Skocz do zawartości
kkNd!

Laser Vs Atrament

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dylemat odnosnie wyboru drukarki do okolo 700 zl. W gre wchodza jakies czarno biale laserowki i kolorowe atramentowki. W wiekszosci bedzie drukowany text czarno bialy i tutaj pojawia sie pytanie... jak rozkladaja sie koszta uzytkowania takich drukarek (jaka jest roznica cenowa tonerów i na ile starczaja przy drukarce laserowej i atramentowej) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do druku czarno białego nalepsze są laserówki - tonery starczają średnio na 4/5k a nawet 10k stron przy 5% zadruku i można je zwykle uzupełniać. Proszek do uzupełnienia jest tańszy niż atrament.

Nowe tonery są generalnie drogie - zwłaszcza oryginalne - zamienniki już lepiej - do mojej drukarki (6P) nowy zamiennik można za 50zł kupić, ew regenerowany z oryginału podobnie. Sam proszek, to koszt ok 20zł.

Generalnie różnice w cenach wydruku nie są aż tak porażające - ale jednak korzystniej wypada laserówka. Poza tym wydruki są suche, nie rozmazują się przy dotknięciu, toner nie zasycha tak jak atrament, więc można nie drukować przez rok a i tak później będzie chodzić. No i same wydruki wydają sie być ładniejsze.

Jeżeli nie zamierzasz drukować w kolorze, lub możesz się bez tego obejść, to tylko laserówka w tej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki dzieki za odpowiedz :) a moze sie ktos jeszcze wypowiedziec jak sie ma sprawa w drukarkach atramentowych? Jakie sa koszty atramentowki przy wydruku textu. Wczesniej mialem jakies tanie badziewne drukarki i pojemniki z tuszem bylo trzeba wymieniac co okolo 300 stron, czy w drozszych modelach jest ekonomiczniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HP robi 450 stron na 11 mililitrach - oryginalny pojemnik 123zł

Canon jest znacznie tańszy - niestety nie bardzo mogę znaleźć wiarygodne dane, bo z tego co znalazłem, to robi 330/440 na atrametach 14/26ml - a więc to trochę bez sensu... pojemniki oryginalne ok 30zł...

W każdym razie 5000stron wychodzi ok 340zł - na oryginałach - zamienniki do canona sa po 10zł - więc 110zł na zamiennikach - z tym, że mogłem tu jakiś błąd popełnić, ale raczej taniej nie będzie.

Jak widzisz nawet bardzo tani canon jest droższy niż laserówka - jednak to są już minimalne wartości i ważne dla osób drukujących tysiące stron... bo i tak najdroższy jest papier...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi