ZxZPL Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Witam! Mam mały problem, z serii "Co kupić" :). Mam Semprona 2400+ (Slot A), Gigabyte'a 7NF-RZ, 2x256 mb Kingstona (Dual Channel), Leadteka GF 6800LE @ 6800 (12 potoków), i nie wiem co kupić aby zwiększyć wydajność sprzętu. Zastanawiam się nad jakimś Bartonem 3000+ albo nad dokupieniem 1024 RAM'u. Chciałbym zapytać profesjonalistów co mi się lepiej opłaci, i na czym uzyskam lepsze wyniki. Dodam że chodzi mi głównie o nadchodzące gry (OBLIVION :D). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Rozumiem, że wybrór masz "albo , albo". W takim wypadku RAM. Bezdyskusyjnie.Różnicę odczujesz znaczącą, w przeciweinstwie do wymiany proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Ram dokupić, a semprona podkręcić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Może napisz ile masz na to kasy, a ten sempron jest na socket A, a nie tak jak napisałeś slot A. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZxZPL Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 (edytowane) Hmm jest tylko mały problem, mianowicie ten Sempron się (chyba) strasznie grzeje, bo ze standardowym chłodzeniem miał 80-90 C grając w np. Americas Army. Ale zmieniłem troche obudowe i teraz ma 50-60 C. A gdy raz spróbowałem podkręcić to mi sie Windows posypał i trzeba było formatować bo mi cały rejestr zepsuł. A z kasą to różnie, bo narazie mi się nie śpieszy, więc na święta będe miał około 400-500 zł, ale chciałbym je jakoś dobrze wykorzystać (kłania mi się jeszcze wymiana monitora, a do lutego chciałbym z tym wszystkim zdążyć). Aha i jeszcze dodam że teraz mój procek chodzi na 1766 (standardowo to 1667) Edytowane 29 Listopada 2005 przez ZxZPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 sprawa jest prościutka dokup sobie ram + dobre chłodzienie na procka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZxZPL Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 To raczej nei jest wina chłodzenia bo kolega też ma takiego Semprona z takim samym chłodzeniem i u niego jest 30-40 prz standardowej nie przerobionej obudowie.(Może to coś z prockiem?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 a moze syfna pasta termo przewodzaca ew. jej brak lub nadmiar na procku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Itheon Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 90 C to toche niebezpiecznie może byś spróbował poprawić montaż chłodzenia. Posmaruj drugi raz pastą termoprzewodzącą i przeczyść radiator i wentylator może tam są tony kurzu i blokują przepływ powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 (edytowane) To raczej nei jest wina chłodzenia bo kolega też ma takiego Semprona z takim samym chłodzeniem i u niego jest 30-40 prz standardowej nie przerobionej obudowie.(Może to coś z prockiem?) No to zrób porządek w budzie z kablami. Pozbądź się nadmiaru kurzu z radiatorów. Wymień pastę na jakąś sensowną. Jeżeli trzeba dorzuć nawiew z boku. i wtedy dokup ram i podkręć proca :) @Itheoin jak zaczynałem pisac posta to nie było twojej odpowiedzi ;) Edytowane 29 Listopada 2005 przez Ouara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZxZPL Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Hmm... Dzięki wszystkim za odpowiedź, ale jeszcze malutkie pytanko: czy normalne jest to że zawsze mam 45-55 C, nieważne czy komp chodził dwie doby bez przerwy, czy stał wyłączony przez weekend, zawsze jest min. 45C max. 55C? Zrobiłem tak jak mówiliście, i mam właśnie od 45-55C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Teraz wszystko jest prawidłowo i to normalne jest odpowiadając na pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZxZPL Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Jeszcze pytanko :), jaki RAM kupić? Czy ma on być jakiś firmowy (np. Kingston, Corsair) czy może być "noname"? I czy lepsze będzie 1x1024 czy 2x512 Dual Channel? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Kup twinmosy speedpremium najlepiej 2x 512, chyba że masz kase na corsairy, nie bierz kingstona bo nie kręcą sie w ogóle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...