Andrz3j Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Ponizej kilka snapschotów mojej budy (sory za jakosc ale sa to snapschoty z kamerki vhsc podlaczonej pod karte TV). (Tego codegena kupilem tylko dlatego ze akurat były tylko i wyłacznie wtedy obudowy przedlużane LONG tylko akurat codegena i dlatego ze ta akurat ma gwarancje na 3 lata :) ...(przed kupnem sparwdzilem zasilke czy podaje dobre napiecia, akurat , wyjatkowo jak na codegena sa OKa Na poczatek mój BAYBUS Przód... tył.... bok.... dół.... Czas na budę , jak obudowa codegena wyglada kazdy wie.. ale.. Na poczatek rozrysowałem w bocznej sciance mój wzróc do wycięca, a że akurat nie miałem wtedy wyrzynarki spróbowałem ciąc śzlifierką kątowa, ale niestety cała farba z budy zaczeła się palić :D W końcu złożyłemswoją stara wyrzynrakę (dokłądnie nakładkę na wiertarkę... straty: dwa brzeszczoty i na mimośrodzie wyrzynrak po zakończeniu prac dostała takich luzów że nadaje się praktycznie tylko na śmietnik... ale chyba warto było?? :) ) W sumie z boku wyciąłem ok 70% blachy , cała scianka po wycięciu zaczeła zachowywać się jakby była z papieru :) ) Tyle w sumie wyciąłem Po wycięciu na ranty balchy nakładałęm izolacje z kabli .. A tak to wyglądało z nałożoną "osłonką" na ranty blachy: Przygotowywałem w między czasie wentyl ok 11cm , który pomalowałem na chrom didoy do tego celu szlifowałem aby miały płaskie łebki.. i montowałem je w wentyl 2 diody niebieskie i 2 czerwone.. (tylko coś padło ale efekt jest dokładnie taki sam jak na zaporzyczonej fotce) diody od wentylatora dośc dobrze oswietlaja wnętrze obudowy.. (jak założę nowe diody pokazę jak to wygląda.. :) A tak wygląda efekt mojej pracy..:) Postaram się pokazac mojego "jeżozwierza" (GF z radiatorrami :) ) czekam na opinie i pomysły co możńa zrobić, co poprawić!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Niezłe :shock: Gratuluję pomysłu :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Niezłe :shock: Gratuluję pomysłu :-)Kiedyś cos podobnego widziałem gdzieś w necie bodajże na stronce system cooling i spodobało mi się... Mysle aby u góry wstawić szybę i tam wrzucić hdd z szyba i/lub cdika ... Dzisiaj lecę po nowe diody... Bo stare padły nie wiem dlaczego . Podlczyłem 2 niebieskie (jasno swiecące ) i 2 czerowne wszystkie w szereg i podłaczyłem pod ta samą wtyczke co wentyl i po ok. 30 minutach niebieska zaczęła migac potem zgasłą a potem druga tez padła i nie wiem dlaczego... :? Dzisiaj jade po 4 szt. czerwonych (tańsze.. :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 A myslales nad szybka? Albo chociaz pomalowaniem obudowy. IMHO czarna, lub jakas ciemna lepiej by wygladala. A temat chyba bardziej na forum 'sprzet podkrecanie i modyfikacje', ale ja juz sie tym zajme :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 A myslales nad szybka? Albo chociaz pomalowaniem obudowy. IMHO czarna, lub jakas ciemna lepiej by wygladala. A temat chyba bardziej na forum 'sprzet podkrecanie i modyfikacje', ale ja juz sie tym zajme :) thx za przeniesienie... Jesli chodzi o kolor budy, to zastanawiałem się aby wykorzystać ten chrom który jeszcze mam tylko nie wiem jakby wyszło takie malowanie na dużej powierzchni.. w każdym razie wnętrze by się przydało na chrom zrobic :) a na zewnątrz. hmm musze pomyślec. ale pomysł otwarty jak znajdę coś na przód obudowy to zrobie, troche włókna szklanego itd i całkiem nieźle mogłoby to wyglądać wówczas.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Mnie się podoba pomysł :D też mam tego badziewnego Codegena. teraz jestem w trakcie robienia innej obudowy jak zrobie to też się pochwalę :mrgreen: a twoja powinna fajnie wyglądać jak skończysz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 czekam na opinie i pomysły co możńa zrobić, co poprawić!! calkiem niezle to wyglada :) Moje pomysly : - zapodac podswietlenie inside , najlepiej 2 kolorowe - bude "szczelic" na kolor silver/mlotkowy outside - inside chrome - zrobic "cos" z panelem czolowym 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Przedewszystkim gratulacje pomysłu. Najlepiej jakibyś na początek wrzucił sobie szybę z boku, to ci usztywni te resztki ścianki ;-) i napewno trochę osłoni przed potencjalnym kurzem. Poza tym jeszcze teraz pasuje jakieś podświetlenie od środka no i może całość na czarno czy coś w tym stylu. Powodzenia przy dalszych przeróbkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Przedewszystkim gratulacje pomysłu. Najlepiej jakibyś na początek wrzucił sobie szybę z boku, to ci usztywni te resztki ścianki ;-) i napewno trochę osłoni przed potencjalnym kurzem. Poza tym jeszcze teraz pasuje jakieś podświetlenie od środka no i może całość na czarno czy coś w tym stylu. Powodzenia przy dalszych przeróbkach. TAm jest szyba wstawiona (plexi, bo ze zwykła szybą takich "cudów" nie mógłbym tak łatwo robić) , dzięki temu całośc się usztywniła . Jest ona przykręcona na 12 śrub z wystającymi łebkami na imbus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Andrz3j: pomysl niekiepski 8) a do innych - przygladnijcie sie ostatniemu zdjeciu - co przytrzymuja nity/sruby i co ma lekki polysk - to chyba PLEXI/SZYBA :!: albo mam zwidy co jest bardzo mozliwe :lol: PS chyba bylem za wolny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wu Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Całkiem fajnie to wygląda. Faktycznie ktoś tu rzucił niezły pomysł z tymi ciemnymi szybkami. Troche oświetlenia w w środku i bedzie wypas :) Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Przedewszystkim gratulacje pomysłu. Najlepiej jakibyś na początek wrzucił sobie szybę z boku, to ci usztywni te resztki ścianki ;-) i napewno trochę osłoni przed potencjalnym kurzem. Poza tym jeszcze teraz pasuje jakieś podświetlenie od środka no i może całość na czarno czy coś w tym stylu. Powodzenia przy dalszych przeróbkach. TAm jest szyba wstawiona (plexi, bo ze zwykła szybą takich "cudów" nie mógłbym tak łatwo robić) , dzięki temu całośc się usztywniła . Jest ona przykręcona na 12 śrub z wystającymi łebkami na imbus O 20 (dokladnie) srub za malo IMHO dolozylbym jeszcze 4 dookola wentyla i po 2 w lukach tych co sa na obrzezu szyby. Chgromowane imbusy tez moga byc elementem upiekszajacym 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 wentyl trzyma się już na 4 śrubach.. jeszcze 4 tam władować?? 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 wentyl trzyma się już na 4 śrubach.. jeszcze 4 tam władować?? 8O te 4 dodatkowe, to zeby calosc ladnie wspolgrala, tylko jako atrapki. a wyjdzie ci z tego swietny styl 8) to samo na obwodzie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Dlaczego codeszajs ? są różne modele obudów codegena, ta którą ty masz to jest najgorszy i chyba najbrzydszy model, proponuje pooglądać sobie http://www.codegengroup.com/prodcat.asp?id=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Dlaczego codeszajs ? są różne modele obudów codegena, ta którą ty masz to jest najgorszy i chyba najbrzydszy model, proponuje pooglądać sobie http://www.codegengroup.com/prodcat.asp?id=1 O tym czy buda to szajs czy nie, swiadczy nie tylko wyglad , IMHO glownie materialy z jakich ja wykonano i jakosc wykonania 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 ja mam ta! http://www.codegengroup.com/proddetail.asp?id=159 jest calkiem calkiem. tylko te zaslepki na dyski nie pasuja do mojej wypalarki :( ta tez jest ok http://www.codegengroup.com/proddetail.asp?id=150 z wygladu. a btw moja to najwyzszy model codegena chyba 8) :twisted: balcha gruba i sztywna. w srodku wszystko ok, tylko czesc pod montaz MB na stale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Dlaczego codeszajs ? są różne modele obudów codegena, ta którą ty masz to jest najgorszy i chyba najbrzydszy model, proponuje pooglądać sobie http://www.codegengroup.com/prodcat.asp?id=1 a co tam ogladac - na zdjeciach nie widac ze balacha cienka jak papier, kupe niedorobek i tandetny zasilacz - zreszta Codegen zamiast stawiac na jakosc robi rozne blyskotki co maja przyciagnac wzrok :x jak chcesz sobie poogladac obudowe funkcjonalna, dobrze zrobiona, po przystepnej cenie, z dobrym zasilaczem to polecam Enlight EN-7250 PIEKNO i PROSTOTA 8) BTW obudowa w wersji BLACK jak ktos wie gdzie kupic w Polsce to niech rzuci linka :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Dlaczego codeszajs ? są różne modele obudów codegena, ta którą ty masz to jest najgorszy i chyba najbrzydszy model, proponuje pooglądać sobie http://www.codegengroup.com/prodcat.asp?id=1 1. chciałem bigtowera ale nie miałem tyle cashu 2. wziałem więc longa bo w ZG jedynie ten codegen był LONG a i tak się nieźle najeździłem za nią.. 3. Dla mnie podtsawa to materiały (te są przeciętne.. ) i głównie to zasilacz a przy kupnie go przetestowałem i ma dobre napiecia (natężenia ujdą) 4. i gwarancja 3 lata 5. chciałęm min 4 gniazda 5,25 a nie wszystkie budy tyle mają A jak będę mial pomysł i czas to zminię głłowny panel przedni i nawet nikt nie zauwazy że jest to codeszajs... Jak kupowałem to były w sklepach tylko modele 6013 i 6013L Tą obudwę mam już kilka miechów, a nie teraz więc mówienie zobacz jakie fajne itd.. są bardzo spóźnione.. Te co podałes link sa teraz dostępne... teraz to chyba bym kupił coś w stylu tracker focus.. IMHO : 1.odpada: -6000 Standard Series -6000 Plastic Series -6000 Long Series -NEW! 6000 USB Series -600AL Series(choć stacja dyskietek u góry to całkiem niezłe rozwiązanie.. -3000 USB reszta może być.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Dlaczego codeszajs ? są różne modele obudów codegena, ta którą ty masz to jest najgorszy i chyba najbrzydszy model, proponuje pooglądać sobie http://www.codegengroup.com/prodcat.asp?id=1 O tym czy buda to szajs czy nie, swiadczy nie tylko wyglad , IMHO glownie materialy z jakich ja wykonano i jakosc wykonania 8) Oj reed, troche sie mylisz, mam codegena, model 6062l i musze ci powiedzieć że troche byś sie zdziwił, obudowa nie ma żadnych ostrych krawędzi, łatwy dostęp (bez użycia narzędzi, co do zasilacza też nie moge narzekać, ogólnie wszystko jest OK, brakuje mi tylko "sanek" na napędy :) ale trudno żeby za 150 zeta mieć obudowe enlajta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Gratuluje Andrz3j ciekawy pomysł z tą budą podoba mi sie. :wink: :roll: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 http://www.taconuts.org/casegal/index.php tu znajdziecie kilka ciekawych i odjechanych pomyslow, swoja droga Andrz3j : cool obudowa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 O tym czy buda to szajs czy nie, swiadczy nie tylko wyglad , IMHO glownie materialy z jakich ja wykonano i jakosc wykonania 8) Ja sie nie zgodze. Popieram obudowy "MacGajweryzm". Zrobienie czegos z niczego daje prawdziwa satysfakcje. Tak mi sie wydaje, ze teraz wszyscy posiadacze Cieftecow i Enligtow ciagle powielaja te same pomysly. Inna sprawa, ze te Codegeny maja naprawde paskudny przod (ale to moja opinia), ale modyfikacja naprawde niczego sobie i ten czysciutki baybus. Podobie mnie sie. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Jest super!!! Ja też chyba się wezmę za jakąs modyfikację. Mam codegena i wg mnie nie jest on az tak szjaski jak mowicie, ale spoczko luzik sie zobaczy. Na razie mi sie podoba aczkolwiek modyfikacja by sie przydala :D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Fajne to okno, ale pomalowac to by sie ja przydalo na jakis granatowy kolor na wysoki polysk i neonik do srodka i bedzie super Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 swietnie!, gratulacjw Andrz3j !!! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Dzisiaj lecę po nowe diody... Bo stare padły nie wiem dlaczego . Podlczyłem 2 niebieskie (jasno swiecące ) i 2 czerowne wszystkie w szereg i podłaczyłem pod ta samą wtyczke co wentyl i po ok. 30 minutach niebieska zaczęła migac potem zgasłą a potem druga tez padła i nie wiem dlaczego... :? Dzisiaj jade po 4 szt. czerwonych (tańsze.. :) ) Połączyłeś te 4 diody w szereg i bezpośrednio do zasilania, nie dałeś żadnego rezystora ?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Powtrzam jeszcze raz, naprawde super CONGRATULATIONS !!!!!!!! :D:D:D 8) ;);):D:D:D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bikert Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 Ja osobiście wybrałem obudowę firmy Mode Com http://www.modecom.pl/produkt.php?380. Polecam. Miałem Codegena i nie raz się pociąłem o nią. Fakt, może Mode Com jest trochę za drogi zale za jakość trzeba zapłacić. Poza tym nie ma problemu z niepasującym CD albo kieszenią (przeszkadzająca płyta główna), ponieważ obudowa jest przedłużona.Zasilacz też jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 Połączyłeś te 4 diody w szereg i bezpośrednio do zasilania, nie dałeś żadnego rezystora ?!Babka w elektronicznym sklepie mnie w bład wprowadziła a sam w pośpiechu nie miałem czasu na policzenie tego. (cała sobote składałem ojcu skrzynię w "maurycym" i nie miałem czasu, wszystko w pośpiechu.. :oops: ) ..... Jaki rezystorek proponowalibyśce do 4 diód 20mA .... 200 ohm będzie OKa.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...