pbuda Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Witam, Ostatnimi czasy mam problemy z komputerem. Albo trzeba kilka razy probowac go wlaczac, albo nagle po kliknieciu myszki sie restartuje, albo karta graficzna zaczyna sypac artefaktami. Na poczatku podejzewalem, ze moze z bloku na procku kapnela gdzies woda i jest spiecie, ale to nie to. Myslalem tez, ze to wina karty graficznej, ale ta chyba dziala bez zarzutu (oprocz tych artefaktow). Pomyslalem, ze sprawdze napiecia. Po wlaczeniu speedfana ukazala mi sie zgroza - 3.3V ma 3V, 5V ma 4.7V a 12V ma 11.8V (w idle). Nie myslac dlugo, wzialem miernik i sprawdzilem. Odczyty prawie sie zgadzaly, faktyczne byly o jakas 0.1V nizsze. Az strach pomyslec, co sie dzieje pod obciazeniem. Stwierdzilem wiec, ze zasilacz moze byc powodem moich klopotow. Chwilowo szukam znajomego z jakims zasilaczem dobrym, ale juz powoli tez szukam zasilacza nowego. Kiedys juz prawie kupilem topowera p6, ale z powodu zdarzen losowych transakcji nie zfinalizowalem. Teraz kaski brak, wiec i zasilacz musze kupic tanszy, a na pewno nie skusze sie na jakies gowno. Myslalem o Modecomie 350GTF, ale nie wiem czy mi wystarczy: P4 Prescott 2.8@3.2 Radeon 9800Pro 2x256mb ram itp, itd. W jakims kalkulatorze mocy (dostepny link na stronie zenfista) wyszlo, ze minimum jakie potrezbuje to 280W, ale nie wiem na ile mozna ufac takiemu kalkulatorowi. Moje pytanie brzmi - czy zasilacz moze byc winien klopotow o ktorych wspomnialem wczesniej i czy MC 350GTF wystarczy to tego zestawu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 (edytowane) Na szybko, bez czytania całego topika: 1. Dokładność kalkulatora zależy od autora - różnice potrafią sięgać 100W. 2. Wg mnie 350GTF spokojnie sobie poradzi z tym konfigiem. 3. Ja mam 300GT do sprzętu z podpisu. Procek 1.8V, pamięci obecnie (w celach ogrzewania) 2.8V i stabilnie jak skala - od kilku dni chodzi 24 godziny na dobę, bo BitComet ciągnie coś z sieci. 4. Co do artefaktów, to kartę radzę sprawdzić w innym kompie (z dobrym zasilaczem). 5. Tu masz topik: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=156577&hl= 6. A tu coś jeszcze: http://forum.purepc.pl/index.php?act=announce&f=28&id=26 Edytowane 13 Listopada 2005 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 (edytowane) Myslalem jeszcze nad Fortronem FSP350-60THA-P (bo 350-60THN-P troche za drogi na allegro). W sumie z tego co czytam, powinno wystarczyc, ale najpierw musze grafike na innym kompie przetestowac i moze bios zresetowac :) edit Ewentualnie moze Delte http://www.mix-rtv.pl/sklep/index.php?d=produkt&id=10 Edytowane 13 Listopada 2005 przez pbuda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Ta Delta powinna to spokojnie uciągnąć, bo to praktycznie to samo co Chieftec, tylko mniej kabelków. Radziłbym brać właśnie ją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...