Skocz do zawartości
marlowe

Komputer Za Pięć Tysięcy - Jaki Skład?

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić kompa. Całkiem nowego, prócz monitora. Dokładnie 5000zł chcę przeznaczyć na obudowę i jej zawartość B)

Ale nie mogę się zdecydować na najlepszą konfigurację. Jak to wygląda w testach? Jaka konfiguracja jest optymalna?

Optymalna = maksymalne ujednolicenie taktowania, prędkości, przepustowości, tak by żaden element nie spowalniał całości, a przy tym, żeby wszystko śmigało możliwie jak najszybciej i najpłynniej :lol:

Czy kupić dwurdzeniowego pentiuma, czy athlona? Jaka płyta? Bo pamięć chyba kingstona, prawda? No i karta graficzna!! Z tych wszystkich GF-ów, którą wybrać? A może Radeon???

Pomożecie? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie. Ostatnio mój kumpel zakupił komputer z dwurdzeniowym pentiumem (3000 jeśli dobrze pamiętam). Ciekawi mnie czy dobrze zrobił? Wydał pięć tysięcy. Łącznie z 1GB pamięci RAM, płytą główną, dyskiem Maxtor SATA 250GB, i grafiką GF 7600 GT. Nie jestem przekonany do intela, a już wogóle nie wiem co myśleć o dwurdzeniówkach... No i chodzi o idealnie kompatybilny sprzęt... Dlatego założyłem nowy temat.

Ale dzięki za pomoc :) To dużo informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomożemy!!! :wink:

Moja propozycja:

1. AMD Athlon64 lub Operton selekt 2.7GHz - 650 do 850 PLN

2. AC Freezer64 - 70 PLN

3. DFI LanParty nForce4 UltraD - 560 PLN

4. GEiL UtraX 2x512 MB - 600 PLN

5. Sapphire X1800XL - 1650 PLN

6. WD Caviar 160 GB SATAII - 350 PLN

7. BenQ 1640 - 175 PLN

8. Chieftec 450W - 230 PLN

9. Chieftec Dragon - 200 PLN

10. 4x wentylator 120mm - 80 PLN

Jak bym miał 5 tys PLN to bym kupił taki sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukmek

1) Co do 2 to za 100 zl mozna miec AC Freezera 64 Pro :D Na ktorego sie w sumie chyba zdecyduje :D Poprawiony troszke jest. I podstawka zeby wentyl wymienic latwiej mozna bylo :D Jakby zaczal byc glosny :D

2) Odczepcie sie od DFI, inne tez sa dobre ( zart - bo DFI jest najwydajniejsza )

3) Pamiec wzialbym Corsair =] Bo sam sobie chyba taka kupie :D

4) 7800 GT albo GTX ( pozniej w SLI je poscisz i beda miazdzyly KAZDEGO Radeona :D )

5) No ten zasilacz :| Bo sam mam Chiefa ale tego starszego, kiedy jeszcze robil te cichsze... Obecnie pomyslalbym nad czyms innym ( Huntkey )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukmek

Dzięki wielkie! Świetne info :) Powiedzcie, czy to będzie hulało płynnie? W sensie, czy żadna część nie będzie spowalniała innych? Zresztą, sprawdzę to. Dzięki :)

lukmek

3. DFI LanParty nForce4 UltraD - 560 PLN - o tej płytce nic nie słyszałem

4. GEiL UtraX 2x512 MB - 600 PLN - dlaczego nie kingston?

5. Sapphire X1800XL - 1650 PLN - lepiej niż gf?

6. WD Caviar 160 GB SATAII - 350 PLN - dlaczego nie maxtor?

Dzięki za zainteresowanie :) Ciekawa koncepcja. Zanim wydam 5000zł, też muszę je mieć :) To trochę potrwa, ale muszę dobrze przemyśleć zakup. Zresztą kiedy będę miał te 5000 to może zapłacę za ten sam sprzęt tylko trzy koła ;P Welcome to real world :D Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. DFI LanParty nForce4 UltraD - 560 PLN - o tej płytce nic nie słyszałem

http://forum.purepc.pl/Wszystko-O-and62-Df...s--t104130.html

4. GEiL UtraX 2x512 MB - 600 PLN - dlaczego nie kingston?

Co żeś sie tak uczepił tego kingstona? Składają pamięci na takich kościach jakie akurat są "pod ręką".

UltraX pożerają na śniadanie kingstony. Dzisiejszy kingston to już nie to co kiedyś.

5. Sapphire X1800XL - 1650 PLN - lepiej niż gf?

Wydajnościowo to chyba taka bedzie kolejność (od "najsłabszej"):

7800GT

X1800XL

7800GTX

X1800XT

6. WD Caviar 160 GB SATAII - 350 PLN - dlaczego nie maxtor?

Bo nowe kawiory są lepsze niż maxtory. :D

Ja bym brał Hitachi Deskstara SATAII NCQ 160GB (lub 250GB za ~470Zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukmek

1) Co do 2 to za 100 zl mozna miec AC Freezera 64 Pro :D Na ktorego sie w sumie chyba zdecyduje :D Poprawiony troszke jest. I podstawka zeby wentyl wymienic latwiej mozna bylo :D Jakby zaczal byc glosny :D

2) Odczepcie sie od DFI, inne tez sa dobre ( zart - bo DFI jest najwydajniejsza )

3) Pamiec wzialbym Corsair =] Bo sam sobie chyba taka kupie :D

4) 7800 GT albo GTX ( pozniej w SLI je poscisz i beda miazdzyly KAZDEGO Radeona :D )

5) No ten zasilacz :| Bo sam mam Chiefa ale tego starszego, kiedy jeszcze robil te cichsze... Obecnie pomyslalbym nad czyms innym ( Huntkey )

ad.1 ok

ad.2 :wink:

ad.3 dlatego te GEiLe, że mam pewność w 99% że to bh-5 (1%, że to TCCD), a z tego co czytałem to te GEiLe kręcą się bardzo dobrze, mają również dobry stosunek cena/jakość

ad.4 wolę jednak tego radzia, miałem z okazję porównać go z 7800GT i muszę przyznać dwie rzeczy: po pierwsze radzio jest stworzony do gry w 1280x1024 przy max detalach i po drugie avivo - jakość obrazu na telewizorze jest znacznie lepsza niż w przypadku nv.

ad.5 mój szef nie jest strasznie głośny, ale niedługo wymieniam go na Tagana 380W (bez dopłaty B) )

Edytowane przez lukmek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI LanParty UT nF4 Ultra-D 544

AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX 1430

Pamięć DDR 2x512MB PC3200 400MHz GeIL UltraX CL2 winbond bh-5 utt 548

Leadtek WinFast PX7800 GT TDH MyVIVO 1528

Samsung 200GB 7200 8MB SP2004C 369

CD-ROM 65

Tagan TG480-U01 Black 359

obudowa 140

myszka50