Skocz do zawartości
Bulleto

Szukam Opini Dotyczacych Mobo Dfi, Asus, Oraz Msi

ASUS DFI MSI  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktora plyta polecilbys bez sli

• Asus A8N-E nForce4 Ultra (409PLN)
      0
    • DFI LanParty UT nF4 Ultra-D (586PLN)
      29
    • Microstar K8N Neo4-FI nForce4 Ultra (412PLN)
      1
  2. 2. Ktora plyta sli polecilbys

• Asus A8N-SLI Deluxe nForce4 SLI (670PLN)
      1
    • DFI LanParty UT nF4 SLI-D (731PLN)
      27
    • Microstar K8N SLI-F nForce4 SLI (478PLN)
      1
    • Microstar K8N SLI Diamond nForce4 SLI (825PLN)
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Po długiej eksploatacji mojego Athlona 900 przyszedl czas na małą rewolucję ;)

Przez ostatnie dwa miesiące miałem czas na zapoznanie sie z oferta na rynku, i to wlasnie mnie zgubiło bo teraz mam poważny klopot z podjeciem decyzji. Myslalem ze uda mi sie uniknac dzieki temu wiekszych potkniec ale teraz mam wiecej niejasnosci ..

Oto konfiguracja na która zdycydowałem sie wstepnie (przy załozeniu, że ASUS nadal trzyma poziom

o ktorym tyle slyszalem)

OBUDOWA - Modecom Nice II 3030 - czarny - 400W ATX 2.03

PŁYTA GŁÓWNA - Asus A8N-SLI Deluxe nForce4 SLI

CPU - AMD Athlon 64 3200+ Venice

WENTYL CPU - Pentagram Freezone QVC-100 Cu+

PAMIEC - PDP Patriot 1GB DDR 400MHz Dual CL 2.5 (2 x 512MB) z radiatorami timingi 2.5-6-3-3 napięcie 2,550 - 2,7 V (tu mam blade pojecia o czym pisze ;) )

GRAFIKA - Radeon X800GTO Sapphire FireBlade

HDD - WD Caviar SE 160 GB 8MB cache Serial ATA-II

NAPED - Pioneer DVD+/-RW DVR-110D (to juz moja wrodzona skrupulatnosc kazala mi dopisac)

Wydaje mi sie ze takim zestawem najlepiej zrekompensuje sobie kazda wydana zlotowke, komputer ma sluzyc do obrobki video moze audio oraz bedzie polaczony w siec z moim starym PC no ioczywiscie gry.

Posadzilem to wszystko z na Asusie ponieważ tak jak nie trzeba mnie przekonywac do kamer sonego tak ta firma zawsze kojarzyla mi sie z topowymi produktami na rynku jesli chodzi o jakosc i wydajnosc, do dzisiaj. Widzialem jakies info dotyczace klopotow z PCI, ze wcale nie jest tak stabilna jak mogloby sie to wydawac , o glosnym wentylu na chipsecie nie wspomne, wiec zaczelem rozgladac sie u konkurecji co ona ma do zaproponowania. Tak wylonilem jeszcze dwie satysfakcujace mnie wyposazeniem plyty sa to :

DFI LanParty UT nF4 Ultra-D oraz Microstar K8N SLI Diamond nForce4 SLI

Chcialbym miec kontroler sata i sata II oraz dwie sieciowki SLI nie jest konieczne(wlasciwie zbedne na 99%) DFI ma na osbnej plytce karte muz. co ponoc znacznie wplywa na redukcje zaklucen, co tez jest zachecajace. Ostatnia moja watpliwosc budzi obudowa MODECOM z zasilaczem 400W tej samej firmy.

Na temat DFI nie slyszalem krytycznych uwag jak i na MSI, pozatym na stronie produzenta pisza ze plyty MSI robione sa na 6-cio warstwowych plytach PCB co ponoc ma znacznie wplywac na stabilnosc.DFI z koleji produkuje z japonskich podzespolow (Mam manie i i biore w ceimno co wyszlo spod reki japonczykow)

Nie ukrywam ze chcialbym letko pogonic procesor jak i grafike dla wlasnej satysfakcji Podobmo Gto mozna odblokowac do 16 potokow przez polaczenie mostka na chipie, czy ktos juz to zrobil ?

Teraz wasza kolej , bardzo prosze uzytkownikow podobnych zestawow do podzielenia sie uwagami..

<EDIT>

Jeszcze jedna kwestia, plytka na NF4 ultra wystarczylaby spokojnie, SLI raczej zbedne.. czyli kontroler sataII (gdzie raid prawdopodobnie nie bedzie wykorzytany) LAN oraz fire wire i tu niestety asus nie oferuje na pokladzie swojej A8N-E nForce4 Ultra firewire... N/C :mur:

Pozostaje Asus A8N-SLI nForce4 SLI ktory jest juz dobrze wyposazony.. Oraz rozni sie kolorkiem PCB

byc moze ktos sie teraz usmiechnie ale musze zadac to pytanie :oops: CZY te plytki roznie sie czyms poza kolorem , i jesli maja rozne paramtry tzn ilosc warstw itd czy ma to wplyw na zywotnosc lub prace...

Najchetniej kupilbym Deluxa ze wzgledu na dwie sieciowki ale zostawic sobie pare stowek w kieszeni tez byloby wskazane :rolleyes: W takiej konfiguracji jest wlasnie DFI :) tylko ze najdrozsza z seri NF4 wsrod wszystkich producentow chyba oprocz smiesznej Gigabyte z wifi i innymi wodotryskami :blink:never mind ..chosi o to ze DFI jest na takiej samej PCB jak najwyzsze modele .. PONAWIAM PYTANie .. czy dobrze kombinuje w sprawie tej nieszczesnej PCB ?

Jest jeszcze Microstar K8N Neo4-FI nForce4 Ultra za 400 PLN ktory ma SATA II firewire i lan

Moze macie jakies sugestie co do zestawu na 939 i tego gdzie go kupic ?

Ja caly czas robie kosztorys na podstawie cen komputronika, ktorego uwazalem za najtanszego.

Porownujac ceny w serwisie zajmujacym sie PORÓWNANIEM CEN

wychodzi na to ze procek grafa mobo jest tansze o kwoty oscylujace w okollicach 100 srednio..

Komputronik jak dotad zaoferowal rabat w wysokosci 3% co jest niczym biorac pod uwage skladanie sprzetu wedlug najnizszych ofert na w/w serwisie , ma ktos dojscie do komputronika, co by mogli mi udzielic 5 - 6 % rabatu bez zbednego uzerania sie B)

PS jesli nie kupie w listopadzie to przez swieta chyba sobie odpuszcze ze wzgledu na podwyzke cen

Jakies sugestie ?

Mam nadzieje ze poswiecicie troche czasu, dzieki czemu unikne niemilych niespodzianek...

Za co serdecznie DZIEKI :)

TUTAJ link do grupy co kupic gdzie chcialbym zeby omowic caly zestaw pod 939 i przyklady 5 skrzynek z ich cenami

Sorry za haos w tym poscie ;) ale staralem, sie przysiegam...

Edytowane przez Bulleto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzytkowników Diamonda trudno będzie znaleźć. Diamond vs. Platinum to niewielkie różnice: dodatkowy kontroler SATA RAID, karta wifi/bluetooth, aktywne chłodzenie mosfetów (kolejny źródło hałasu), wyższa cena. Overclockerski bios 5.06 jest wspólny dla Diamonda i Platinum

MSI K8N SLI Platinum (piszę na podstawie swojego egzemplarza)

plusy (kolejność przypadkowa):

* SBLive24-bit zintegrowany

* porty COM, LPT, IrDA itp

* chipset tak umiejscowiony że nie ma problemów ze zmianą chłodzenia albo założeniem bloczka

* brak problemów z htt > 300

* nie ma problemów z 1T dla pamięci > 250 MHz

* nie jest kapryśna jak np. DFI -> nie ma humorów

* ....

OC na tej mobo masz w mojej sygnaturce

minusy (kolejność przypadkowa):

* hałaśliwy wentyl na chipsecie -> ale to chyba prawie norma na NF 4 :?

* Vmem tylko do chyba 3,1V -> problem dla pamięci lubiących wysoki Vmem

* Vcore do ok 1,55-1,57 -> dla niektórych może to być wada

* ....

Ten kodek DFI jest słabej jakości i nawet fakt, że jest na oddzielnej płytce go nie ratuje. Jakiś SB będzie lepszy

Poczytaj wątki o każdej z płyt, będziesz miał ogląd na ich wady i zalety. Jedynie wątek (czat) o DFI jest zbyt długi, reszta nie powinna być problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

* brak problemów z htt > 300

* nie ma problemów z 1T dla pamięci > 250 MHz

* nie jest kapryśna jak np. DFI -> nie ma humorów

* ....

moja DFI miala jednego focha mianowicie bios - na standardowym nie chciala sie budzic (wymiana na jeden z nowych oficjalnych) i poproblemie...

moimi osiagnieciami w dziedzinie oc nie ma co sie przygladac bo 2,5GHz to max mojego procka ... a sa ludzie ktorzy cisna sempa 1,6 do 2,4-2,6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja DFI miala jednego focha mianowicie bios - na standardowym nie chciala sie budzic (wymiana na jeden z nowych oficjalnych) i poproblemie...

moimi osiagnieciami w dziedzinie oc nie ma co sie przygladac bo 2,5GHz to max mojego procka ... a sa ludzie ktorzy cisna sempa 1,6 do 2,4-2,6

Tu jest mowa o s939

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AndyN :

Ze mnie robisz idiote czy z kogo? - bo sam juz nie wiem...

Cytat z sygnatury

CPU:._.... A64 NewCastle s.754 3000@3450/ 1.60V / 10x245

MB:.........DFI LanParty UT nF3 250Gb

Więc o czym mowa?

Te płytki powyżej to s939 na nf4 a nie s754 na nf3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info ... gdyby nie to to nie wiem co bym zrobil - nie mierz ludzi wlasna miara.

Przeczytaj calosc postu dokladnie a nie czepiasz sie czegosc co tylko udalo ci sie zauwazyc.

podanie siga do przykladu nie oznaczalo ze powalily mi sie topici - tylko dlatego zeby nie zrazic nowego kupujacego niskim standardem podkrecalnosci - trafilem na slaby egzeplarz procka dlatego taki wynik.

Edytowane przez kanathea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info ... gdyby nie to to nie wiem co bym zrobil - nie mierz ludzi wlasna miara.

Przeczytaj calosc postu dokladnie a nie czepiasz sie czegosc co tylko udalo ci sie zauwazyc.

podanie siga do przykladu nie oznaczalo ze powalily mi sie topici - tylko dlatego zeby nie zrazic nowego kupujacego niskim standardem podkrecalnosci - trafilem na slaby egzeplarz procka dlatego taki wynik.

Co nie zmienia faktu ze przyklad był zly i wogole nie pasuje do tematu

do autora: mysle ze nie ma co porownywac MSI i DFI, bo to ptzeciez dwie inne płyty. Jak chcesz miec dobra płyte to wez MSI jak krecic DFI. Portfel tez sie liczy. Zawsze mozesz wziac co najtanisze sie trafi, ale ja osobisciepolecam DFI, nie tylko ja sadzac po wynikach ankiety :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co nie zmienia faktu ze przyklad był zly i wogole nie pasuje do tematu

do autora: mysle ze nie ma co porownywac MSI i DFI, bo to ptzeciez dwie inne płyty. Jak chcesz miec dobra płyte to wez MSI jak krecic DFI. Portfel tez sie liczy. Zawsze mozesz wziac co najtanisze sie trafi, ale ja osobisciepolecam DFI, nie tylko ja sadzac po wynikach ankiety :D

NIe gniewaj sie , jest to dla mnie bardzo ogolne ( ale zgadzam sie w 100% ) jak okreclilbys

w takim razie roznice oprocz przydatnosci do oc?

Czy DFI pozwalajac na lepsze osiagi i uzywajaca japonskich czesci, nie jest technologicznie lepsza ?

Mialem kiedys MSI, bardzo dobre plyty moim zdaniem

Jednego jestem pewien nie kupie asus bo poszczedzili firewire, nastepny model to sli za ponad 500

SLI jest mi zbedne, jak sie domyslasz i nie widze seby to kupowac..

Dfi ma firewire i 2x LAN :) co mi pasuje w 100 % ale sa klopoty z dostepnoscia tej plytki wiec albo msi w cenie chyba 412 zyka (boosh jush znam ceny na pamiec ;) ) lub DFI za okolo 570, jak widac przedzial jest duzy moze jeszcze jakies sugestie mieszczace sie w nim 400 - 600 PLN ?

-pewnie i tak zdecyduje sie na DFI ale pogadac zawsze mozna-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bulleto

Tak jak juz napisalem nie chce dyskwalifikowac MSI tylko za to ze jej nie mialem.

Nie pojecia jak wypada MSI w praktyce. Nie moge polecic czegos czego zywymi lapskami nie dotykalem :)

Sugerowalbym DFI

*Stabilnosc

*Wyposazenie

*Ogromne zasoby przy OC

*Automatyczna regulacja obrotow

do wad dla s.939 (modele ze SLI)

-to umieszczenie chipsetu (karty graficzne niemal opieraja sie na coolerze)

-konstrukcja samego coolera - ktory przy starcie wyje jak mini syrena strazacka

-no i nie wiele alternatywnych zrodel chlodzenia dla nForce'a

Wybor nalezy do ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym bral DFI, szczegolnie jak masz kase --. wiadomo, zawsze troche wiecej w kieszenie jak bys chycił MSI, ale wiesz: co dfi to di i uwazam, ze jak chceszkrecic to bierz ja. Roznic nie ma duzo, ja nie wuzywam jej karty dzwiekowej, ale podobno złanie jest, ale najwyzszych lotow tez nie. Mysle, ze najlepiej wez DFI, ale sam zadecydujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi