Skocz do zawartości
znaj

Gigabyte 7vax-fs Kt400

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule,

Na allegro natknąłem się na aukcję gdzie można kupić płytę pod Semprona za mniej niż 100zł.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69410499

Akurat kupel chce modernizować kompa więc mu zaproponowałem tę płyte, Sempron 2300, 256ddr, zasiłka 300W fortron. Całość mnie wyniesie ok 460zł.

Czy ta płyta jest ok, czy szukać jakiegoś asrocka na kt600? Komp nie do gier, tylko do zwykłej pracy w windzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, kupiłem tą płytę i tego procka (Sempron 2400+)

Martwi mnie kilka rzeczy:

1. Sempron nie jest wykrywany przez tą płytę jako Sempron (FSB 333) tylko Athlon i częstotliwość. Czy jest jakiś bios który, poprawnie wykryje go jako Sempron? (proszę o linka)

2. Strasznie się grzeje chipset - parzy przy dotyku. (Próbowałem zdjąć radiator, aby włożyć inny z wiatraczkiem. Wyjąłem kołki, ale niestety nie mogę go zdjąć, jest przyklejony, czy mogę go na hama zerwać, ale tak, aby nie uszkodzić chipsetu?).

3. Chciałbym przestawić FSB z 333 na 400, czy jest to w ogóle możliwe?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Prawie wszystko jest możliwe, ale pytanie czy procek wytrzyma, jakie masz chłodzenie na procku, jeżeli płyta miała by możliwość zmiany napięcia to można zrobić fsb na 200-efektywne 400.

A tak poza tematem, czy ten Gigabyte był by wydajniejszy od mojego ECS'a??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra mądrale,

Ciekawe jak zmienicie FSB z 333 na 400, skoro tam trzeba przestawić przełączniki na płycie (są dwa)?

Zmieniłem chłodzenie chipsetu na takie z wiatraczkiem, mam nadzieję że to zwiększy stabilność płyty, bo wczoraj nie było z tym najlepiej.

I sprawa najważniejsza - bios - ten co mam, od Siemensa niestety nie rozpoznaje poprawnie Semprona.

Proszę o link do takiego biosu do tej płyty, który rozpozna porawnie Semprona.

Byłbym bardzo wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra mądrale,

Ciekawe jak zmienicie FSB z 333 na 400, skoro tam trzeba przestawić przełączniki na płycie (są dwa)?

Zmieniłem chłodzenie chipsetu na takie z wiatraczkiem, mam nadzieję że to zwiększy stabilność płyty, bo wczoraj nie było z tym najlepiej.

I sprawa najważniejsza - bios - ten co mam, od Siemensa niestety nie rozpoznaje poprawnie Semprona.

Proszę o link do takiego biosu do tej płyty, który rozpozna porawnie Semprona.

Byłbym bardzo wdzięczny.

:mur: :mur: :mur:

www.gigabyte.com.tw po cholere ci to ? co ci da napis sempron ? a i tak jak zmienisz fsb to zniknie spowrotem :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm chcialbym zauwazyc ze plyta ta jest na kt400 i nie posiada blokady PCI/AGP czy tez dzielnika 1/6 wiec przy magistrali 200 bedziesz mial starsznie wysokie taktowanie pci co moze sie skonczyc spaleniem dysku badz tez innych rzeczy. co do biosu jak juz ktos wczesniej wspomnial, oc ci da napis sempron ? nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi