Skocz do zawartości
pecetomaniak

Zaawansowane Opcje Zabezpieczeń W Win Xp Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Wstęp:

Opcje tutaj wymienione są na tyle zaawansowane, iż 99% użytkowników XP nie ma pojęcia o ich istnieniu, a jeśli ma, to nie wie jak ich używać. Nie wiem, do czego potrzebne Ci te ustawienia w domowych warunkach.

1. Jeśli ustawisz jakieś uprawnienia dla katalogu, to nowo utworzone pliki i katalogi wewnątrz tego katalogu otrzymują (dziedziczą) jego uprawnienia - kto i co może z nimi zrobić.

2. Jeśli masz już kilka podfolderów w katalogu i ustawiłeś dla jednego z nich jakieś opcje zabezpieczeń, to możesz pozostałe podfoldery (równorzędne z nim) ustawić w ten sam sposób. Opcja "wyrównuje" uprawnienia pozostałych podfolderów do jednego wybranego.

3. Inspekcja to słowo znane i rozumiane. Tu jednak w odniesieniu do folderów i użytkowików jest inne. Zauważ, że gdy wybierzesz jakiś obiekt, to będzie dla niego tworzony dziennik (raport) z "Powodzeń" i "Niepowodzeń" dostępu do jakiegoś obiektu. W ten sposób można ustalić, czy ktoś próbował wejść do naszego folderu prywatnego.

4. Przy zmianie właściciela folderu nadrzędnego możesz przejąć prawa do folderów podrzędnych. Jeśli skopiujesz np Moje dokumenty od użytkownika X do swojego folderu, to będąc właścicielem tego folderu nie staniesz się automatycznie właścicielem "Moje dokumenty". Ta opcja pozwala na przejęcie praw właściciela na własność dla wszystkich podfolderów i plików.

5. O ile dobrze rozumiem, sprowadza się to do "głębokości" zastosowania uprawnień: Mamy np: C:\Moje dokument\wazne\Kasia. W tym wypadku stosując jakieś uprawnienia na Moje dokumenty, zostaną zastosowane na podfolderze "wazne", ale na "Kasia" już nie, gdyż nie jest on bezpośrednim podfolderem "Moje dokumenty".

PS.

To jest moja interpretacja w/w opcji. Nie mam pomocy w systemie, nie szukałem niczego w sieci, więc mogłem coś namieszać. Poprawienie ewentualnych błędów przez osoby bardziej poinfromowane mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi