Skocz do zawartości
eMDe

Co Sądzicie O Celeronie 2,4 Ghz?

Jak oceniasz procesor Celeron 2,4 GHz?  

42 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak oceniasz procesor Celeron 2,4 GHz?

• B. wydajny
      0
    • Moze byc...
      4
    • Slaba wydajnosc
      11
    • Zajebiscie niska wydajnosc
      27

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie....mam procka Celerona 2,4 Ghz i wydaje mi sie ze pomimo swej rzekomej szybkosci 2400 MHz jest wolny i malo wydajny. Przy prostych operacjach np. otworzenie winampa wiaze sie z wykorzystaniem procka 90-100%! Aplikacje takie jak gry odrazu podnosza do 100% w mgnieniu oka bez obnizenia nawet do 99%. Czy mam dobre przypuszczenia? Bo czasami juz mysle ze wolalbym miec pareset wolniejszego np. Athlona...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie....mam procka Celerona 2,4 Ghz i wydaje mi sie ze pomimo swej rzekomej szybkosci 2400 MHz jest wolny i malo wydajny. Przy prostych operacjach np. otworzenie winampa wiaze sie z wykorzystaniem procka 90-100%! Aplikacje takie jak gry odrazu podnosza do 100% w mgnieniu oka bez obnizenia nawet do 99%. Czy mam dobre przypuszczenia? Bo czasami juz mysle ze wolalbym miec pareset wolniejszego np. Athlona...

1722031[/snapback]

Zakładam że to ten 1 Celeron na magistrali 100 Mhz ( 400 ). Jest wolniejszy od athlona 1100 Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie całkiem na serio :

Po co robisz taką ankietę? Masz ten procesor - znasz jego REALNĄ wydajność - ankieta zapewne tej wydajności w zaden sposób nie zmieni.

Co do wykorzystania procesora w 100% w grach to nawet te nowe superwydajne procesory zachowują sie podobnie jeśli gra tego wymaga - nie jest to zadna przypadłość a procesor po prostu pracuje.

Jeszcze raz polecam zastanowić się nad sensem podobnie brzmiących ankiet które w swoich wynikach niczego nowego nie wniosą - nie mozna bowiem zadawać pytań tak ogólnych. Gdybyś np: zapytał "czy ten procesor nadaje się waszym zdaniem do ...tego lub ...tego " sens byłby większy choc i tak wątpliwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialem sie podlaczycdo tego topicu otuz mam podobnego celka tylko 2,6 na plycie Epox-p4x400d p4x400 S478 atx i zasilaczu codegen atx 300 W.Mam pytanie jak wysoko dalo by sie go podkrecic tak czyto teoretycznie mniej wiencej (w tej kwesti jestem kompletnie zielony)?? No i jakie ciekawe procesory mozna wlozyc na ta plyte bylbym wdziczny za linki np na allegro.pl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialem sie podlaczycdo tego topicu otuz mam podobnego celka tylko 2,6 na plycie Epox-p4x400d p4x400 S478 atx i zasilaczu codegen atx 300 W.Mam pytanie jak wysoko dalo by sie go podkrecic tak czyto teoretycznie mniej wiencej (w tej kwesti jestem kompletnie zielony)?? No i jakie ciekawe procesory mozna wlozyc na ta plyte  bylbym wdziczny za linki np na allegro.pl.

1725183[/snapback]

najpierw zmien zasilacz na Fortrona 350w lub delte 350w (koszt 50zł)

twój proc hmm mnożnik x26 wiec na innej płycie mógłbys cos z niego wycisnąc ale twoja płyta nie ma blokady agp/pci możesz co najwyżej skakac np: z 100 na 133 ale watpie żeby twój proc tyle uciagną 133*26= 3458mhz :( natomiast najlepszym prockiem jak bedzie na niej działał to P4 Nortwood 3ghz z HT http://www.epox.com.tw/eng/products_content.php?ps=303

Edytowane przez andrzejsnk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ten procek i jest do d.py. Nie jestem pewien czy to jest wina procesora, ale mam Radka 9800Pro 512 Ramu i płytę główną ASRock P4VT8+ i gry się strasznie tną. Beznadzieja nie wiem co robić bo nie mam kasy a jestem coraz bardziej wkurzony.

Sprzedaj go, i spróbuj kupić jakiegoś Celka D.

PS. Jak dobrze pójdzie to masz szansę wyrwać za niego około 150-190 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

celek D w stosunku do ceny jest dobrym prockiem! i napewno leprzym niz np (p4 zf sb533) zreszta nie duzo ustepuje p4 z ht. tylko na ashrocku lub jakiejs innej slabiutkiej mobo nie ma co marzyc o dobrych wynikach. bo komp to nie tylko procesor!

a wiem wiem ze ktos kto ma pentaka bedzie sie upieral ze p4 na glowe bije celkaD ale to tylko w teori niestety bo tak to jest leprzy ale tylko troche. ale i tak AMD RULEZ:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

celek D w stosunku do ceny jest dobrym prockiem! i napewno leprzym niz np (p4 zf sb533) zreszta nie duzo ustepuje p4 z ht. tylko na ashrocku lub jakiejs innej slabiutkiej mobo nie ma co marzyc o dobrych wynikach. bo komp to nie tylko procesor!

a wiem wiem ze ktos kto ma pentaka bedzie sie upieral ze p4 na glowe bije celkaD ale to tylko w teori niestety bo tak to jest leprzy ale tylko troche. ale i tak AMD RULEZ:)

Testy Testy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehehehe....

Tylko po co ?

Masz/miałeś inny sprzet i jakie to porównanie procków ? :]

A zresztą co ja się bede tłumaczyć... http://pclab.pl/art11940-5.html

Edit ===========================

Ja zamiast kupic nowego Celerona D kupiłem za tą samą kase P4 tylko że z 2 ręki :]

Edytowane przez Bartek-83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u kolegi (wczoraj kupił płytę msi, 512ramu, proc na 775 Pentium 3.0 HT z 2048 kb cache i fx5500)sprawdzałem wydajność na hardinfo i inncyh benchmarkach. Np. w hardinfo on ma za proc 35 pkt, a ja na swojej celinie d 2.4 (do 2.8) 23,1. Czy tak powinno być? W innych też tak wyszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi