Skocz do zawartości
ZxZPL

Procek, Czy Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam mały problem, z serii "Co kupić" :). Mam Semprona 2400+ (Slot A), Gigabyte'a

7NF-RZ, 2x256 mb Kingstona (Dual Channel), Leadteka GF 6800LE @ 6800 (12 potoków), i nie wiem co kupić aby zwiększyć wydajność sprzętu. Zastanawiam się nad jakimś Bartonem 3000+ albo nad dokupieniem 1024 RAM'u. Chciałbym zapytać profesjonalistów co mi się lepiej opłaci, i na czym uzyskam lepsze wyniki. Dodam że chodzi mi głównie o nadchodzące gry (OBLIVION :D).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jest tylko mały problem, mianowicie ten Sempron się (chyba) strasznie grzeje, bo ze standardowym chłodzeniem miał 80-90 C grając w np. Americas Army. Ale zmieniłem troche obudowe i teraz ma 50-60 C. A gdy raz spróbowałem podkręcić to mi sie Windows posypał i trzeba było formatować bo mi cały rejestr zepsuł. A z kasą to różnie, bo narazie mi się nie śpieszy, więc na święta będe miał około 400-500 zł, ale chciałbym je jakoś dobrze wykorzystać (kłania mi się jeszcze wymiana monitora, a do lutego chciałbym z tym wszystkim zdążyć). Aha i jeszcze dodam że teraz mój procek chodzi na 1766 (standardowo to 1667)

Edytowane przez ZxZPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej nei jest wina chłodzenia bo kolega też ma takiego Semprona z takim samym chłodzeniem i u niego jest 30-40 prz standardowej nie przerobionej obudowie.(Może to coś z prockiem?)

No to zrób porządek w budzie z kablami.

Pozbądź się nadmiaru kurzu z radiatorów.

Wymień pastę na jakąś sensowną.

Jeżeli trzeba dorzuć nawiew z boku.

i wtedy dokup ram i podkręć proca :)

@Itheoin

jak zaczynałem pisac posta to nie było twojej odpowiedzi ;)

Edytowane przez Ouara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Dzięki wszystkim za odpowiedź, ale jeszcze malutkie pytanko: czy normalne jest to że zawsze mam 45-55 C, nieważne czy komp chodził dwie doby bez przerwy, czy stał wyłączony przez weekend, zawsze jest min. 45C max. 55C?

Zrobiłem tak jak mówiliście, i mam właśnie od 45-55C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi