Skocz do zawartości
vicks

Czy Te Wyniki Są Normalne?

Rekomendowane odpowiedzi

Podkręciłem durnia 1600 na 2007 MHz (148x13.5, 1.55V) i w Sandrze 2004 Standard uzyskałem na benchmarku cpu następujące wyniki: Dhrystone ALU: 8169 MIPS, Whetstone FPU: 3106 MFLOPS. Wydają mi się one trochę za wysokie, tym bardziej że w rankingach Chipa Sempron 2800+ na S754 osiągał gorsze wyniki :blink: Czy coś jest nie tak?

Edytowane przez vicks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Podkręciłem durnia 1600 na 2007 MHz (148x13.5, 1.55V)

Zmniejsz mnożnik na 12 i puść go na FSB 166 bedzie wydaniej a nie bedzie ryzyka uszkodznie dysku twardego bo narazie nie wiem jaka masz płyte głowna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta asrock k7s8x, bios 1.90 - królowa overclockingu to to nie jest :lol: napięcie na procka można na niej podwyższyć tylko o 5%, co do fsb to oczywiście że wolałbym mniejszy mnożnik i większe fsb ale niestety powyżej 148 pracuje niestabilnie, a o ile mi wiadomo jedyną radą w takiej sytuacji jest dalsze podnoszenie napięcia czyli drut-mod czy jakoś (nie jestem ekspertem w tej dziedzinie :lol2: ) - tylko co sądziecie o tych wynikach, bo nie wydaje mi się żeby ten dureń przewyższał Semprona 2800??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ASRock nie ma blokady AGP/PCI (o ile się nie mylę), tak więc powyżej 148MHz masz wysokie PCI i stąd ta niestabilność. Wyłącz generator liniowy w BIOS i przestaw FSB zworkami na płycie głównej na 166MHz (DDR333). Pamiętaj o zmniejszeniu mnożnika do np: 12x przy pierwszym uruchomieniu kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem tylko tyle gdzie są zworki od mnożnika i fsb, ale nie mam pojęcia co to jest i gdzie wyłączyć generator liniowy (jak to się będzie w biosie nazywać) i skoro przy fsb148 jest niestabilny to czy przy 166 procek może już nie wstać? tym bardziej że mam raczej niskie napięcie, tylko 1.55V. sorry za lamerskie pytania ale zielony jestem w oc :-P

aha, gdy wcześniej ręcznie ustawiałem fsb powyżej 150 to komp rozpoznawał procka jako o ~500MHz słabszego niż wynikałoby to z iloczynu fsb i mnoznika (był ustawiony na ~1700 a miał ~1200) :?

Edytowane przez vicks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...