Skocz do zawartości
Konrad164

Jak Podpiąc Laptopa Pod Zwyklego Pc

Rekomendowane odpowiedzi

Sam usb link kosztuje okolo 25zł na allegro. Koszt sieci na 10 merach kabla i 2ch sieciowkach to okolo 40zł. Wydaje mi sie ze lepiej dolozyc te kilka zlotych i miec pelnowartosciowa siec i przyzwoite transfery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zabardzo to mi to niepomoglo

Dlaczego?

u mnie nieda sie tak zrobiuc jak ty to opisales

Dlaczego?

interesuje mnie tylko to zeby podpiac laptopa pod kompa zwyklego i moc przesylac pliki na laptopa niemusze miec neta rowniez na laptopie ;:)

Własnie to jest najprostszy sposób, i jedyny do zrobienia za pomocą karty sieciowej i kabla, a takie kryteria wymieniłeś w tytule.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w pc wesjcie na karte sieciowa w laptopie tka samo kupilem najzwyklejszy kabel do sici i sa podpiete kablem ale na zwyklym pc mam radiowke i jak chce stworzyc siec to pisze ze niemozna :( czyzby radiowka wszystko mieszala ?? A na laptopie tez musze kliknac na "konfiguruj siec wq domu" bo jak to robi to jakis mostek sie pokazje i znow jestem w lesie :( niewiem co robic :(

Edytowane przez Konrad164

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polacz oba kompy kabelkiem krosowanym

ustaw adresy IP na stale np 192.168.0.1 (komp) 192.168.0.2 (lap) i te same maski 255.255.255.0 (oba) i powinno dzialac, wlacz udostepnianie plikow i to by chyba bylo na tyle

No i takie proste odpowiedzi mi odpowiadaja :D A teraz jakbym chcial miec na laptopie internet to jak to musze zrobic mam radiowke z wewnetrzym IP innym niz 192.168.0.1 i jak to bym musial zrobic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w pc wesjcie na karte sieciowa w laptopie tka samo kupilem najzwyklejszy kabel do sici i sa podpiete kablem ale na zwyklym pc mam radiowke i jak chce stworzyc siec to pisze ze niemozna :( czyzby radiowka wszystko mieszala ?? A na laptopie tez musze kliknac na "konfiguruj siec wq domu" bo jak to robi to jakis mostek sie pokazje i znow jestem w lesie :( niewiem co robic :(

Czy kabel jest na pewno z przeplotem?

Radiówka nie przeszkadza. Masz po prostu włożyć jeden koniec kabla do sieciówki w lapie, drugi do kompa stacjonarnego, we właściwościach połączenia na stacjonarnym znaleść użytej do połączenia karty, w jej właściwościach znaleźć protokół TCP/IP, ustawić w nim ręczą konfigurację IP i wpisać w niej to, co napisał przedmówca, po czym to samo zrobic na lape (z innym IP). Żadnego twodzenia sieci, nie dotykaj żadnych kreatorów - jak Ci wyskoczą to anuluj - bo cholera wie, co zrobi windows. Proste jak budowa cepa, wystarczy dokładnie przeczytać w linku, który podał nyny i ruszyć mózgownicą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i takie proste odpowiedzi mi odpowiadaja :D A teraz jakbym chcial miec na laptopie internet to jak to musze zrobic mam radiowke z wewnetrzym IP innym niz 192.168.0.1 i jak to bym musial zrobic :)

A na obydwu kompach masz winXP? Jezeli tak ... to nei ma nic prostszego od udostępniania połączenia internetowego. Na kompie który bedzei udostępniał tworzysz nowe połączenie sieciowe i zaznaczasz opcje "ten komputer udostępnia internetu ... " czy cos w tym stylu. A na Laptopie tworzysz połączenie, takie że komputer łączy sie z internetem za pomocą innego komputera.

Ale podstawą tu jest kabel skrosowany. Jeżeli nie wiesz to powiem, że w sklepach zazwyczaj można kupić obydwa typy ... normalny i skrosowany.

A jezeli masz Xpeka tak jak wczesniej powiedziałem .. to ustawienie sieci jest dziecinnie proste .. tam tak naprawde nic nie robisz system konfiguruje wszystko sam. NIe trzeba ustawiac zadnych adresów IP, zadnych bramek ... poprostu nic.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi