Efcus Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Opowiem tutaj cala historie. Mialem 2 kosci pamieci, kazda po 256 DDR (roznych firm). Pokazywal mi Windows (Panel Sterowania -> System), ze mam 256 RAM. Pomyslalem, ze moze jedna jest uszkodzona, wiec zamienilem sobie 2 kosci, na 1 512DDR (A-Data). Wracam do domu, montuje pamiec i Windows mi dalej pokazuje 256 RAM. Zdziwiony, zaczalem szperac w systemie. W (Start -> Pomoc i obsluga techniczna) jest mozliwosc 'zeskanowania' swojego sprzetu. Pokazuje mi tam poprawnie 512 DDR - zglupialem. Sciagnalem program skanujacy hardware i pokazal rowniez poprawnie 512 DDR. Na drugi dzien kupilem sobie jeszcze jedna, taka sama kosc A-Data 512 DDR. Zamontowalem i Windows (Panel Sterowania -> System) pokazuje 512 DDR zamiast 1 GB. Reszta znowu pokazuje poprawnie. Nie wiem czemu Windows ciagle mi obcina pamiec o polowe. Tak jakby z kazdego slota na p. glownej widzial tylko polowe 'mocy'. Mam Semprona, w BIOS'ie nie potrafie znalezc zadnych informacji o pamieci. Ogolnie to co Windos wisi mnie nie obchodzi, chcialem tylko wiedziec, czy komputer ma 'moc' 1GB DDR czy 512 DDR. Sciagnalem, wiec program do skanowania pamieci (http://www.statbar.nl/) i mi pokazuje, ze system uzywa 170MB z 512 DDR. A wiec jednak cos jest nie tak. Prosze o pomoc, kosci pamieci moge jeszcze 'oddac' ale to raczej nie ich wina. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efcus Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Nikt nie wie co z tym zrobic :sad:? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 zrob se sygnaturke z konfigiem kompa,bo jak ci ktos moze pomoc,jesli niema pojecia o tym jaki masz sprzet, bo to ze semprona to nic nieznaczy absolutnie w tym momencie imho powinienes zrobic upgrade biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efcus Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 Mysle, ze jest to jedna z mozliwosci bo mam napisane, ze BIOS jest z 2001roku. Thx, za probe pomocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 Jeśli bios i programy diagnostyczne pokazują dobrze, to jest to wina Windows. Najlepiej będzie go przeinstalować, bo szukanie dziury w całym zajmie dużo więcej czasu i nie gwarantuje rozwiązania. Max 2 godziny i będzie po wszystkim. Jeśli nadal będzie to samo, to dopiero wtedy będziemy się głowić. Na początek jednak proponuję reset ustawień bios, bo na Windows wpływ może mieć nawet ułożenie planet w kosmosie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efcus Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 Formatowalem - to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...