bobek_1987 Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 witam czytałem na forum posty i więcej osób jest za sempronem niż za celleronem i dlaczego semprony są drogie i nie rozumiem dlaczego w sempronie np 3000+ jest taktowanie 1800 MHz. sempron by sie lepiej nadawał do gier niz celleron . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Sempron jest git, celeron jest be! Mam Semprona 32bit 2800+ pracujacego 1600MHz, łyka bez problemu Celine 2600MHz Generalnie Sempron to Athlon XP z uciętym cachem ale praktycznie identyczną wydajnością, semprony na s.754 i 939 mają zintegrowany kontroler pamięci. Semprony są dostepne w 2 odmianach 32bit(odchodząca) i 64bit. Są na podstawkach Socket A(alternatywa taniego upgradeu Durona i niektórych AXP), S.754 i 939. A celeron to p4 z 1/2-1/8 albo jescze mniej pamięci podręcznej co powoduje jego [ciach!]iane wyniki wydajnościowe. Celeron Wilamette byl taktowany do 2,8GHz a odpowiadał wydajnością P4 1,4. Celeron D, nowy celeron z 256kb cache, odpowiedź intela na amdkowskiego semprona, lepsza wydajnośc od Wilmy. Coś pomiedzy wilmą-prescottem. Więcej niech ktoś inny napisze bo ja się śpiesze :wink: Pozdrawiam Artur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...