Skocz do zawartości
lalik7

Szyfrowanie Dysku Twardego

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazlem na allegro szyfratorki do dysków podobno nie obciążające procesora.

Podobno nie spowalniają pracy i sa produkowane w Polsce

Czy ma ktoś jakieś doświadczenia ?

Tak sobie pomyślałem, że wgram wszystkie plytki na dużego twardziela i to by było na tyle.

http://www.elkom.com.tw/files/HDDKEY_beta2.pdf

Domenka jakaś dziwna ale producent chyba faktycznie nasz:

http://www.elkom.com.tw/?section=7

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie co dzięki temu chesz uzyskać?

TDES jest całkiem skuteczny jak na szyfrowanie.

Przelotka faktycznie nie obciąża procka. Aby odpalić system musisz włożyć przy starcie kluczyk.

Dobre to jest w wypadku kradzieży komputera, lub zablokowania nieautoryzowanego dostępu, podczas sprzedaży, nie musisz się przejmować kasowaniem zawartości.

Natomiast kluczyk musisz mieć przy sobie i ktoś kiedyś grzecznie może poprosić o oddanie tego kluczyka :)

Ale jeżeli ta dziura w systemie ci nie przeszkadza to rozwiązanie pod wzgledem wydajnościowym całkiem niezłe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie co dzięki temu chesz uzyskać?

TDES jest całkiem skuteczny jak na szyfrowanie.

Przelotka faktycznie nie obciąża procka. Aby odpalić system musisz włożyć przy starcie kluczyk.

Dobre to jest w wypadku kradzieży komputera, lub zablokowania nieautoryzowanego dostępu, podczas sprzedaży, nie musisz się przejmować kasowaniem zawartości.

Natomiast kluczyk musisz mieć przy sobie i ktoś kiedyś grzecznie może poprosić o oddanie tego kluczyka :)

Ale jeżeli ta dziura w systemie ci nie przeszkadza to rozwiązanie pod wzgledem wydajnościowym całkiem niezłe.

1728713[/snapback]

Kupilem :-) kosztuje 252zl/128bit .. podziele sie wrazeniami wieczorkiem :-)

nara :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz, ciekawy jestem jak to się sprawuje.

1730058[/snapback]

No wiec tak:

1. Kupilem 2 dyski 320GB WD

2. kupilem 2 kontrolery 128bit

3. kupilem 1 kieszen do dyskow

Zamontowalem tak:

Jeden dysk na stale z kontrolerem w srodku komputera. Na tej samej tasmie jest nagrywara oczywiscie bez kontrolera.

Na drugiej tasmie IDE jest tez szyfrator ale wpiety w kieszen dysku.

Kontrolery podlaczyem ze soba kabelkiem 4 drucikowym zeby uzywac jednego klucza do obu.

Do jednego z kontrolerow wpialem kabelek gniazda firewire na przedni panel w obudowie komputera z takim gniazdem 10 szpilkowym bez jednego pinu. Teraz w nowszych obudowach juz wszedzie sa gniazda firewiere z przodu i obok USB.

Dyski byly nowe wiec nie musialem ich czyscic. Wyczyszcze dysk ten co mialem ale w nocy bo to dlugotrwaly proces nadpisywania kilka razy.

Ciekawostka jest to, ze w ogole nie czuc, ze to jest zamontowane

Jakby tego nie bylo

Postawilem system, normalnie jak zawsze i teraz siedze, zgrywam ISO na dyski i lamie dokladnie wszystkie plytki kolejno te co juz przegralem.

Przynajmniej bede mial czysto w pokoju i sistra nie bedzie mi stale ich zabierac ani siadac do mojego komputera i sciagac wirusow

Ten stary dysk 160G wyczyszcze przez noc przy pomocy jakiegos programiku do nisczenia zawartosci i bede sobie go wymienial w kieszeni. Wiec majac 3 dyski wystarcza mi 2 kontrolery.

Jedno ci powiem, ze lepiej sie czuje Rece tylko bola od lamania tych plytek, bo polowa nie chce sie lamac, a reszta pryska jak szlo Hmm tylko przy reboocie zapominam wsadzac kluczyka Moze sie przyzwyczaje Jeden kluczyk zapasowy zdeponowalem u znajomych, a drugi mam sam

Poniewaz mialem juz wlamanie i raz mi zginely dane z korespondencja, logami z komunikatorow, kontami bankowymi, ksiegowoscia, adresami, telefonami, zdjeciami czy filmami osobistymi i wieloma innymi osobistymi rzeczami to chyba waro bylo teraz zabezpieczyc sie powaznie.

Jest na allegro po wbiciu slowa "szyfrowanie".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi