Skocz do zawartości
.Kuba

Pamiec Twinmos

Rekomendowane odpowiedzi

czesc, moje pamieci sie dziwnie zachowuja. Przy normalnym podkręcaniu nie chcą przekroczyć 400Mhz :/(napiecie podniosłem do 2.8) wiecie moze czemu? Wszystko kręcone na płycie DFI procek: sempron 3000+

Edytowane przez .Kuba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemano

tez mialem taki problem na plycie DFI nf3 250GB i chodzilo o zmiane jednego z timingow, ten jeden z tych ostatnich, wartosc ust na bodajze 4708, skrot jego to chyba "Traf" czy cos tkaiego... :)

oczywiscie najpierw warto sprawdzic i luzowac inne timingi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakie masz MTec'e? 1A4T (winbondy), AA4T (winbondy), 1DDT czy jeszcze jakieś inne? (Jak nie wiesz, o co chodzi, to na tym zdjęciu masz 1DDT - przyjrzyj się naklejce http://www.pccentrum.pl/images/images_prod...00_twinmos.jpg

Ja mam jedną kość AA4T i kręci się bardzo fajnie (PC400 2-2-2-6-1T @2,7V); druga to jakiś "zwykły" MTec - ma problemy z Command Rate 1T przy PC400 @2,8V - może masz ten sam problem (spróbuj dać 2T)?

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakie masz MTec'e? 1A4T (winbondy), AA4T (winbondy), 1DDT czy jeszcze jakieś inne? (Jak nie wiesz, o co chodzi, to na tym zdjęciu masz 1DDT - przyjrzyj się naklejce http://www.pccentrum.pl/images/images_prod...00_twinmos.jpg

Ja mam jedną kość AA4T i kręci się bardzo fajnie (PC400 2-2-2-6-1T @2,7V); druga to jakiś "zwykły" MTec - ma problemy z Command Rate 1T przy PC400 @2,8V - może masz ten sam problem (spróbuj dać 2T)?

CADT...

Dobra spróbuje pozmieniać...

Pzdr.

AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedną kość mam 1DDT a drugą CADT , próbowałem na 1T i na 2T kręcic i nic. Dochodze do FSB 250 i pamieci obnizam aby chodziła jako 200Mhz i dziwna rzecz, przechodzi sprawdzanie dysków i zatrzymuje sie prz "Verifying DMI Pool Data".

Czy wyżej wymieniony przypadek moze byc spowodowany kiepskimi pamieciami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy okazji zapytam... mam u siebie na półce zakurzone kości TwinMOS 2x256 ze starego kompa - oznaczenia AADT - powiedzcie mi czy to dobra partia? Akurat na seriach TwinMOS'ów się praktycznie nie znam.

Z góry dzięki za odp.

Edytowane przez PUNISHER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AragornPL

zmien ustawienia w biosie na te:

trc=12,trcd=16,max asynch lat=8ns.read preamble=7ns(tutaj zmieniaj od5,5-7,5ns)

u mnie przy takich ustawieniach (ale przy asynch=9 i read preamble=8 ) sprawdzalem dzis pamiatki na 240 przy 2,5-4-3-10 2T przeszly superpi na 16m, 3dmarka... (napiecie 2,7v) moze bede sprawdzac w prime je dzisiaj, ale mysle, ze nie bedzie problemow

bez tych zmian jakiekolwiek przekroczenie 400MHz - bledy...

Edytowane przez wako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi