Skocz do zawartości
JuNx

Mb, Proc, Ram -> Dobry Wybor?

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstepie chce podkreslic aspekt finansowy, bede to kupowal najprawdopodobniej w grudniu i do dyspozycji bede mial ok 700/800zl. Teraz posiadam pIII 450mhz, rive tnt2, ram mi umiera i mb do wymiany.;]

Myslalem o:

Procesor: Intel Celeron D335 2,8 GHz BOX (FSB 533) --- 348,01zl

Płyta główna: Asrock P4V88+ PT880, DualDDR 400, SATA, RAID, LAN --- 154,00zl

Pamięci: DDR-SDRAM DIMM DDR400 512MB Geil (CL2.5) --- 198,00zl

W przyszlosci dokupilbym do tego jakas grafike i druga kosc ramu. Zatosowanie? Nigdy nie bylem zapalonym graczem (ze wzgledu na sprzet?:P), wiec nie wymagam super osiagow w najnowszych grach..milo by bylo pogiercowac w cos ale bez przesady.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslalem o:

Procesor: Intel Celeron D335 2,8 GHz BOX (FSB 533) ---  348,01zl

Płyta główna: Asrock P4V88+ PT880, DualDDR 400, SATA, RAID, LAN --- 154,00zl

Pamięci: DDR-SDRAM DIMM DDR400 512MB Geil (CL2.5) --- 198,00zl

1725031[/snapback]

witam,

zauważ, że twoja tnt2 może nie działać na tej płycie. nowe płyty wymagają kart agp 1.5V, twoja ma bodajże 3V.

jeżeli ogranicza cię mocno aspekt finansowy to możesz pomyśleć o zakupie czegoś używanego na socekt A - teraz kupa ludzi przesiada się na s.754/939 i wyprzedaje sprzęt. za te pieniądze spokojnie kupisz jakąś dobrą płytę sockA z athlonem i ramem. ale znowu nie wiadomo jak z tą tnt2.

jeżeli wolisz nowy sprzęt to zaryzykowałbym i kupił coś takiego:

AMD Sempron 2600+ BOX (Socket 754, 64-bit),

ASRock K8NF4G-SATA2 nVidia GeForce 6100,

GeIL 512MB PC-400 CL2.5.

jeżeli już miałeś chęć na asrocka to może weź tego - ma zintegrowaną grafę więc na początek powinno ci to starczyć. za jakiś czas kupisz grafe na pciex i powinno być dużo lepiej. semprony zaś ładnie się kręcą chociaż nie wiem jak na tej płycie ale ogólenie myślę, że to lepsza platforma niż celD na socket 478. finansowo właściwie to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyzby na forum zagoscila wszechobecna zgoda? :) Jesli nikt nie ma innych pomylow to w sume chyba dobrze...

Pytanie jedno sie w mojej glowie jeszcze tli: chodzi o grafike na plycie -

--------------------------------------------

Integrated NV44 graphics DX9.0 VGA, Pixel Shader 3.0, Max. shared memory 128MB

--------------------------------------------

Takie cos o tym na stronie napisali...i sie zastanawiam czym jest "shared memory"... bo 128mb ladnie wyglada a nawet zbyt ladnie wiec czekam na haczyk.

btw: do starego midi tower upchne ja prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

zauważ, że twoja tnt2 może nie działać na tej płycie. nowe płyty wymagają kart agp 1.5V, twoja ma bodajże 3V.

jeżeli ogranicza cię mocno aspekt finansowy to możesz pomyśleć o zakupie czegoś używanego na socekt A - teraz kupa ludzi przesiada się na s.754/939 i wyprzedaje sprzęt. za te pieniądze spokojnie kupisz jakąś dobrą płytę sockA z athlonem i ramem. ale znowu nie wiadomo jak z tą tnt2.

jeżeli wolisz nowy sprzęt to zaryzykowałbym i kupił coś takiego:

AMD Sempron 2600+ BOX (Socket 754, 64-bit),

ASRock K8NF4G-SATA2 nVidia GeForce 6100,

GeIL 512MB PC-400 CL2.5.

jeżeli już miałeś chęć na asrocka to może weź tego - ma zintegrowaną grafę więc na początek powinno ci to starczyć. za jakiś czas kupisz grafe na pciex i powinno być dużo lepiej. semprony zaś ładnie się kręcą chociaż nie wiem jak na tej płycie ale ogólenie myślę, że to lepsza platforma niż celD na socket 478. finansowo właściwie to samo.

1725199[/snapback]

To dobra konfiguracja. Jeśli wolisz coś ze stajni Intela to może być np. to:

Celeron D 325 2,53 GHz

ASRock 775Twins-HDTV (Ati Xpress 200 z X300)

ramy najlepiej DDR2, jakieś tańsze 533

Oba konfigi to wydajnościowe i cenowe odpowiedniki, wybierz wg. uznania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli przykladowo majac ta konfiguracje wlacznie z tym "128mb pamieci na mother boardzie" bede mogl zagrac dajmy na to w Fable, ktore ma wymagania p4 1,4 / 256ramu i 64mb graficznej? przepraszam za brzydki wyglad posta ale pisze na szybkiego :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

A ja polecił bym Ci Sempron 64Bit 2600+, Gigabyte K8NS, lub Epox ale nie pamiętam jaki :(, do tego jakąś narazie grafe na agp i będzie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zrezygnowal z tego Asrocka - lepiej wstrzymac sie teraz z zakupem, dozbierac kasy i kupic lepsza plyte - dobra plyta = szybki, stabilny i wydajny komp .. a ten asrock ehh przykro az na niego patrzec

1737471[/snapback]

Ja mam asrocka i po za okropną, naprawdę bardzo niską wydajnością nie mam do niego zastrzeżeń... Stabilność 100% (lepsza od asusa od mojego taty)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam asrocka i po za okropną, naprawdę bardzo niską wydajnością nie mam do niego zastrzeżeń... Stabilność 100% (lepsza od asusa od mojego taty)...

1737710[/snapback]

ASRocki są nie do zdarcia...

Jeden z kompów w moim domu ma mobo ASRocka...

Celek sie bez problemu kręci z 2.0 @ 3.0 GHz...

Stabilność 100%...

0 nie oczekiwanych zwiech, resetów, BSODÓW...

Ale jak na mobo na i845 to słaba wydajność...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sempron 2500+ OEM [~210 zł]

AC Freezer 64 [~65 zł]

Epox EP-8KDA7I [~225 zł]

512 MB PC3200 CL2.5 [~200 zł]

GF 6600 128MB 128-Bit [~350 z]

Całość ~1050 złotych, więc poczekaj trochę i odrazu kup całość. A RAM dokupisz jak uznasz to za stosowne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sempron 2500+ OEM [~210 zł]

AC Freezer 64 [~65 zł]

Epox EP-8KDA7I [~225 zł]

512 MB PC3200 CL2.5 [~200 zł]

GF 6600 128MB 128-Bit [~350 z]

Całość ~1050 złotych, więc poczekaj trochę i odrazu kup całość. A RAM dokupisz jak uznasz to za stosowne.

Powiedz mi gdzie masz Epox 8KDA7I za 225??

i GF6600 za 530

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi