Skocz do zawartości
Szymon

Nie wstający athlon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Problem moj polega na tym ze... :-)

Mam athlonika jak nizej...kupilem kingstony no i stwierdzilem ze dowale mu teraz jeszcze wieksza magistrale :-). Ale na 10 x 140 zaczynal mi glupiec ( a napiecia juz zwiekszyc nie moje 1.85) . Wiec moja druga mysl zmniejsze mnoznik to wtedy powinno poskutkowac...mostki mialem juz wczesniej polaczone tak jak w opisach. Juz robilem to kiedys i chodzi o to ze proc dziala bez problemu na 10 x 135 a jak dam powiedzmy nawt 9 razy 100 mhz. Zero nie podnosi sie w ogole nic....dziwne jest no bo niby czemu nie chce dzialac nawet na mniejszym mnozniku, a o wiekszym nie wspomne. W czym rzecz? ;-(

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest kt133 jak to 133 nie dziala? jak dziala :-)...jak chodzi jako athlon 1333 to temp. ok 64 stopni. Chlodzenie to radiaotor plus wiatraczek dopasowany na wlasna reke :-) sunon. Wczesniej byl maly i glosny...spire bodajze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brak dxzielnika  1/5

Hipo mozesz jasniej? Mam 1/4 zfakt..ale u mnie problem nie polega na tym ze NIE po zwieskzeniu magistrali komp nie wstaje a mnoznika o ile sie nie myle 1/4 to szybkosc z jaka taktowane jest PCI w stosunku do magistrali. A co ma piernik do wiatraka? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok ale chyba sie nie rozumiemy :-). Bo ja nie mam problemu z PODKRECANIEM...on chodzi mi juz przez dobre ponad pol roku w ten sposob 135 x 10 i 65 stopni ..nie narzekam. Problem w tym ze ten pieprzony mnoznik...zmienie chocbny o pol koniec lezy. Jezeli zmienie bez zlaczania mostkow nie ma zadnej reakcji uruchamia sie normlanie ale nadal na x10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok wiec teraz to juz mi sie wszystko tak ladnie posralo z tym kompem :-) ze chyba musze kupic nowy procek ;P. Tez mnie podkusilo....wszystko bylo dobrze kupilem sobie dzisiaj 256MB tego KINGSTONA. No i mysle sobie sprawdze jak to hula....puscilem 10x 140 Mhz ruszyl wszystko fajnie ale windows czasami sie sypal...mysle sobie procek nie wyrabia...zmiejsze mnoznik bedzie ok. Zrobilem tez tak i ciemnosc....malo tego za cholere nie chce sie podniesc , wyciagnalem ram , zadnego pikania nic kompelte zero reakcji slysze w PC speakerze ze robi reset ze 2 razy...spieszylem sie no to wywalilem mu bateryjke z cmosu odlaczylem prad wracam za nie cale 3 godziny...bateryjka z powrotem pamiec itd , nawet zmazalem polaczone mostki wydawalo mi sie ze automatycznie ustawi sobie x10 ....nic.....siedzialem jeszcze z pol godziny w koncu wystartowal ale teraz...to jest qrwa jakis inny komputer. Puszczam standardowo...133 Mhz magistrala i pamiec...gowno reset na dziendobry i zmienia na 100 magistrala 133 pamiec. Rusza dalej przy 132 Mhz ale przy wgrywaniu windowsa klapa (wczesniej bylo wszystko OK przy 192 Mb zwyklego ramu i 135 Mhz magistrala) Zaczal mi jakies numery odwalac z napieciem na procku nie bylem w stanie sobie ustawic niczego. Ostatecznie...teraz mam 10x 120 mhz a pamiec na 160 Mhz (ale w tym momencie na c3)...kompletnie jestem skolowany i nie mam zielonego pojecia co sie dzieje... wcale mi sie to nie podoba...chyba pomysle nad atlhonem XP jakimskolwiek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz powaznie nie wiem co biega...teraz mam standardowo 100 i pamiec 133 bo jednak to co wyzej pisalem zwycha. Resecik w windowsie zwisy itd...moze ma to zwiazek z zasialczem? Mam tylko 250W w tym tyogfdniu kupuje nowy i mam bardzo niskie napiecia np. przy +5v = 4.5 itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak tyle to ja tez wiem :-). Tyle gdzie na tej pieprzonej plycie jest ta zworka? Lagier w ogole jak Ci sie sprawuje ten athlon na tej plycie? Bo chyba cos zjebalem :-). Watpie zeby to byla plyta..ale cos na pewno. Bo bylo inaczej...lepiej. A nie wiem jak xp bedzie chodzic na tym cudzie A7V mam bios 1011 (czy ten Twoj 1009 jest lepszy? :-) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... w czasach kiedy nie mogłem znaleźć zworki resetu cmosu na moim GA-7VAX ( jakieś 8 dni temu ;-) ) udało mi się tego dokonać odpalając kompa BEZ bateryjki - ale nie wiem czy polecać tą metodę bo w sumie końsekwencje nieznanymi są ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP u mnie chodzi spox. Stabilny ale troche malo wydajny (SDRAM :) ) ale juz nie dlugo bo zmieniam na DDRy :twisted: co do zworki to hmm... jakby to powiedziec nie ma jej :) ALe nie martw sie zaraz kolo bateryjki masz takie dwa luty (pisze kolo nich clear cmos) wylacz kompa z zasilania wez srubokret or smth like that i zewrzyj te luty to jest wlasnie reset CMOS na plytach ASUSa :) :) :lol: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha co do biosu to nie wiem czy jest lepszy czy gorszy ale dobrze mi sie sprawuje wiec go nie zmieniam. Mowisz ze chcesz wlozyc XP ale nie jestem do konca pewien czy ci ruszy na tej plycie w koncu to chip KT133 a zdania sa podzielone jednym XPeki ruszaja a innym nie (tych drugich jest wiecej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruszy, musi!!!! :-))) a jak nie to zmobilizuje mnie to do kupna nowej plyty :P...heh...bardzo podobala mi sie ta plytka na poczatku ale teraz zaczyna mnei z deczka wqrwiac....nie wiem czy moja nastepna to bedzie ASUS. Co masz na mysli mowiac malo wydajny? Ile masz np. w 3dmarku 2001se? ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8789 pkt. Malo wydajny czemu?! Za slaba wydajnosc pamiatek SDRAM na DDRamach w 3dmarq bede mial ponad 10k na light'cie. Co do plytek to zamierzam kupic sobie rowniez asusika A7V8X chcialbym A7N8X ale nigdzie go u mnie nie ma :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh...8789 pktow. W tym momencie mnie przekonales :-) Ja na tym czyms co sie nazywa u mnie grafika wyciagne mysle na tym samym procku z miedzy 6000 a 7000 tyś mam nadzieje :-). Mialem 4000. Mnie sie to podoba mialem radeona przez pewien czas 9000pro gigaabyta i mialem 6500 wynik. Jak na ten proc to chyba nie zle... a czym Ty sie przejmujesz? :-) prawie 9000 czlowieku....nie ma najmniejszej szansy zebys mial jakies problemy z grami...czymkolwiek...ja poki co sie nie pakuje w ddty bo to drogie....procek ew. grafika za jakis czas i jak na moje potrzeby styknie sądze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z grami nie powiem nie mam problemu ale mam monitor 19" i gram w rozdzialce 1280x1024x32 wiec potrzebny mi jest power :twisted: :D poki co wszystko chodzi spox ale... na ddry chce zmienic dlatego ze sa wieksze mozliwosci overclockerskie ustawiasz szyne 166 i twoj 1700 smiga jako 2200 :twisted: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde teraz sie napalilem :-). Spylam tego athlona mam nadzieje ze za 150 pojdzie na allegro (czasme mysle ze tam sa sami masochisci :-) bo kupuja za takie ceny urzywane rzeczy ze szczeka opada :lol: ) no doplace 100 i kupie tego 1700+ i zobaczymy jaki bedize efekt....boshe zeby pozytywny...pozotaje mi jeszzce ta moja grafika ale mam nadzieje ze z tym athlonikiem bedzie znacznie lepiej. Jak myslisz? :-). W zasadzie ogolnie z grami nie mam problemu. Monitorek mam 17" wiec nie przekraczam 1024x768 a tak to 800x600 i 32 bity starcza mi w zuplenosci......bo juz mnie zaczyna ostro draznic pakowanie kasy w ten szajs. Szczegolnie teraz bo zabiegu z kingsotonami. Teraz mam magistrale bodajze 10x 116 Mhzow a pamieci na 153 Mhz..wyzej swiruje. ..a wczesniej chodzil co dziwne :-( ale coz..chce XP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od razu ci mowie ze duzej roznicy nie zauwazysz w grach oczywiscie. Bedziesz widziec roznice w pracy programow typu corel or smth like that. Wzrost wydajnosci bedzie znikomy sam zobaczysz osobiscie kupilem XPeka jako wstep do upgrade'u mam go 2 tygodnie a teraz przymierzam sie do DDRow bo w tym tkwi przyszlosc i tobie tez radzilbym sie nad tym zastanowic. Szczerze mowiac to na twoim miejscu najpier pozbylbym sie plyty i ramu kupil cos na DDRze (MSI KT4V, Gigabyte 7va(X)(P) uwierz mi duzo lepiej na tym wyjdziesz procka spokojnie sobie podkrecisz jak teraz ci idzie na 1350 to mysle ze 1400 wyciagniesz bezproblemowo a moze i wiecej. Dobrze ci radze powaznie to przemysl jesli nie planujesz kupna w najblizszym czasie platformy na DDR kupno XPeka mija sie z celem niestety taka prawda :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymon ty jestes z katowic. Sluchaj nie wiesz jaktam na waszej gieldzie?! Dostane moze u was Asusa A7N8X na nForce 2?! bo nie wiem czy sie oplaca jechac. Aha jesli wiesz to podaj mi ceny:

256 DDR 333 (Elixir, Nanya)

Asus A7N8X LAN/dzwiek

Asus A7V8X LAN/dziwek

albo jesli mozesz to rzuc jakies linki do stron sklepow z katowic

pozdrav i z gory THX

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gielda tak dla informacji jest teraz pod dworcem :-). Kiedys byla kolo spodka...mowie bo nie wiem jak dawno tutaj byles ....moglbys mi jeszcze powiedziec o co chodzi z tym AGOGA? podobno sie lepiej kreca to prawda??? :-) Warto to kupowac? I sa jakies sklepy w czestochowie gdzie sa tanie te procki? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... AGOGA (akurat w moim przypadku) to seria procka podobno najlepiej krecaca sie jest seria AGOIA nie wiem jak moja seria sie kreci bo poki co nie mam za bardzo na czym sparwdzic. Co do czestochowy to ja zaopatrzam sie glownie w jednym sklepie BINO ul. Ogrodowa 11 www.bino.com.pl ale tani i porownywalny do bino jest Enterprise ul. krotka 3 lub waly dwornickiego www.enterprise.pl wejdz sciagnij cenniki i porownaj ceny

Dzieki za info na gieldzie w katowicach jeszcze nie bylem ale dobrze wiedziec ze jest kolo dworca big THX for you

p.s. w BINO mieli ostatnio awarie serwera i cennik jest chyba zprzed tygodnia ale ceny sie zabardzo nie pozmienialy tylko ram stanial :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no no chyba o ta wlasnie druga serie mi chodzilo :D. To dobrze wiedziec jak bede kupowac....thx mam nadzieje ze uda mi sie to zrobic jak najszybciej...musze tez cos zrobic z chlodeniem bo mam <span style="color:red;">[ciach!]</span>owy wiatrak i radiator - prawie ze wlasnej roboty :lol: mysle nad wodnym jeszcze do tego calego interesu. I koniec styknie mi nie sadze zebym mial jakies problemy z grami...moze w dalekiej przysylosci grafika...ale narazie STOP :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...