Skocz do zawartości
sz_akal

Do Wszystkich Zakręconych

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do wszystkich "zakręconych" czyli tych co sprzęt kręcą :-P

Jaka zasiłkę polecacie do mojego konfigu /według obliczeń wychodzi 300-310 W/

Ile mi to pożre jak coś podkręcę np procka na 3200 obecnie nie odpala - ale nie wiem czy przez zasiłkę.

Czy kupię cos sensownego tak w granicach 100-150 PLN /sata/ i cichego :blink:

czekam na odpowiedź

Pozdrawiam

Edytowane przez sz_akal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakim cudem ci wyszlo 300W?

zobacz na moj sprzet:

w windzie ciagnie 100W a przy obciazeniu (nie wiem czy maks) bierze 180W

http://www.jscustompcs.com/power_supply/Po...tor.php?cmd=AMD

z powyzszego wynika:

procek 68W

grafa 40W

dyski 2x25W

dvd 2x25W

sb 18W

PCI 20W

Motherboard (25 Watts) - Floppy Drive (5 Watts) - Keyboard & Mouse (3 Watts) - CPU FAN (3 Watts)

Razem wyszło 282W

Czyżby te dane to bujda??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te dane sa mocno orientacyjne inny kalkulator moze ci podac dane o 100W mniejsze i ktoremu wtedy zaufasz?

i tu jest pytanie??

Dlatego pytam fachowców, bo w necie są różne informacje.

bo jeśli ten zasilacz który mamm jest spoko-wystarczy to po co zmieniać.

Jeśli nie to na jaki zmienić aby starczyło mocy, na podkręcanie, zmianę grafy do fx6800 ewentualna przesiadke na s939 i procek 3000+ 64 w przyszłości.

A jeśli faktycznie potrzeba do zwykłego kompa 200W to do czego są te zasiłki powyżej 400W??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tu jest pytanie??

Dlatego pytam fachowców, bo w necie są różne informacje.

bo jeśli ten zasilacz który mamm jest spoko-wystarczy to po co zmieniać.

Jeśli nie to na jaki zmienić aby starczyło mocy, na podkręcanie, zmianę grafy do fx6800 ewentualna przesiadke na s939 i procek 3000+ 64 w przyszłości.

A jeśli faktycznie potrzeba do zwykłego kompa 200W to do czego są te zasiłki powyżej 400W??

bo tu nie o Waty chodzi ale o Ampery, a w Watach chodzi o moc szczytowa

z grubsza dobry (taki który ma to co pisze na tabliczce znamionowanej) 350W rzeczywiście zgodny ze spec ATX wystarczy to większości zastosowań

np Modecom 350GT, Modecom MC-350ATX, HuntKey HK-350AP, Chieftec'a 360W no i jakas delta tez itd....

chociaż niektore maja trochę za dużo amorów nie tam gdzie trzeba a za mało tam gdzie są potrzebne wiec ja bym stawiał na: HuntKey HK-350AP, Modecom MC-350ATX

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek 68W

grafa 40W

dyski 2x25W

dvd 2x25W

sb 18W

PCI 20W

Motherboard (25 Watts) - Floppy Drive (5 Watts) - Keyboard & Mouse (3 Watts) - CPU FAN (3 Watts)

Razem wyszło 282W

Czyżby te dane to bujda??

procek ---> dane sa podawane dla najmocniejszego z danej grupy, jak zwrocisz uwage od xxGHz do yyGHz procki maja te sam pobor mocy co jest prawdziwe tylko dla najszybszego, nie wiem jak jest u ciebie musisz sprawdzic

dyski ---> to jest maksymalny pobor przy rozruchu, podczas kopiowania nie pociagnie wiecej niz 10W

dvd ---> gdy bedziesz maksymalnie obciazal kompa nie bedziesz przeciez wypalal, przy odczycie pobor jest mniejszy, 25W to przy wypalaniu z mozliwie najszybsza predkoscia

pci ---> karty pci ciagna jakies maks 5W, soubdblaster tak do 8W zaleznie od modelu

tak jak pisalem wczesniej, szczyt poboru mocy na moim kompie wyniosl 180W (oczywiscie w tym czasie nie wypalalem) i sprzet byl podkrecony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi