Skocz do zawartości
Varrol

Asynchroniczne taktowanie pamięci DDR

Rekomendowane odpowiedzi

No więc słyszałem wiele o tym jakoby wydajność systemu oraz jego stabilność spada przy asynchronicznym taktowaniu pamięci względem procesora.

Ostatnio podejżewałem, że mam lipne pamięci, które nie chcą iść na 166MHz, więc, żeby wyeliminować ew. niedomaganie procka wrzuciłem FSC133 i 166MHz dla pamięci.

Mam takie ustawienia od tygodnia i nie zauważyłem najmniejszej niestabilności. Dzisiaj z ciekawości zapuściłem 3DMarka i okazało się, że mam o 200ptk więcej niż przy standardowym taktowaniu. Jedyne, co zaczęło trochę wolniej chodzić, to dysk twardy.

Jak przeglądałem tematy, to zwykle widziałem krytykę asynchronicznego taktowania. A jak wy macie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ave !

co do faktów - mam aktualnie AthXP+ 1700 taktowanego standardowo, czyli 11x133,3 = 1466 (aczkolwiek mój GA-7VAX sam z siebie pokazuje 11x134=1474) oraz 128 (sic!) MB DDR 2700, taktowanych 166x2 (płyta mówi że 167,5x2=335).

W poniedziałek (to już jutro ??) dokupuje 256MB, odblokowuje mnożnik i sprawdzę jak mój 1700 pójdzie na 9x166=1494,

czyli w zasadzie bez OC, ale z synchronicznym taktowaniem.

A dotychczas - ŻADNEJ niestabilności, wszystko działa jak trza ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha czyli nieda sie podkręcac proca bez asynchronicznego taktowania pamieci bo jak dam np FSB 140 (Co umnie jest żecza niemożliwą :( ) to pamieci beda taktowane 140 czyż nie tak ???

to zalezy jak ustawisz pamieci-jesli bedą chodziły jako 266 to bedą synchronicznie , jesli dasz na 333 to bedą asynchronicznie

no chyba ze proca dasz na 166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc słyszałem wiele o tym jakoby wydajność systemu oraz jego stabilność spada przy asynchronicznym taktowaniu pamięci względem procesora.

Ostatnio podejżewałem, że mam lipne pamięci, które nie chcą iść na 166MHz, więc, żeby wyeliminować ew. niedomaganie procka wrzuciłem FSC133 i 166MHz dla pamięci.

Mam takie ustawienia od tygodnia i nie zauważyłem najmniejszej niestabilności. Dzisiaj z ciekawości zapuściłem 3DMarka i okazało się, że mam o 200ptk więcej niż przy standardowym taktowaniu. Jedyne, co zaczęło trochę wolniej chodzić, to dysk twardy.

Jak przeglądałem tematy, to zwykle widziałem krytykę asynchronicznego taktowania. A jak wy macie?

Mam P 4 i rowniez uzywalem synchronicznego... do czasu, gdy mam teraz Plyte Na Sis'ie 648 juz korzystam z wyszystkich opcji (zeby zwiekszyc wydajnosc).

Co to dych 200pkt. w Marku:

-Przy synchronicznym taktowaniu miales poprostu wieksza wydajnosc (przepustowosc) pamieci. sprawdz Sandra jaka masz przepustowosc (synch/asynch) - sam zobaczysz.

Nie wiem jak to jestes u AMD ale raczej tak samo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam P 4 i rowniez uzywalem synchronicznego... do czasu, gdy mam teraz Plyte Na Sis'ie 648 juz korzystam z wyszystkich opcji (zeby zwiekszyc wydajnosc).

Co to dych 200pkt. w Marku:

-Przy synchronicznym taktowaniu miales poprostu wieksza wydajnosc (przepustowosc) pamieci. sprawdz Sandra jaka masz przepustowosc (synch/asynch) - sam zobaczysz.

Nie wiem jak to jestes u AMD ale raczej tak samo...

Nie wiem, czy mnie dobrze zrozumiałeś - miałem na myśli, że przy asynchronicznym mam o 200ptk więcej niż przy synchronicznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak chce proca podkrecic to jak mam ustawic na synchro czy asynchro ??? bo w chwili obecnej to mój proc jest niedoruszenia zwiecha już przy 138 FSB :(  :(

Masz DDR333 a więc ustaw jak chcesz, te pamięci powinny bez problemu chodzić na wyższym taktowaniu. 345MHz im nie zaszkodzi.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na platformach Intela jezeli jest to plyta ktora nie ma DualDDR to taktowanie ASYNCHRONICZNE da przyrost wydajnosci ale nadal nie bedzie to optimum dla P4 gdyz on ma poczwornie przeplywna szyne danych (Quad pumped) w przeciwienstwie do pamieci ktore maja tylko podwojnie przeplywna szyne. W systemach opartych na AMD taktowanie asynchroniczne nie daje wiekszego przyrostu mocy gdyz przeplywnosc pamieci jest rowna przeplywnosci procesora i to jest waskim gardlem. Mozna sie spodziewac lekiego wzrostu wydajnosci przy takim ustawieniu gdyz szybciej taktowana pamiec ma krotsze czasu dostepu i procesor szybciej otrzymuje tzw. "slowo krytyczne" czyli pierwsza porcja bajtow ktora moze juz obrabiac. Jednakze jest to wzrost rzedu 1% a moze mocno wplynac na stabilnosc pamieci. Moze nie znaczy ze musi zwlaszcza jak ktos ma dobre pamiatki.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na platformach Intela jezeli jest to plyta ktora nie ma DualDDR to taktowanie ASYNCHRONICZNE da przyrost wydajnosci ale nadal nie bedzie to optimum dla P4 gdyz on ma poczwornie przeplywna szyne danych (Quad pumped) w przeciwienstwie do pamieci ktore maja tylko podwojnie przeplywna szyne. W systemach opartych na AMD taktowanie asynchroniczne nie daje wiekszego przyrostu mocy gdyz przeplywnosc pamieci jest rowna przeplywnosci procesora i to jest waskim gardlem. Mozna sie spodziewac lekiego wzrostu wydajnosci przy takim ustawieniu gdyz szybciej taktowana pamiec ma krotsze czasu dostepu i procesor szybciej otrzymuje tzw. "slowo krytyczne" czyli pierwsza porcja bajtow ktora moze juz obrabiac. Jednakze jest to wzrost rzedu 1% a moze mocno wplynac na stabilnosc pamieci. Moze nie znaczy ze musi zwlaszcza jak ktos ma dobre pamiatki.

Pozdro

Dexter

no ja chyba mam przepustowosc "optimum" dla mojego P4 : Sandra 3150mb/s :D

chociaz do p4 (przy FSB 100 : ma gardlo 4,2GB), mam racje ??? (ale raczej niezbyt to podnosi wydajniosc) - zgadza sie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Efekty są ale stosunkowo niewielkie. Więc zawsze można dać asynchronicznie ale po co???

Chyba że ktoś ma baardzo wypasione pamiątki i nie chce mu się procka odblokowywać. A jak piszesz że ci wydajność dysku spadła to zwiększ magistralę do 145-150 i znowu będzie git (jak tylko pamiątki wytrzymają).

Sam sprawdzałem u siebie na abicie i też jest wzrost wydajności o jakies 4-5 % (wg wspaniałej gry 3dMarkiem zwanej :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" ... to ASYNCHRONICZNE or not to .... "

i znów wątek odgrzewam -

czy ktoś uprzejmy mógłby podać mi linka do porównania taktowania synchro vs. asynchro ?

w szczególnym przypadku AthXP+ oczywiście :lol:

( mam Palomino 1700 i DDR 2700 )

bo poczytałem TU, poczytałem ówdzie, i znów skołowany jestem ....

sam tyż popróbuje ale na razie czasu na udane odblokowanie nie znalazłem :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...