Johnny Krawężnik Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Witam. Mam takie pytanie... Posiadam dysk Samsunga 160GB ATA133. Z dyskiem często do kogoś chodzę, zgrywam coś itd., itp. Mam 4 partycje, na wszystkich FAT32. Czy mogę zrobić NTFSa na partycjach, oprócz systemowej, nie obawiając się, że jak do kogoś zajdę z tym dyskiem, to mi się wszystko nie "popruje"? Miałem kidyś takie przygody, że mi wszystko się później jakoś kasowało, albo partycje ginęły (kiedy miałem NTFSa na wszystkich) i gdzieś wyczytałem, że to własnie przez ten system plików NTFS. To zrobiłem FAT32 i jak na razie wszystko jest super. Dajcie znać, jeśli wiecie, czy mogę bez obaw porobić NTFS na partycjach "logical". Z góry dzięki.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 NTFS mozesz robic gdzie chcesz, a dane na pewno nie ginely Ci przez ten system plikow. NTFS jest o wiele bezpieczniejszy i mniej awaryjny od FAT32, wiec albo masz problem z dyskiem, albo z systemem. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johnny Krawężnik Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Hm.... to nic nie rozumiem. Ale OK, skoro tak. Szkoda, że nie mam tego tekstu, co czytałem o tym właśnie. Dzięki za odpowiedź :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 4 partycje FAT32 na 160GB? Czyli wychodzi niby po 40GB. "Rewelacja"! Zastanów się, ile miejsca tracisz. Zmień to na NTFS i nie martw się. Systemową możesz zostawić na FAT32, jeśli jest około 20GB i mniej, aby można było pliki łatwo podmieniać i naprawiać. To, że podłączyłeś dysk u kumpla i np znikły Ci partycje (lub wyskoczyły inne krzaki) NIE MA NIC wspólnego z NTFS. Nie wiem, gdzie to czytałeś, ale to bzdura. Mi tak zniknęły raz partycje, a miałem wszystko na FAT32. Takie znikanie może być spowodowane złym ustawieniem zworki + zbiegiem okoliczności + konkretnym modelem płyty, ale nie systemem plików. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 A ja myśle, że to było tak: "kumpel" ma np W98SE i system nie widział partycji NTFS, a chłopaki próbując to "naprawić" właśnie niszczyli dane ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johnny Krawężnik Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Ok, dzięki za odpowiedzi. Nie znam się na utracie miejsca, ale zrobię wszędzie NTFSa prócz systemowej :-) A kumpel miał Win XP. Ale to już nie ma znaczenia teraz, najważniejsze, że wiem, co i jak. DZIĘKÓWA... ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...