Skocz do zawartości
Grinch

Działalność gospodarcza HELP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W szkole dostałem zajebiste zadanie domowe :D o temacie "Zaplanuj swoją działalność gospodarczą" super :lol: :lol: Jest tylko jeden malutki problem, zupełnie neiwiem jak to zrobić. Pewnie miał ktoś z Was podobną pracę w szkole i mógł by mi użyczyć. W tej "super" pracy domowej mają się znaleść takie oto wiadomości:

wybór rodzaju i miejsce działalności

badanie rynku (ankieta)

formalności związane z podejmowaniem działalności gosp.

pozyskanie majątkurentowność firmy

prowadzenie księgi podatkowej, przychodów i rozchodów

marketing (komunikacja z nabywcą)

Nie musi być to dokładnie takie same, wystarczy że będzie bardzo podobne.Byłbym dozgonnie wdzięczny.

Pozdrawiam i prosze o szybkie rozpatrzenie mojej prośby, bo mam to do Wtorku zrobić :lol: :lol: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. 

W szkole dostałem zajebiste zadanie domowe :D o temacie "Zaplanuj swoją działalność gospodarczą" super  :lol:  :lol: Jest tylko jeden malutki problem, zupełnie neiwiem jak to zrobić. Pewnie miał ktoś z Was podobną pracę w szkole i mógł by mi użyczyć. W tej "super" pracy domowej mają się znaleść takie oto wiadomości:

badanie rynku (ankieta) 

Nie musi być to dokładnie takie same, wystarczy że będzie bardzo podobne.Byłbym dozgonnie wdzięczny.

Pozdrawiam i prosze o szybkie rozpatrzenie mojej prośby, bo mam to do Wtorku zrobić :lol:  :lol: 8)

w jakiej szkole to dostales ??? tej w orlowie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ale zadanko ... :)

prowadze działalność to postaram sie .. dla ziomala :)

wybór rodzaju działalności - przyjmijmy że meble :) dlaczego ? - rynek na ten asortyment był jest i będzie :) ludzie remontują , kupują chaty , wymieniają stare , zmieniają na nowsze wzornictwo i technologie , wybór mebli jest duży ale robiąc ciekawe i solidne zrobione z dobrych i trwałych materiałów znajdą zbyt i klientów :)

trzeba to poprzedzić badaniem rynku zbytu - czy na nasz towar znajdą się klienci - sprawdzić miejscowe sklepy , dotrzeć do konkurencyjnych wykonawców , warto sprawdzić czy nie ma jakiejś luk w towarach .

formalności są dość proste - Urząd Miejski - wpis do ewidencji prowadzących działaność gospodarczą i sąd w przypadku spółek

Urząd skarbowy - zgłoszenie prowadzenia działalności , deklaracje VAT , i PIT

Urząd Statystyczny - dostaniesz nr. Regon dla swojej Firmy

Bank - konto ;)

pozyskanie środków - kredyt bankowy , leasing lub środki własne lub też wspólnika

do prowadzenia ksiąg rachunkowych bierzesz księgową lub zlecasz firmie rozrachunkowej - najpewniej

marketing - druk ulotek reklamowych , rozesłanie ogłoszeń prasowych , do Panoramy Firm i PKT , ew telewizja , radio

uff , chyba gadam na temat ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. 

W szkole dostałem zajebiste zadanie domowe :D o temacie "Zaplanuj swoją działalność gospodarczą" super  :lol:  :lol: Jest tylko jeden malutki problem, zupełnie neiwiem jak to zrobić. Pewnie miał ktoś z Was podobną pracę w szkole i mógł by mi użyczyć. W tej "super" pracy domowej mają się znaleść takie oto wiadomości:

badanie rynku (ankieta) 

Pozdrawiam i prosze o szybkie rozpatrzenie mojej prośby, bo mam to do Wtorku zrobić :lol:  :lol: 8)

Nie to nie ta szkoła, ale mieszkam niedaleko niej. Dostałe to odziwo w Technikum :lol: :lol: na jakimś posranym przedmiocie ZWOG. A ty do jakiego schoola chodzisz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybór rodzaju działalności - przyjmijmy że meble :) dlaczego ? - rynek na ten asortyment był jest i będzie :) ludzie remontują , kupują chaty , wymieniają stare , zmieniają na nowsze wzornictwo i technologie , wybór mebli jest duży ale robiąc ciekawe i solidne zrobione z dobrych i trwałych materiałów znajdą zbyt i klientów :)

trzeba to poprzedzić badaniem rynku zbytu - czy na nasz towar znajdą się klienci - sprawdzić miejscowe sklepy , dotrzeć do konkurencyjnych wykonawców , warto sprawdzić czy nie ma  jakiejś luk w towarach .

formalności są dość proste - Urząd Miejski - wpis do ewidencji prowadzących działaność gospodarczą i  sąd w przypadku spółek

Urząd skarbowy - zgłoszenie prowadzenia działalności ,  deklaracje VAT , i PIT 

pozyskanie środków - kredyt bankowy , leasing lub środki własne lub też wspólnika 

do prowadzenia ksiąg rachunkowych bierzesz księgową lub zlecasz firmie rozrachunkowej - najpewniej

marketing - druk ulotek reklamowych , rozesłanie ogłoszeń prasowych , do Panoramy Firm i PKT , ew telewizja , radio 

Sie wie GDYNIA rullezzz :lol: :lol: 8)

NO w końcu fachowa pomoc, jak byś miał coś jeszcze to daj znać. A z tego co napisałeś to rozumiem że każdy poszczególny punkt mam rozwinąć i zadanie gotowe :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. 

badanie rynku (ankieta) 

Nie to nie ta szkoła, ale mieszkam niedaleko niej. Dostałe to odziwo w Technikum :lol: :lol: na jakimś posranym przedmiocie ZWOG. A ty do jakiego schoola chodzisz ?

Teraz to PG a wczesniej do VIII LO, natomiast moja luba do Ekonomika :)8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba to poprzedzić badaniem rynku zbytu - czy na nasz towar znajdą się klienci - sprawdzić miejscowe sklepy , dotrzeć do konkurencyjnych wykonawców , warto sprawdzić czy nie ma  jakiejś luk w towarach .

formalności są dość proste - Urząd Miejski - wpis do ewidencji prowadzących działaność gospodarczą i  sąd w przypadku spółek

Urząd skarbowy - zgłoszenie prowadzenia działalności ,  deklaracje VAT , i PIT 

Sie wie GDYNIA rullezzz :lol: :lol: 8)

NO w końcu fachowa pomoc, jak byś miał coś jeszcze to daj znać. A z tego co napisałeś to rozumiem że każdy poszczególny punkt mam rozwinąć i zadanie gotowe :?:

niom .... troche dołóż bo za krótko będzie ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Possaj gdzieś z netu jakiś biznesplan i troszkę pozmieniaj :-).

Bo to co masz zrobi to włąśnie uproszczony biznesplan.

Ja pisałem u mine z 2 kuplami na AE taki prosty dość biznesplan. Był to punkt kserograficzny prowadzony przez 3 studentów. Jak chcesz to mogę go gdzieś w chacie poszukać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Possaj gdzieś z netu jakiś biznesplan i troszkę pozmieniaj :-).

Bo to co masz zrobi to włąśnie uproszczony biznesplan.

Ja pisałem u mine z 2 kuplami na AE taki prosty dość biznesplan. Był to punkt kserograficzny prowadzony przez 3 studentów. Jak chcesz to mogę go gdzieś w chacie poszukać...
Stary proszę Cię bardzo, poszukaj tego. PLIZZZZZZZZZZ :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe, ja w szkole elektonicznej którą już szczęśliwie skończyłem też musiałem pisać takie żygi - biznesplan na przedmiocie zwącym się PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ

A nie masz gdzieś tam w szufladzie tej pracy bo bardzo ale to bardzo by mi się przydała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko w swojej pracy [i w zyciu] nie planuj żadnych wałków urządz skarbowy cie zje i zostanbiesz banitą do końca zycia :P wiem bo mam hurtownie, w Polsce jest prze<span style="color:red;">[ciach!]</span>e trzeba walczyc o kazdą złotówke nikt ci niezapłaci dopuki gościa nie weźmiesz na wycieczke :P do ZOO hyhyhy .. niestety tak jest, nawet jakbyś był najlepszy zawsze musisz się liczyć z porażką ....

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam nadal na waszą pomoc, bo ja nic nie znalazłem :/

Dziś mój biznesplan poszedł do Ciebie...

Sorki ale wcześniej nie mogłem wysłać bo sieć mam tylko w pracy.

Oby na coś chociaż sie przydał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi