AceSkubi Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 Siemano. Chcialbym kupic jakis programik gdzie jest duzo listeningów z anglika+teksty po angielsku tego co bede sluchal z kasety , zebym sobie mogl cwiczyc sluchanie :P zna ktos jakis programik taki ;> ? wmiare łatwy ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 Ogladaj zagraniczne wiadomosci. Glownie brytyjskie, bo mature zdajesz z british eng., amerykański jest nieco inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollumek Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 hm mam w sumie plyte z oxford repetytorium, jest na niej cos kolo 35 rozmow 2-3minutowych do tego mialbym tez teksty ale za duzo skanowania by bylo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrek Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Ogladaj zagraniczne wiadomosci. Glownie brytyjskie, bo mature zdajesz z british eng., amerykański jest nieco inny. 1732011[/snapback] Dokładnie, najlepiej IMO to BBC World. Jeśli przetłumaczysz całego Top Geara na polski, to jesteś dobry :) :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szela Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Pograj sobie w jakiegos RPG w oryginalnej wersji jezykowej i duuuuuuuuzo rozmawiaj (pod warunkiem ze kwestie beda wypowiadane ustnie :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Dokładnie, najlepiej IMO to BBC World. Jeśli przetłumaczysz całego Top Geara na polski, to jesteś dobry :) :lol2: 1733057[/snapback] Co ciekawe, ja wole ogladac Top Gear'a na BBC, bo na Tvn Turbo nie tlumacza polowy zartow i gierek slownych:/// Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Jesli dobrze pamietam, to BBC Prime nadaje niektore programy z polskimi napisami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 Do tego filmy z angielskim napisami lub bez napisów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pain.exe Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 a mi nauczycielka mowiła że można używać na maturze ustnej i br eng i am eng jak to jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 Wlasciwie to sam nie wiem... Ogolnie najlepiej jest znac oba;] Tzn. roznice pomiedzy nimi... Np. rachunek to po amerykanskiemu jest check, bo brytyjsku bill... Analogicznie truck <-> lorry, prison <-> jail etc.;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 a mi nauczycielka mowiła że można używać na maturze ustnej i br eng i am eng jak to jest 1737069[/snapback] Można używać AE na ustnej. Można też używać polish-english i się zda. ;) "Wlasciwie to sam nie wiem... Ogolnie najlepiej jest znac oba;] Tzn. roznice pomiedzy nimi(...)" Masz na myśli rozumieć oba? Poza tym róznice w słownictwie są stosunkwo niewielkie, kwestia akcentu. Myślę że prawie każdy anglik w tej chwili zna amerykanizmy ze względu na amerykańskie kino. ps. jail i prison nie są ani typowo amerykańskie ani brytyjskie. Typowo brytyjski odpowiednik więzienia to gaol ;) Co ciekawe jail i gaol to homonimy :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 (edytowane) To nie chodzi o to, ze brytyjczyk nie zrozumie amerykanskiego, albo odwrotnie. Wiadomo, ze zrozumie, bo te slowa sa czasem uzywane jako zamienniki. Chodzi mi o to, ze warto jest znac/rozumiec oba, w sensie ze kumac roznice. Chociaz wlasciwie to nie wiem po co komu wiedziec ktory jest ktory :lol2: Dla mnie angielski to angielski i jak mowie to uzywam raz tego raz tego :lol: Edytowane 4 Listopada 2005 przez und3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 (...) Chociaz wlasciwie to nie wiem po co komu wiedziec ktory jest ktory :lol2: Dla mnie angielski to angielski i jak mowie to uzywam raz tego raz tego :lol: 1737763[/snapback] Przecież od razu słychać czy ktoś jest ze stanów czy z anglii. A tych dwóch wersji angielskiego lepiej nie mieszać. Postaraj sie wybrać jeden i sie trzymaj tej wersji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 Ale ja je odrozniam jak ktos mowi bez problemu, przede wszystkim po akcencie. Jednak jak sam mowie to uzywam zwrotow typowo amerykanskich w polaczeniu z brytyjskimi slowami i tym podobne kombinacje :) . Akcent mam raczej brytyjski, jesli w ogole jakis mam :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AceSkubi Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 ehh niestety nie mam bbc :/ ale moze namowie tatusia :P a jakis programik znacie ;> ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 ehh niestety nie mam bbc 1739250[/snapback] http://www.bbc.co.uk/radio/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...