kbzium Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 no właśnie. Jak popatrze na jakiś ciemny obraz (albo najlepiej czarne tło) to widzę takie fale zbite gęsto obok siebie przemieszczajace się od lewego górnego rogu monitora do prawego dolnego. Czyżby przez o/c karty? To nic nie przeszkadza, tylko nie wiem, czy trzeba się tym martwić... karte mam gf 4 mx 440 250@300 266@345 tylko z radiatorem na gpu. Nic się nigdy nie zawiesza, nie ma artów. Dlaczego są takie "fale"? jak je zlikwidować? dzięki! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 A przypadkiem komorki albo glosnikow w okolicach monitora nie masz ? :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj.skorek Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Moze cos z monitorem nie tak? Podlacz inny pod grafe. Jak bedzie smigac ok tzn. ze Twoj monitor cos robi nie tak jak powinien. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 (edytowane) a te falki ledwo widoczne??? to juz chyba taki urok monitora tez to mam jesli o tym samym mowimy Edytowane 6 Grudnia 2005 przez radeksz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Jakim cudem na czarnym tle widzisz fale? PS. Ja obstawiam, że to działanie jakiegoś pola elektromagnetycznego w pobliżu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Pobaw sie ustawieniem efektu Mora (powinienes miec w OSD monitora) - moze pomoze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 a moze dać wyższe odświezanie obrazu :> ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 mam monitor LCD Maxdata Belinea 101901 19' Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 A posłuchałeś wszystkich rad? Sprawdziłeś? Bo jak na razie to nic nie wiemy :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 na LCD zakłócenia falami? NIgdy o tym nie słyszałem, ale może macie rację...sprawdzę mam ustawione na 1280:1024 i odświerzanie 75. kontrast 80, jasność 70 jeśli to coś pomoże ale wątpię. dzięki! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Ja zmienilem teraz w firmie grafe z Matroxa 450 na Rage 128 Ultra (jakis noname) i mam teraz fale w pionie. Po prostu caly czas z gory na dol przesuwaja sie paski. Dosc slabo to widoczne, juz sie prawie przyzwyczailem ;) Po wozeniu z powrotem Matroxa wszystko jest ok. Zmiana odswiezania itp nie daje nic. Pracuje na LCD Nec'a 1920NX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 ...na LCD zakłócenia falami? NIgdy o tym nie słyszałem, ale może macie rację...sprawdzę...Ja w sumie też nie słyszałem, ażeby na LCD występowały zakłócenia przez pola elektromagnetyczne tudzież inne, ale teraz się taki dziwne rzeczy wyrabiają, że nie wiadomo ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 dobra bo to zaczyna być dziwne (horror :lol: ); przywróciłem standardowe częstotliwości karty - NIC wyłączyłem wszystko, co nadaje i odbiera (radio, kome itp.) -NIC zmieniłem z 75 na 60HRz odświerzanie i też NIC (no prawie: te fale są troche mniej widoczne i chodzą wolniej) przywróciełem domyślne ustawienia monitora (reset - barwy, kontrast, jasność) też NIC a najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że to się dzieje tylko na ciemnym (czarno tło, ciemne zdjęcie lub obrazek) o co chodzi??? :cry: :cry: :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Może to być wina grafiki, może wprowadza jakieś zakłócenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasajas Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Ja tak mialem na monitorze crt. Ale dzialo sie to poniezwaz obok byly inne monitory ja je powylanczalem z sieci to nie bylo paskow. Ae Twoj przypadek z lcd troszke dziwny jest :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 no wiesz, ja jestem otoczony monitorami: brat I, brat II, ojciec :D ale wszyscy LCD...? może to widać tylko na 16 bitach? Bo na 32 nie widać... (przynajmniej jeszcze nie zauważyłem) a tak w ogóle to zostawić na tych 60HRz? Obraz wydaje się być bardziej czytelny (mninimalnie, ale jednak) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Na 60Hz to szkoda Twoich oczu, ja bym nie wyrobił przy takim odświeżaniu :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 mam monitor LCD! Każdy piksel jest odświeżany z osobna... nic nie pomaga na te fale. Pomóżcie! :unsure: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 A masz opcje w osd o nazwie phase :>? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj.skorek Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) Przy LCD oczy nie bola wiec 60 Hz jest ok. A monitor masz podpiety pod D-SUB? Ten Twoj GF nei ma DVI tak? Bo roznica miedzy d-sub a dvi jest spora. Edytowane 11 Grudnia 2005 przez dj.skorek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 @dj.skorek Nie wiem jak może Ci nie przeszkadzać 60Hz na LCD, ja nie mogę pracować na tak niskim odświeżaniu nawet na LCD... szkoda oczu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 @dj.skorek Nie wiem jak może Ci nie przeszkadzać 60Hz na LCD, ja nie mogę pracować na tak niskim odświeżaniu nawet na LCD... szkoda oczu. A ty w pgole WIDZISZ roznice miedzy 60 i 75Hz na LCD?? Bo ja szczerze mowiac nie widze. Natomiast na CRT dla mnie 75Hz to minimum, chociaz dopiero od 85 jest optymalnie, a 60Hz rozpoznaje od razu! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 @ridczak Owszem, widzę różnice, pracuje z komputerami od ponad 10 lat i uwierz mi, że to widać... na LCD także, może nie do tego stopnia, ale widać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusek Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zdaje sie ze ZEZAL pytal dlaczego ma te fale a nie czy widac różnice miedzy 60 a 70 Hz. Ja mialem takie fale na LCD w jednym miejscu w swoim pokoju jak przestawilem kompa i monitor to fale zniknely. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 (edytowane) Jak dla mnie na 99% to wina karty, jak pisalem juz wczesniej, w pracy mam fale gora->gol i tylko przy ati rage ultra. Przy Matroxie 450 obraz jest ok. Najlepiej podpiac inna karte i sprawdzic, a nie gdybac. @netes Ja juz z komputerami mam do czynienia ~20lat ;) Chodzi mi o to, ze na LCD 60Hz efektu migotania obrazu praktycznie nie widac, a w porownaniu do CRT w ogole nie widac. Roznica przy LCD (moja subiektywna opinia) miedzy powiedzmy 60Hz i 75Hz jest minimalna (jesli w ogole jest, mam do czynienia na codzien z NEC i IIYAMA), natomiast przy CRT minimum to 75Hz inaczej mamy stroboskop. Wynika to z tego, ze przy LCD pixel jest caly czas podswietlany i co jakis czas (przy 60Hz co ~16ms) uaktualniane sa poszczegolne pixele. Natomiast przy CRT wiazka elektronow przelatuje po ekranie linia po linii, nieoswietlony pixel dosc szybko gasnie i pozostaje ciemny zanim zostanie oswietlony wiazka ponownie - stad efekt "drgania". Wiazka musi na tyle szybko omiatac ekran aby pixel nie zdazyl "sciemniec", stad potrzeba wyzszych wartosci odswiezania. Edytowane 14 Grudnia 2005 przez ridczak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 -> ridczak - dobrze godosz B) Co do mrugania na CRT to nawet przy 75 Hz jest stroboskop, a przy 85 nadal szybkie męczenie (mam 19" i to bardziej widać niż np CRT 15"). Optimum dla CRT to ~100 Hz (-+5). Co do lcd to ekran nie mrugałby nawet przy 1 Hz. Warto jednak zamiast 60 Hz dać 75, nie z powodu mrugania , tylko z powodu większej możliwej ilości klatek do wyświetlenia (obraz nieco płynniejszy). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 ...Roznica przy LCD (moja subiektywna opinia) miedzy powiedzmy 60Hz i 75Hz jest minimalna (jesli w ogole jest, mam do czynienia na codzien z NEC i IIYAMA)...Znam zasadę działania monitorów LCD i CRT, więc wykład był zbędny, ale dzięki za dobre chęci :-). Ale widzę, że mam chyba jakieś dziwne oczy :wink: bo np. mam szybciej zmęczone oczy przy pracy z LCD 60Hz, niż na CRT przy 95Hz, natomiast różnica nie występuje przy 75Hz na LCD. Co do mrugania na LCD, owszem, częstotliwość odświeżania nie jest widoczna jako mruganie, raczej powiedziałbym, że jako smużenie, co strasznie przeszkadza mi w pracy. Każdy ma jakiegoś "fioła" B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 czyli co, karta to winowajca? Nie ma artów, ani się nie zacina. Mam pod dvi podpięte (i monitor, i karta nie ma innych wejść :sad: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...