Skocz do zawartości
a.r.o.s

Czy Napięcie 5.34 Jest Groźne Dla Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, a więc jak w temacie:

Napięcia mierzone miernikiem [co prawda z marketu ale chyba lepszy taki niż żaden, jego dokładność z tego co wyczytałem w instrukcji to dla DCV +/- 0.5%]

i tak:

odpalony Prime 95 i 3Dmark2003

12.2V

5.34V

3.34V

bez obciążenia

12.22V

5.3V

3.35V

Nic przy dokonywaniu pomiarów w kompie nie było podkręcone. Napięcia 12V i 5V zmierzyłem i w głównej złączce zasilaniaATX 20pin i w złączce 4 pinowej, były takie same.

Konfig to:

Celeron D315

Gigabyte GA-8VM533M-RZ

Radeon 9550

2x256DDR PC2100

Cawiar WDC WD800JB-00JJC0 (74 GB, IDE)

ASUS CRW-5232AX (52x/32x/52x CD-RW)

Zasilacz to Hiper Power HPU-3S350-EU

Napięcie na lini 5V powinno być maks 5.25V a więc jest więcej, i teraz moje pytanie czy jest to potencjalnie niebezpieczne dla komputera i czy ew. może być podstawą do reklamacji, no bo jesli sprzedają coś co niby spełnia jakąś normę a jej nie spełnia to chyba coś nie tak.

------

przy okazji dorzucę jeszcze jedno pytanko też okolicy tego tematu, w everescie w zakładce czujnik jest coś takiego:

Wartości napięć:

Napięcie rdzenia procesora 1.36 V

+2.5 V 2.46 V

+3.3 V 3.23 V

+5 V 5.16 V

+12 V 12.10 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 2.55 V

VBAT baterii CMOS 2.03 V

, chodzi mi o to napięcie +5V podczas wstrzymania pracy, jak widzę czasami gdzieś w necie ludzie zamieszczają odczyty z aidy lub everesta to mają około 4V lub 5V, u mnie to oscyluje w okolicy 2V, czy to jest jakaś nieważna wartośc i to olać?

Edytowane przez a.r.o.s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie może to być podstawą reklamacji, ale może ci to być ciężko udowodnić, bo taki przeciętny sprzedawca pewnie nawet nie wie co to są normy napięć ATX.

Bardziej niebezpieczne by były wahania napięć, ale zawyżone napięcie wg. mnie może negatywnie wpłynąć na długoterminową pracę sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być problem z takimi napięciami bo faktycznie to co napisałeś to przekracza normy.

Możesz go zareklamować i wytłumaczyć sprzedawcy, że zasilacz nie utrzymuje normy ATX i że prosisz o taki zasilacz, który będzie sprawował się przy takim konfigu odpowiednio.

Z innej beczki, to zasilacze Hiper nie są za dobrze wykonane i lepiej zainwestować jednak w coś lepszego dopłacając kilka złotych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi