Skocz do zawartości
LukeXE

Cheapchill

Rekomendowane odpowiedzi

zsumujcie wszystkie obciazenia na blokach i dodajcie polowe z tego do wyniku to wam wyjdzie jakie obciazenie, w baaardzo mocnym uproszczeniu

pozatym kompresor ktory ma 130W moze miec lepsza wydajnosc w ukladzie przy wyzszych cisnieniach ssania, nie bedzie to chlodzilo do -35 tylko -15 ale na pewno bedzie wydajniejsze, kwestia doboru ladunku i dlugosci kapilary

hf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dziś skończyłem prawie Chillerka, nawet dałem mu mały wymiennik ze starego filtra :D

Nabiłem gazem, póki co -35*C we wnętrzu wymiennika przy 0bar na ssącej...przy 0,4bar było bodajże -30*C...

Układ wymaga kalibracji i izolacji, jutro fotki.

aham, kapilary 250cm.

Edytowane przez LukeXE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Izolacja by sie przydała, gdyby temperatura cieczy/węzy była dużo niższa niż otoczenia.

Wymiennik bedzie miał -30*C, ciecz go opuszczająca bedzie miala 15*C (bedzie tak skonstruwany wymiennik i tyle, nawet prosta rurka jedna i wystarczy, jesli dla martina te 15*C beda ok), wiec izolowac nie ma sensu, jesli temp otoczenia wynosi ~ 20*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale miałem na myśli, że przy takiej tempertaurze węże będą oddawać zimno do otoczenia. Choć z drugiej strony 15c to za mało aby się tym przejmować ;)

Popraw mnie jeśli się mylę ;)

Edytowane przez GDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj samo borygo, nie wiem z czym sie tutaj cackać.

Innaczej zatka ci wymiennik i tyle z tego będzie.

Luke dobrze prawi, Marcin daj czyste borygo/plyn do spryskiwaczy, inaczej np. po 10h pracy zwoj rurki w wymienniku "zarosnie" do tego stopnia lodem, ze wytworzy korek w wymienniku i totalnie stlumi przeplyw .

pozdro

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale miałem na myśli, że przy takiej tempertaurze węże będą oddawać zimno do otoczenia. Choć z drugiej strony 15c to za mało aby się tym przejmować ;)

Popraw mnie jeśli się mylę ;)

Imho nie warto izolowac, straty będą minimalne, i tak FWC bedzie utrzymywac temp na stalym poziomie, wiec niech ono sie martwi o te zmiany temp i dodatkowe obciażenie.

Przy temperaturach w okolicach 5*C faktycznie juz trzeba izolowac, bo węze mokre są i obciążenie powietrza w większej mierze odgrywa rolę tutaj, powodując niepotrzebne nagrzanie cieczy. Już nie mowie, jak ciecz ma poniżej 0*C :)

Edytowane przez LukeXE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi