Skocz do zawartości
Nargil

Darmowy Program Graficzny

Rekomendowane odpowiedzi

Tata poprosil mnie o zrobienie strony www - wizytowki firmy. Niby nic w tym trudnego ale jakas tam szate graficzna to musi posiadac. No i wlasnie nie wiem w czym ja zrobic. Programik musi byc darmowy - zeby to wszystko bylo legalne. W zwiazku z tym jaki byscie mi polecili ? Gimp odpada - moim zdaniem to straszne g****. Gui i obsluga sa moim zdaniem do niczego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gimp nie jest g..

nie jest to program dla profesjonalnych grafikow, bo ci maja jakies wymagania [skoro pytasz, to pewnie ich nie masz], ale spokojnie mozna w tym zrobic layout strony a potem go pociac i zrobic www

a interfejs? widzialem gorsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko najbardziej mnie w gimpie dobija ze:

Skalujac warstwe jest ona duplikowana i wtedy skalowana. Zatem gdy mamy juz zrobione pare warstw i chcemy do nich dopasowac obrazek (ktory poczatkowa je zakrywa i trzeba go przeskalowac) to mimo ze go skalujemy, jego wielka kopia przyslania pozostale warstwy. Poza tym denerwuje ze skalowanego obrazka nie monza przesuwac, a wiec jesli obrazek jest wykracza poza rogi "sceny"/"kartki" trzeba go skalowac, zatwierdzac skalowanie, przesunac i znowu skalowac - wplywa to niekorzystnie na jakosc skalowanego obrazka. Wiecej wad nie wypisze bo na tym zakonczylo sie moje uzytkowanie gimp'a. Nie napisalem ze gimp to g****... ja napisalem ze moim zdaniem gimp to g**** :) Wiem ze program ma swoich zwolennikow. Tak samo blender ma swoich zwolennikow, ale moj znajomy grafik 3d twierdzi ze to straszne g**** i on by tego w zyciu nie dotknal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi