ryba Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 no to zobaczymy jak tobie to wyjdzie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 woda = 100W obciazenie? a to ci niespodzianka ;) wy powinniscie sie wszyscy na korki z fizyki zapisac :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 ja nigdzie nie pisalem ze to bedzie 100W :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 zsumujcie wszystkie obciazenia na blokach i dodajcie polowe z tego do wyniku to wam wyjdzie jakie obciazenie, w baaardzo mocnym uproszczeniu pozatym kompresor ktory ma 130W moze miec lepsza wydajnosc w ukladzie przy wyzszych cisnieniach ssania, nie bedzie to chlodzilo do -35 tylko -15 ale na pewno bedzie wydajniejsze, kwestia doboru ladunku i dlugosci kapilary hf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 (edytowane) Witam Dziś skończyłem prawie Chillerka, nawet dałem mu mały wymiennik ze starego filtra :D Nabiłem gazem, póki co -35*C we wnętrzu wymiennika przy 0bar na ssącej...przy 0,4bar było bodajże -30*C... Układ wymaga kalibracji i izolacji, jutro fotki. aham, kapilary 250cm. Edytowane 22 Listopada 2005 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matiz Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 już jest jutro a fotek nie ma :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Mam głupi problem, bo zamarza po paru minutach gaz chyba w kapilarze...muszę nad tym jeszcze popracowac. Wlasnie te -18*c to po zatkaniu sie kapilary, widac ze z kapilary szron schodzi stopniowo.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 (edytowane) odnowie troszke temat i zapytam: Czym napelnic uklad , w ktorym pracuje FWC? W tej chwili na zwyklym WC mam borygp eko + demineralka (50:50) - zostawić tak? pozdro Marcin Edytowane 12 Września 2006 przez Martin_Ez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 odnowie troszke temat i zapytam: Czym napelnic uklad , w ktorym pracuje FWC? W tej chwili na zwyklym WC mam borygp eko + demineralka (50:50) - zostawić tak? pozdro Marcin lepiej daj 100% borygo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 a nie zamuli mi to przeplywu??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Trochę pewnie przepływ zwolni ale jakie to ma znaczenie? Więcej niż 1 stopnia różnicy nie będzie tym bardziej nie odczujesz różnicy pomiędzy -29 a-28 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 (edytowane) a jeszcze nie powiedzialem najwazniejszego...planuje temp. cieczy utrzymac na poziomie 15*, wiec moze 50:50 wystarczy? Edytowane 12 Września 2006 przez Martin_Ez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 W takim razie spokojnie wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 ale czy w wymienniku ten roztowrek nie "wymięknie" (czyt. nie zamarznie) :) ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 (edytowane) Zależy czy mówisz o dodatnich czy ujemnych, jeśli o dadatnich to nawet czysta woda nie zamarznie różnice temperatur w układzie wydaje mi się, że będą niewielkie Edytowane 12 Września 2006 przez GDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 tzn. podobno w wymiennku bedzie ok. -30*C ,a w calym ukladzie roztwor bedzie mial ok. 15*C...wiec...???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Daj samo borygo, nie wiem z czym sie tutaj cackać. Innaczej zatka ci wymiennik i tyle z tego będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Nie znam się na tym ale 45 stopni różnicy to nie za dużo? Nie będziesz miał izolacji? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Izolacja by sie przydała, gdyby temperatura cieczy/węzy była dużo niższa niż otoczenia. Wymiennik bedzie miał -30*C, ciecz go opuszczająca bedzie miala 15*C (bedzie tak skonstruwany wymiennik i tyle, nawet prosta rurka jedna i wystarczy, jesli dla martina te 15*C beda ok), wiec izolowac nie ma sensu, jesli temp otoczenia wynosi ~ 20*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 (edytowane) Ale miałem na myśli, że przy takiej tempertaurze węże będą oddawać zimno do otoczenia. Choć z drugiej strony 15c to za mało aby się tym przejmować ;) Popraw mnie jeśli się mylę ;) Edytowane 12 Września 2006 przez GDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Daj samo borygo, nie wiem z czym sie tutaj cackać. Innaczej zatka ci wymiennik i tyle z tego będzie. Luke dobrze prawi, Marcin daj czyste borygo/plyn do spryskiwaczy, inaczej np. po 10h pracy zwoj rurki w wymienniku "zarosnie" do tego stopnia lodem, ze wytworzy korek w wymienniku i totalnie stlumi przeplyw . pozdro piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Plus cienka warstwa zamarzniętej mieszanki na powierzchniach wymiany cieplnej nie tylko obniża przepływ, ale działa jak izolacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 (edytowane) Ale miałem na myśli, że przy takiej tempertaurze węże będą oddawać zimno do otoczenia. Choć z drugiej strony 15c to za mało aby się tym przejmować ;) Popraw mnie jeśli się mylę ;) Imho nie warto izolowac, straty będą minimalne, i tak FWC bedzie utrzymywac temp na stalym poziomie, wiec niech ono sie martwi o te zmiany temp i dodatkowe obciażenie. Przy temperaturach w okolicach 5*C faktycznie juz trzeba izolowac, bo węze mokre są i obciążenie powietrza w większej mierze odgrywa rolę tutaj, powodując niepotrzebne nagrzanie cieczy. Już nie mowie, jak ciecz ma poniżej 0*C :) Edytowane 13 Września 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 dokladnie...nie mam zamiaru (narazie ;) nic izolowac...moze w przyszlym roku przy okazji wymiany sprzetu zaizoluje wszystko jak trzeba i zejde sobie nizej z tempami.. poki co ustawie 15* bez izolacji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...