owlman Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Szukam jakiegos fajnego programu który wyłączy mi komputer którego procesor bedzie "plonal" ;-) Co polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Nnajnowsze plyty glowne maja juz sprzetowo to rozwiazane.. potrafia odczytac z jednej "nogi" procesora temperature jaka w nim panuje i odpowiednio szybko zareagowac odcinajac napiecie do plyty i wylaczajac zasilacz wiec nie widze potrzeby stosowania specjalistycznego softu ktory i tak nie bylby niezawodny. A jaka masz plyte glowna? sprawdz na stronie producenta czy nie posiada takich zabezpieczen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
owlman Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 otoz wlasnie nie posiada. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 mbm ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 (edytowane) mbm ?A MBM to potrafi? Włącza alarm ale czy robi shutdown? Mnie to jest potrzebne do innej rzeczy: gdy obroty pewnego czujnika spadną do 0 powinien byc robiony shutdown. A MBM włącza syrenę ale nie zamyka kompa :( Ma opcję, że można włączyć jakiś program (ą opcje definicji ścieżki do tego programu itd) ale dopiero PO WYŁĄCZENIU syreny :? Edytowane 21 Listopada 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
owlman Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 No wlasnie mi tez chodzi o wylaczenie, bo co mi z informacji, alarmow itp. jezeli nie ma mnie przy komputerze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Nie pamietam za dobrze czy sam potrafi. Ale na pewno potrafi z windowsowym (XP) C:\windows\system32\shutdown.exe hint: start -> uruchom -> cmd -> shutdown.exe -? (chyba tak to bylo ;)) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jam3 Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Szukam jakiegos fajnego programu który wyłączy mi komputer którego procesor bedzie "plonal" ;-) Co polecacie?w przypadku intela wszelkiego rodzaju p4 oraz antków 64 nie ma potrzeby sie przejmowac mają w sobie zabezpiczenia termiczne nie maja prawa się spalić jest to zabezpieczenie hardwerowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 w przypadku intela wszelkiego rodzaju p4 oraz antków 64 nie ma potrzeby sie przejmowac mają w sobie zabezpiczenia termiczne nie maja prawa się spalić jest to zabezpieczenie hardwerowe Czy to też dotyczy Sempronów 64'bitowych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Nie pamietam za dobrze czy sam potrafi. Ale na pewno potrafi z windowsowym (XP) C:\windows\system32\shutdown.exe hint: start -> uruchom -> cmd -> shutdown.exe -? (chyba tak to bylo ;)) :) Wiem o tej komendzie. Ale jak tę komendę powiązać z wskaźnikiem prędkości obrotów? MBM nie daje takiej możliwości, nie uruchomi tej komendy .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Znakomity Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 co za problem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Znakomity Ale on zostanie uruchmiony jak alarm się WYŁĄCZY ..... :) ("Kiedy alarm się wyłączy uruchom program") A jak zrobić żeby alarm automatycznie się wyłączył? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
owlman Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 w przypadku intela wszelkiego rodzaju p4 oraz antków 64 nie ma potrzeby sie przejmowac mają w sobie zabezpiczenia termiczne nie maja prawa się spalić jest to zabezpieczenie hardwerowe hmm mam bartona 2.5 i gdy pompka mi siadla w wodzie (naszczescie bylem przy kompie;)) nieswiadomy niczego wzrok moj przyciagnely zmieniajace sie cyferki, patrze, a tam juz 82 stopnie :D dlatego wlasnie szukam jakiegos programiku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Bede troche strzelal w ciemno :). Na zrzucie co podal Znakomity sa zakladki "wentylatory" i "opcje alarmu". W zakladce wentylatory nie mozna wlaczyc alarmu ? W zakladce opcje alarmu nie ma opcji zeby cos (jakis prog.) zostalo zrobione (zostal uruchomiony)? Moze tedy droga wiedzie :). Pudlo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 jam: a nie jest to przypadkiem tak ze to nie procesory maja tylko plyty glowne.. procesory jedynie na (tu poprawka) 2 pinach podaja wartosc temperatury na diodzie termicznej (nie wiem czy jest to w formie napiecia czy szeregowo jakas wartosc cyfrowa). w kazdym razie cos mi sie zdaje ze za wylaczenie proca i calego systemu odpowiada hardware plyty glownej a nie sam procesor. a jesli jego plyta tego nie obsluguje to niestety zostaje soft albo wlasnorecznie zbudowany jakis uklad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jam3 Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 (edytowane) jam: a nie jest to przypadkiem tak ze to nie procesory maja tylko plyty glowne.. procesory jedynie na (tu poprawka) 2 pinach podaja wartosc temperatury na diodzie termicznej (nie wiem czy jest to w formie napiecia czy szeregowo jakas wartosc cyfrowa). w kazdym razie cos mi sie zdaje ze za wylaczenie proca i calego systemu odpowiada hardware plyty glownej a nie sam procesor. a jesli jego plyta tego nie obsluguje to niestety zostaje soft albo wlasnorecznie zbudowany jakis uklad.nie proc sam w sobie ma zabezpieczenie to co piszes to zabezpieczenie w bios-ie cytata z http://www.tomshardware.pl/cpu/20010514/palomino-06.html Procesory Intela po prostu przestają pracować, gdy jest im za gorąco, niezależnie od tego, czy obchodzi to płytę główną, czy nie. Edytowane 21 Listopada 2005 przez jam3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Jest program, nazywa się Samurize. Trzeba sobie w nim zainstalować plugin odczytywania danych ze speedfana (zresztą ten plugin jest chyba standardowo), w samurize zrobić sobie element pokazujący obroty czy temperature ze speedfana i zaznaczyc opcje uruchamiania danej aplikacji/komendy gdy dany element osiągnie ustaloną wartość krytyczną. Jak trzeba to moge opisać to dokładniej. pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 samurize służy do pokazywania różnych pierdół na monitorze. ale z zadanem poradzi sobie MBM bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 samurize służy do pokazywania różnych pierdół na monitorze. ale z zadanem poradzi sobie MBM bez problemu.Możesz krok po kroku opisać jak to zrobić? Jakieś screeny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 samurize służy do pokazywania różnych pierdół na monitorze Tak, ale moze też wykonać np. komendę zamknięcia systemu jeśli np. obroty wentylatora spadną ponizej 1000 itp. tyle ze w tle musi pracować speedfan albo mbm bo z niego samurize bierze odczyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
owlman Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 (edytowane) juz wiem, trzeba zrobic tak jak pisal piteq z tym ze trzeba ustawic jeszcze shutdown -a (wylaczenie komputera) i -t XX (czas w jakim ma sie zamknac) i dziala ;) Edytowane 21 Listopada 2005 przez owlman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Ja mam pod płytę epoxa specjalny program ghost monitor. I on ma funkcję wyłączenia kompa gdy temeraturka przekroczy np. 50 stopni :P wiem bo już parę razy zadziałał :D. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 juz wiem, trzeba zrobic tak jak pisal piteq z tym ze trzeba ustawic jeszcze shutdown -a (wylaczenie komputera) i -t XX (czas w jakim ma sie zamknac) i dziala ;)"-a" akurat przerywa restart "-s" zamyka kompa "-t xx" zamyka po xx sekund (default 30 - czsem to za dużo) "-f" wymusza zamknięcie działających aplikacji bez ostrzeżenia -> jakiś outlook co wszystko zablokuje albo coś innego? Możesz zapodać screena? Przecież w MBM->wentylator->alarm jest opcja, że można uruchomić jakiś program (jakiś wykonywalny plik) ale po tym jak się WYŁACZY alarm. A nie RÓWNOLEGLE albo "CHWILĘ PO" Więc jaki jest ten cudowny sposób? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
owlman Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 "-a" akurat przerywa restart "-s" zamyka kompa "-t xx" zamyka po xx sekund (default 30 - czsem to za dużo) "-f" wymusza zamknięcie działających aplikacji bez ostrzeżenia -> jakiś outlook co wszystko zablokuje albo coś innego? Możesz zapodać screena? Przecież w MBM->wentylator->alarm jest opcja, że można uruchomić jakiś program (jakiś wykonywalny plik) ale po tym jak się WYŁACZY alarm. A nie RÓWNOLEGLE albo "CHWILĘ PO" Więc jaki jest ten cudowny sposób? oh, mialo byc -s a nie -a. hm no to daje jednego screena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 oh, mialo byc -s a nie -a. hm no to daje jednego screena Ale ta komenda zostanie wykonana gdy alarm się WYŁĄCZY po wcześniejszym włączeniu. Jak się wyłącza? Ręcznie? Jak ręcznie to nie o to mi chodzi->komp zostaje włączony gdy ja jestem w pracy a nikogo nie ma w domu. Wtedy ma się sam wyłączyć w razie problemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
owlman Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 (edytowane) komputer sie wylancza odrazu - (1 s) (melodyjka tez sie niby ma wlanczac po alarmie a wlancza sie razem z nim, taksamo plik ktory wybierasz) wyproboj sam, sprawdzalem i na 100'we dziala. Nic recznie nie trzyba wylanczac. Edytowane 21 Listopada 2005 przez owlman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 1 sekundna to wiecznosc ;) shutdown -s -t 0 -f Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Dobra, zadziałało .... Czujnik przepływu w WC zgłasza niżej 2000 obr. - komp robi restart. I o to chodziło :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...