy niz ty chcesz) jako obudowe, a jako zasilacz Enlight 300W P4. Jesli nie zalezy ci na wygladzie to obudowe tez Enlight. Tylko nie jestem pewien czy uda ci sie wywalic standardowo zafundowane takie wyjscie na dyskietki... pewnie sie da nie przygladalem sie temu. Cala obudowa od gory do dolu jest napakowana miejscami na urzadzenia. 5x 5 1/2, 2x 3,5 zew. a reszta wewnetrzne 3,5. Z przodu obudowy sa dwa wiatraczki dmuchajace w dyski - calkiem dobrze sie sprawuja, a z tylu pod zasilaczem jeden wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy. Obudowa wyglada super, dobre materialy i w ogole marzenie, gdyby nie troche slaby zasilacz ktory realnie ma 300W... Enlight jest troche lepszy z zasilaczem. Jesli udaloby ci sie wyrzucic to miejsce na dyskietki, to uzywany Mirror i zasilacz Enlighta bedzie akurat w cenie 300zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zapomnialem powiedziec, Mirror nie ma USB i FireWire z przodu. Ma takie Imperial (zreszta poogladaj sobie oferte www.modecom.pl ) ale nie wiem jak on wyglada w srodku... Mirror jest ok w przypadku montowania itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecilbym ci Modecom Mirror(troche drozszy niz ty chcesz) jako obudowe, a jako zasilacz Enlight 300W P4. Jesli nie zalezy ci na wygladzie to obudowe tez Enlight. Tylko nie jestem pewien czy uda ci sie wywalic standardowo zafundowane takie wyjscie na dyskietki... pewnie sie da nie przygladalem sie temu. Cala obudowa od gory do dolu jest napakowana miejscami na urzadzenia. 5x 5 1/2, 2x 3,5 zew. a reszta wewnetrzne 3,5. Z przodu obudowy sa dwa wiatraczki dmuchajace w dyski - calkiem dobrze sie sprawuja, a z tylu pod zasilaczem jeden wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy. Obudowa wyglada super, dobre materialy i w ogole marzenie, gdyby nie troche slaby zasilacz ktory realnie ma 300W... Enlight jest troche lepszy z zasilaczem. Jesli udaloby ci sie wyrzucic to miejsce na dyskietki, to uzywany Mirror i zasilacz Enlighta bedzie akurat w cenie 300zl.

Uhm ladnie wyglada, musze go przemyslec. Z tym ze: a) musi byc nowy (faktura) i z pewnego sklepu ;))) B) odpada zasilacz inny niz obudowa - samego zasilacza nie moge wyciagnac poprostu firma nie sprowadza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zapomnialem powiedziec, Mirror nie ma USB i FireWire z przodu. Ma takie Imperial (zreszta poogladaj sobie oferte www.modecom.pl ) ale nie wiem jak on wyglada w srodku... Mirror jest ok w przypadku montowania itp.

heh akurat Imperialawlasnie wcielo ;) Ale ten mirror jest za 285 PLN netto wiec miesci sie w moich widelkach cenowych ;)

A jak z jakoscia wykonania - bo zalezy mi zeby nie wpadalo mi w rezonans i dobrze pasowaly elementy do siebie zeby mi bzykanie wentyli bokami nie wylatywalo ;)))))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze mam spaczony gust ale mi sie podoba modecom fell V za 300 z dwoma witrakami extra + zasilacz 300Vat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz Enlighta 7237 8)

- w TYM poscie dalem linki do opisow 2 roznych rodzajow (przeczytasz bedziesz wiedzial o co chodzi - o wentylatorek z tylu obudowy...)

- w TYM poscie zamiescilem zdjecie naklejki znamionowej mojego zasilacza Enlight (wyjety wlasnie z obudowy EN 7237)

Enlight jak to Enlight - zeby dostac sie do srodka nie potzreba srubokreta - wszystko na zatrzaskach, napedy w prowdnicach z szynami itd itp... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z jakoscia wykonania  - bo zalezy mi zeby nie wpadalo mi w rezonans i dobrze pasowaly elementy do siebie zeby mi bzykanie wentyli bokami nie wylatywalo ;)))))))

Wiesz poprzednio mialem jakiegos noname... Mi jakos odpowiada, fajnie montuje sie boczne scianki, nie ma ostrych krawedzi, wygodnie sie wsyzstko wklada, nic nie buczy nic nie huczy(oprocz mojego wiatraka z grafy;)). Wiatraczki z obudowy sa troche glosnawe, na oko tak z 30-35dB, ale bez problemu poszly na 7V i one juz nie halasuja (na 5V nie ida). Zasilacz jest ok, ale nic ponad standard 10A przy 12V.

Sa pewne problemy z dopasowaniem CD-Romu, wchodzi mi tak jakby troche za wysoko, nie wiem co jest nei tak, bo za pierwszym razem jak go wkladalem to pasowal idealnie ;) cos musialem sknocic. Na przednim panelu sa specjalne zaslepki z przyciskami, powinien pasowac do tego na CD czy DVD i w ten sposob twoja obudowa jest ciagle piekna(nie masz na gorze bialej, na dole czarnej). Jesli masz wiecej napedow, moze postaraj sie o cztery zaslepki z pryzciskiem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee to Cezar jeszce zyje ?????????

Bieri enlighta ale polecilbym tobie takze to :)

Obudowy serii Simbadda oznaczone symbolami 510GY (midi tower) oraz 550 GY (middle tower) są ucieleśnieniem najnowszych trendów we wzornictwie obudów komputerowych. Dostępne w dwóch najpopularniejszych rozmiarach, posiadają zasilacze o mocy 300W umożliwiającej montowanie zestawu o dowolnej konfiguracji. Bardzo atrakcyjne wzornictwo, najwyższa jakość wykonania (podwójnie zagięte blachy, malowane proszkowo i zdejmowane boki, szkielet ze stali wysokowęglowej) oraz bezawaryjny zasilacz sprawiają, że jest to doskonały zakup dla każdego.

Na stronie www.ab.com.pl 2 lata gwarancji Producent Logic Concept

Mam taka no i cena atrakcyjna jakies 180 - 190 zeta

Opis techniczny

Typ: Midi Tower

Wymiary: 430 x 430 x 200 mm

Masa: 8,5 kg

Ilość miejsc montażowych:

5,25": 4

3,5": 2 (zewnętrzne), 2 (wewnętrzne)

Zasilacz: 300 W

Standard: ATX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja stawiam na Enlight. to jest porządna firma. sam mam Enlight-a z zasilaczem ATX 230W od 4 lat i ostatnio tylko odkurzyłem zasilacz. mam zamiar niedługo kupić obudowę i nie sądzę żeby to było coś innego niż właśnie Enlight :D :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam Modecoma PROSTATION i jest naprawdę super.  Poza tym modecomy mają z przodu obudowy dodatkowe wyjścia a Enlith nie ma.

co do wygladu to faktycznie PROSTATION jest ok - nie jest taki festyniarski jak inne te blyszczace :lol:

ale w Enlightach sa o wiele lepsze zasilacze 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...