Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam takie pytanie... Posiadam dysk Samsunga 160GB ATA133. Z dyskiem często do kogoś chodzę, zgrywam coś itd., itp. Mam 4 partycje, na wszystkich FAT32. Czy mogę zrobić NTFSa na partycjach, oprócz systemowej, nie obawiając się, że jak do kogoś zajdę z tym dyskiem, to mi się wszystko nie "popruje"? Miałem kidyś takie przygody, że mi wszystko się później jakoś kasowało, albo partycje ginęły (kiedy miałem NTFSa na wszystkich) i gdzieś wyczytałem, że to własnie przez ten system plików NTFS. To zrobiłem FAT32 i jak na razie wszystko jest super. Dajcie znać, jeśli wiecie, czy mogę bez obaw porobić NTFS na partycjach "logical".

Z góry dzięki..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 partycje FAT32 na 160GB? Czyli wychodzi niby po 40GB. "Rewelacja"! Zastanów się, ile miejsca tracisz.

Zmień to na NTFS i nie martw się. Systemową możesz zostawić na FAT32, jeśli jest około 20GB i mniej, aby można było pliki łatwo podmieniać i naprawiać.

To, że podłączyłeś dysk u kumpla i np znikły Ci partycje (lub wyskoczyły inne krzaki) NIE MA NIC wspólnego z NTFS. Nie wiem, gdzie to czytałeś, ale to bzdura. Mi tak zniknęły raz partycje, a miałem wszystko na FAT32. Takie znikanie może być spowodowane złym ustawieniem zworki + zbiegiem okoliczności + konkretnym modelem płyty, ale nie systemem plików.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

A ja myśle, że to było tak: "kumpel" ma np W98SE i system nie widział partycji NTFS, a chłopaki próbując to "naprawić" właśnie niszczyli dane ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi