Skocz do zawartości
CthulpiSS

identyfikacja pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

( od razu zastrzegam : próbowałem Szukaj, ale odpowiedniego słowa NIE znalazłem ... )

Dziś nastąpiła II-ga część mojego apgrejdu - do XP 1700, obsadzonego samotnymi 128 MB DDR 2700 dodałem następne 256 MB - jednak tym razem minimalizowałem koszta, i zamiast 360 PLN w sklepie (takie są lokalne ceny :evil: ) zapłaciłem 260 PLN .. za noname oczywiście.

Chodzą nieżle, ale na CL 2,5 :(

Pójdę wymieniać, bo taką gwarancję dostałem.

Jednak chciałbym najpierw zidentyfikować kość :

polski sticker : Wilk Elektronik SA

na chipach :

RC56D081TA0 - 27BC 0247

Czy znacie może jakiś serwis netowy z identyfikatorem chipów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze mówiąc to również jestem tego ciekawy, ponieważ moje DDR'y też wyprodukowała Wilk Electronics...

chociaż nawet nie wiem po co mi ta wiedza, moge powiedziec z moich prób i testów, że te pamięci najlepiej się czują w ustawieniu na CL 2.5... przestawienie CL na 2 powodowało zawieszanie sie systemu (nie mówiąc już o biosie) nawet na standardowej szynie czyli 133MHz, za to przy podkręcaniu (nadal CL 2.5) miałem wrażenie, że przy FSB 160MHz już była malutka, ale jednak niestabilność, ponieważ Windows zawieszał sie przy pracy jednego programu (czego nie było na mniejszych FSB)... temperatura na CPU była ok, napięcie na procesorze również wystarczające, a mimo tego sie wywalał... może lekkie zwiększenie napięcia na pamięci zmieni sprawe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze mówiąc to również jestem tego ciekawy, ponieważ moje DDR'y też wyprodukowała Wilk Electronics...

chociaż nawet nie wiem po co mi ta wiedza, moge powiedziec z moich prób i testów, że te pamięci najlepiej się czują w ustawieniu na CL 2.5... przestawienie CL na 2 powodowało zawieszanie sie systemu (nie mówiąc już o biosie) nawet na standardowej szynie czyli 133MHz, za to przy podkręcaniu (nadal CL 2.5) miałem wrażenie, że przy FSB 160MHz już była malutka, ale jednak niestabilność, ponieważ Windows zawieszał sie przy pracy jednego programu (czego nie było na mniejszych FSB)... temperatura na CPU była ok, napięcie na procesorze również wystarczające, a mimo tego sie wywalał... może lekkie zwiększenie napięcia na pamięci zmieni sprawe...

mam te pamiatki i chodzily na fsb 164 cl2,5 jak mialem antka 1500xp+ a teraz chodza na 159 bo zasilka rady nie daje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HA !

oddałem te noname-y, i dostałem w zamian :

SEITEC - oznaczenia

kości :

0246W

Seitec

DDR32M8AT-7

333

sticker na pamiątce :

184DR256M338,SE,PA10

256MB DDR-333MHZ-CL2.5

0212-0004M-0864

... i jestem zadowolony - (na razie) bez podkręcania chodzą bez bólu na CL 2 i odrobinkę podkręconych innych timingach, mając pamiątkę Samsunga 128MB DDR 2700 za sąsiada.

Identyfikatora kości wciąż nie znalazłem ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HA !

SEITEC - oznaczenia

kości :

0246W

Seitec

DDR32M8AT-7

333

sticker na pamiątce :

184DR256M338,SE,PA10

256MB DDR-333MHZ-CL2.5

0212-0004M-0864

... i jestem zadowolony - (na razie) bez podkręcania chodzą bez bólu na CL 2 i odrobinkę podkręconych innych timingach, mając pamiątkę Samsunga 128MB DDR 2700 za sąsiada.

Trzeba bylo wziac 400 Seiteca.Ladnie chodza do 184 na max co moze dac Abit bez podnoszenia napiecia.A sprzedawane sa jako noname w Action.Mialem dwie sztuki jedna na 170 sie wywalala druga jak widac trafila sie niezla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba bylo wziac 400 Seiteca.Ladnie chodza do 184 na max co moze dac Abit bez podnoszenia napiecia.A sprzedawane sa jako noname w Action.Mialem dwie sztuki jedna na 170 sie wywalala druga jak widac trafila sie niezla.

..byla w Actionie taka nieszczesliwa seria Seiteca PC 266 na ktorej za Chiny Ludowe nie mozna bylo odpalic np. WarCrafta III (wyrzucalo do pulpitu w 9x i XP) i niektorych gierek. 3DMark przechodzil spoko. po zmianie pamieci wszystko sie dalo. generalnie kumpel musial wymienic je w kilku kompach i wyslac na serwis. dlatego mam dystans do Seiteca..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HA !

SEITEC - oznaczenia

kości :

0246W

Seitec

DDR32M8AT-7

333

sticker na pamiątce :

184DR256M338,SE,PA10

256MB DDR-333MHZ-CL2.5

0212-0004M-0864

wlej numer seryjny wgoogle iposzukaj napewno cos znajdzies szczegonie jakies stony z krzakami ale cyferki przeciez uniwersalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HA !

SEITEC - oznaczenia

kości :

0246W

Seitec

DDR32M8AT-7

333

sticker na pamiątce :

184DR256M338,SE,PA10

256MB DDR-333MHZ-CL2.5

0212-0004M-0864

Też mam Seitecki i chodza na CL2 przy 390 - więcej nie jestem wstanie sprawdzić bo nie wiem czy płyta nie wyrabia czy pamieci przy FSB200, asynchronicznie dociągnąłem je do 420@2-2-6-2-1T-2-1 i 2.7V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...