Pioterek Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 Powiedzcie mi czy napiecie 12V i 5V zależy w głównej mierze od zasilacza. Czy jakość płyty głównej albo może program monitorujący napięcia nie ma dużego znaczenia? Ja kupiłem obudowę Modecoma mam płytę MSI jak w podpisie, wsadziłem tam Athlona XP1800 i zamiast 5V mam 4,8V a zamiast 12 to 11,9V. Program minitujący to jakaś wersja PC Probe albo Aletrt (był na CD razem z płytą) nie wiem teraz dokładnie, napiszę z domu. Zastanawiam się czy jak bym wymienił płytę na Epoxa KHA+ to czy to coś nie pomoże. Co wy na to?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 Powiedzcie mi czy napiecie 12V i 5V zależy w głównej mierze od zasilacza. Czy jakość płyty głównej albo może program monitorujący napięcia nie ma dużego znaczenia? Ja kupiłem obudowę Modecoma mam płytę MSI jak w podpisie, wsadziłem tam Athlona XP1800 i zamiast 5V mam 4,8V a zamiast 12 to 11,9V. Program minitujący to jakaś wersja PC Probe albo Aletrt (był na CD razem z płytą) nie wiem teraz dokładnie, napiszę z domu. Zastanawiam się czy jak bym wymienił płytę na Epoxa KHA+ to czy to coś nie pomoże. Co wy na to?? Najlepiej jakbys to przetestowal jakims woltomierzem. Musial bys podlaczyc go do wyjscia jak na HDD i sprawdzic czy to 11.9V to jest to prawda. Jezeli tak to inne napiecia tez powinny sie zgadzac z odczytaniem z programu. Jezeli nie masz woltomnierza to popatrz na innych programach czy tam jest tak samo byc moze ten program cos zle pokazuje. P.S. Napiecie zalezy wylacznie od zasilacza ale co do autentycznosci jego pomiaru to jest roznie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 pc alert jest ok progzem, uzywam go i wskazania ma zgodne z rzeczywistoscia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 napięcia i/o są zalezne tylko od zasilacza, ale np vcore juz nie ja mam zasilacz 230 W a płytę taką jak pytająccy i jak zaktualizowałem bios to vcore jest taki jak trza, przedtem był ciągle zaniżony ale ja mam tak: zamiast 5 mam 4,6 zamiast 12 mam 12,7 i czasami się sypie zbieram tera na nowy zasilacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 aha mierze to hardware monitor lub motherboard monitor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 Zalezy nie tylko od zasilacza, ale i od napiecia w sieci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 Zalezy nie tylko od zasilacza, ale i od napiecia w sieci.no tak ale tu zakładamy że delikwent z tym ma w porządku ja mam naprzykłąd UPS'a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 To zależy od upsa - bo zwykly ups puki ma napięcie w sieci to puszcza to na kompa, dopiero jak spadnie ponizej pewnego limitu to skacze na akumulator, dopiero droogie modele on-line-owe mają dwie przetwornice i dają prąd cały czas z akumulatora bez względu na napięcie sieci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 no tak z tym masz racje ale mój komp wyraźnie lepiej chodzi na UPS'ie niz bez niego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 Podobno UPS prostuje w jakis sposob napiecia i to moze byc prawda gdyz sprawdzilem na zepsutym (siadla elektronika) UPS'ie i kable zasilajace najpierw przechodza przez elektronike a dopiero potem ida do gniazdka. Moze o tym swiadczyc chodz by to ze UPS nie daje napiecia na wyjsciu jezeli nie jest wlaczony. U mnie napiecia na zasilaczu sa nastepujace. 5V - 4.97 (pomalu spada w ciagu 6 miesiacy spadlo z 5.01) 12V - 12.48 (utzymuje sie prawie na stalym poziomie) 3.3 - 3.14 ( :) sam nie wiem jak to mozliwe ze komp jeszcze dziala) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 Przypadkiem napięcie 3.3 nie jest zależne od płyty głównej ... ja mam 3.3 równe 3.7V ale tylko dlatego że sam sobie przestawiłem - mam od tego zworkę na płycie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 ja mam 3,3V na 1,55 i co dziwne wsyzstko jedzie. A UPS nie zawsze pomaga, mi w ogole nic nie pomogl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 Powiedzcie mi czy napiecie 12V i 5V zależy w głównej mierze od zasilacza. Czy jakość płyty głównej albo może program monitorujący napięcia nie ma dużego znaczenia? Ja kupiłem obudowę Modecoma mam płytę MSI jak w podpisie, wsadziłem tam Athlona XP1800 i zamiast 5V mam 4,8V a zamiast 12 to 11,9V. Program minitujący to jakaś wersja PC Probe albo Aletrt (był na CD razem z płytą) nie wiem teraz dokładnie, napiszę z domu. Zastanawiam się czy jak bym wymienił płytę na Epoxa KHA+ to czy to coś nie pomoże. Co wy na to?? Te napięcia są o.k. Specyfikacja ATX zaleca aby napiecia dla 5V było nie niższe niż 4,75 i nie wyzsze niz 5.25 odpowiednio dla 12V 11,4 i 12,6. U mnie tez w ModeComie jak ostatnio mierzyłem (Asus Probe) 4,99 i 11.65V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 17 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2002 Te napięcia są o.k. Specyfikacja ATX zaleca aby napiecia dla 5V było nie niższe niż 4,75 i nie wyzsze niz 5.25 odpowiednio dla 12V 11,4 i 12,6. U mnie tez w ModeComie jak ostatnio mierzyłem (Asus Probe) 4,99 i 11.65V. A nie wiesz przypadkiem ile moze byc granicznie na 3.3V???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 18 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2002 Dzieki za wszystkie odpowiedzi i sorry za nieobecność. Czyli będę musiał sobie sprawdzić napięcie woltomierzem. Tylko trochę mnie to denerwuje że napięcia są trochę zaniżone, bo to nowa obudowa Modecom PROSTATION i zasilacz powinien być super. Ciekawe czy jak się potwierdzi pomiar woltomierzem to czy mogę mieć jakieś pretensje do sprzedawcy i ewentualna wymiana, pewnie nie bo jednak wszystko chodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 18 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2002 Dlaczego inni mają tak +5V - +5,12V a napięcie +12V - +12,2V ale mnie to w<span style="color:red;">[ciach!]</span>ia, też tak chce mieć :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2002 Dlaczego inni mają tak +5V - +5,12V a napięcie +12V - +12,2V ale mnie to w<span style="color:red;">[ciach!]</span>ia, też tak chce mieć :!:treba bylo kupic obudowe ENLIGHT'a z 300W zasilaczem i bylo by po sprawie - a jak sie kupuje byleco :lol: to potem sa takie efekty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 18 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2002 Szymoon: to jest po prostu napiecie AGP (dla x4 jest 1.5V). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...