kkNd! Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Witam Mam dylemat odnosnie wyboru drukarki do okolo 700 zl. W gre wchodza jakies czarno biale laserowki i kolorowe atramentowki. W wiekszosci bedzie drukowany text czarno bialy i tutaj pojawia sie pytanie... jak rozkladaja sie koszta uzytkowania takich drukarek (jaka jest roznica cenowa tonerów i na ile starczaja przy drukarce laserowej i atramentowej) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Do druku czarno białego nalepsze są laserówki - tonery starczają średnio na 4/5k a nawet 10k stron przy 5% zadruku i można je zwykle uzupełniać. Proszek do uzupełnienia jest tańszy niż atrament. Nowe tonery są generalnie drogie - zwłaszcza oryginalne - zamienniki już lepiej - do mojej drukarki (6P) nowy zamiennik można za 50zł kupić, ew regenerowany z oryginału podobnie. Sam proszek, to koszt ok 20zł. Generalnie różnice w cenach wydruku nie są aż tak porażające - ale jednak korzystniej wypada laserówka. Poza tym wydruki są suche, nie rozmazują się przy dotknięciu, toner nie zasycha tak jak atrament, więc można nie drukować przez rok a i tak później będzie chodzić. No i same wydruki wydają sie być ładniejsze. Jeżeli nie zamierzasz drukować w kolorze, lub możesz się bez tego obejść, to tylko laserówka w tej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 oki dzieki za odpowiedz :) a moze sie ktos jeszcze wypowiedziec jak sie ma sprawa w drukarkach atramentowych? Jakie sa koszty atramentowki przy wydruku textu. Wczesniej mialem jakies tanie badziewne drukarki i pojemniki z tuszem bylo trzeba wymieniac co okolo 300 stron, czy w drozszych modelach jest ekonomiczniej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 HP robi 450 stron na 11 mililitrach - oryginalny pojemnik 123zł Canon jest znacznie tańszy - niestety nie bardzo mogę znaleźć wiarygodne dane, bo z tego co znalazłem, to robi 330/440 na atrametach 14/26ml - a więc to trochę bez sensu... pojemniki oryginalne ok 30zł... W każdym razie 5000stron wychodzi ok 340zł - na oryginałach - zamienniki do canona sa po 10zł - więc 110zł na zamiennikach - z tym, że mogłem tu jakiś błąd popełnić, ale raczej taniej nie będzie. Jak widzisz nawet bardzo tani canon jest droższy niż laserówka - jednak to są już minimalne wartości i ważne dla osób drukujących tysiące stron... bo i tak najdroższy jest papier... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...