ps_za Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Witam Mam troche skomplikowany problem ale postaram sie go tu jakos sensownie przedstawic :) A mianowicie...Sasiad stworzyl siec, do ktorej podpiete mam dwa komputery i do kazdego z nich idzie osobny kabel od neta. Ponadto chcialem podpiac bezprzewodowo do tego neta laptopa tak zeby sasiad za bardzo o tym nie wiedzial, co bym nie musial placic extra za kolejny komputer. Kupilem wiec router, wpialem go do tej sieci na kabel idacy do jednego z kompow, podpialem laptopa i mojego kompa i wszystko gra. Problem tkwi natomiast w tym ze teraz chcialbym bezprzewodowo podpiac ten drugi komputer, ale tak, zeby byla mozliwosc korzystania na nim tylko z LANa miedzy tymi 3 komputerami u mnie w domu, bez laczenia sie tego drugiego kompa przez ten router z internetem. Ten drugi komputer z netem mialby sie laczyc przez tamten kabel co idzie do niego od sasiada. Czy jest to wogole mozliwe? I czy jest mozliwe, ze jak w ten drugi komputer wmontuje karte Wi-Fi to bedzie mozna rownoczesnie korzystac z LANa miedzy tymi trzema kompami i z internetu podpietego kablem do niego :) Czy to nie bedzie kolidowac ze soba w taki sposob, ze komputer bedzie chcial sie łaczyc z netem poprzez karte Wi-Fi, a nie przez ta zwykła sieciówkę. Jesli jest to wogole możliwe i ktoś coś zrozumiał, to bardzo prosze napisać czy da sie cos takeigo wykonać i jak to później ustawić. Z góry dzięki za odp. Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Jak dla mnie o tej porze, to za bardzo zakręcone - rano przeczytam jeszcze raz. Chociaż.. 1. Dlaczego WiFi? Kupujesz karte LAN za 40 PLN, kawałek kabla, wpinasz w router i jesteś w domu. 2. Nie znam się na routerach za bardzo, ale skoro te 2 kompy wpięte są w 1 router do sieci, to jeśli tam działa normalny lan, to są oba widoczne! 4. Ogólnie 2 grupy robocze na kompie, to żaden problem, przy jednym kompie. Przy 2 mogą być problemy: W uproszczeniu wygląda to tak. Mam 2 kompy. Wkładam do każdego sieciówkę i łączę krosem. Nic nowego. Wszystko śmiaga. Schody zaczynają się, gdy dokładam jeszcze po jedej sieciówce i znów łączę krosem. Numery IP oraz MAC dla poszczególnych kart są różne, więc jest ok. Ale jak zareaguje komp1 na polecenie \\komp2 ? Która sieciówka dostanie to polecenie? Która grupa robocza? O ile mi wiadomo, to nazwa kompa jest wspólna dla wszystkich sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...