Skocz do zawartości
musli

Problem Z Dużymi Plikami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem tego typu, że system plików (jak podejrzewam) nie obsługuje plików większych niż 4GB, mam FAT32 i chyba nie powinno być takiego problemu. Gdy chce odczytać obraz gry przez alcochol 120% wczytuje mi tylko ten mniejszy plik pomocniczy. Inny przykład, gdy chce ściągnać coś azureusem co ma ponad 4GB, pokazuje że nie ma mmiejsca na dysku, chociaż miejsca jest dużo. Ogólnie system i wszystkie programy traktują taki duży plik jakby go nie było, i nie wiem co mam zrobić, pomóżcie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fat32 wziął się z ilości możliwych klastrów do zaadresowaniam, dokładniej z wielkości 1 pliku w bajtach... po prostych obliczeniach wychodzi że 2^32 = 4.294.967.296B = 4GB

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fat32 wziął się z ilości możliwych klastrów do zaadresowaniam, dokładniej z wielkości 1 pliku w bajtach... po prostych obliczeniach wychodzi że 2^32 = 4.294.967.296B = 4GB

CZyli mam rozumiec ze jakbym zmienil rozmiar klastrow fat32 na 64 kb to bylby 2^64??:> bo tak to dziwnie wytlumaczyles ze nic z tego nie rozumiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kb.. tlyko bity.. chodzi o potęgę 2ki.. pozatym co Ci da gdybanie.. w jakis sposób chcesz zmienic fat32 na fat64? :) fat32 to jest system plików wymyślony przez "wytrawnych" programistów i nie da sie tego zmienić.. musiałbyć napisać swój wąłsny moduł zarządzania dyskami i wkompilować go w jadro systemu windows... Czemu sie boisz tak tego NTFSa.. to jedyny sposób jak mówi sgj i koniec gdybania :)

ilość klastrów = 2^32/rozmiar klastra = 2^32/4096 (o ile mnie pamiec nie myli i obliczenia z architektury komputerów :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi