Skocz do zawartości
metal

Monitor... dziwne !?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio coś dziwnego dzieje się z mojim monitorkiem [ma już 3lata].

Monitor dziwnie czasami hmm... jak by to powiedzieć strzela, jest taki jakby błysk i słychać to :? 8O ... nie wiem co to ma być ?!? 8O ... i ostatnio zauważyłem też że trochę długo się rozgrzewa po włączeniu kompa to znaczy, jak ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa to przez chwilę niema nic na moniotrze a dopiero jak kończy się ładować system[chodzi o sprzęt] i zaczyna się ładować winXP to widać obraz :? ... tak jakby monitor się rozgrzewał czy coś 8O :? ... co to może być? czy ktoś wie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, na jednym kablu idze tam prąd o natężeniu 15000V! Gdybyś odpioł ten kabel i włączył monitor, na samym czubku kabla pojawiła by się niebieska łuna! Super widok, ale nie radze sprawdzać, bo może się to bardzo źle skończyć!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... jak ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa to przez chwilę niema nic na moniotrze a dopiero jak kończy się ładować system[chodzi o sprzęt] i zaczyna się ładować winXP to widać obraz  :? ... tak jakby monitor się rozgrzewał czy coś  8O  :? ... co to może być? czy ktoś wie?

Odp. jest prosta: masz szybki sprzęt (CPU) a stary wysłużony monitor, dlatego obraz pojawia się dopiero przy ładowaniu systemu. Komp nie czeka na monitor :!: Zaraz po włączeniu kompa wcisnij Pause/Break -. wtedy zobaczysz ekran startowy... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio coś dziwnego dzieje się z mojim monitorkiem [ma już 3lata].

Monitor dziwnie czasami hmm... jak by to powiedzieć strzela, jest taki jakby błysk i słychać to :?  8O ... nie wiem co to ma być ?!?  8O ... i ostatnio zauważyłem też że trochę długo się rozgrzewa po włączeniu kompa to znaczy, jak ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa to przez chwilę niema nic na moniotrze a dopiero jak kończy się ładować system[chodzi o sprzęt] i zaczyna się ładować winXP to widać obraz  :? ... tak jakby monitor się rozgrzewał czy coś  8O  :? ... co to może być? czy ktoś wie?

A ja bym obstawił na jakiś zimny lut, proponuję się udać do znajomego elektronika, powinien sobie bez problemu poradzić, bo jak powywala Ci kilka tranzystorów to koszty będą znacznie większe. Możliwe też że jakieś elko w zasilaczu lub kond. przy trafie WN dostaje przebicia.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, na jednym kablu idze tam prąd o natężeniu 15000V!

Elektrykiem nie jestem ale to chyba jakas sprzecznosc :) Chodzilo o napiecie (nie natezenie) czy o Ampery (nie Volty) ? ( Nie czepiam sie tylko ciekaw jestem :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, na jednym kablu idze tam prąd o natężeniu 15000V!

Elektrykiem nie jestem ale to chyba jakas sprzecznosc :) Chodzilo o napiecie (nie natezenie) czy o Ampery (nie Volty) ? ( Nie czepiam sie tylko ciekaw jestem :D )

Masz rację chodziło o napięcie :oops: , zwykła pomyłka w nazewnictwie...

Napięcie elektryczne, różnica potencjału elektrostatycznego pomiędzy dwoma punktami obwodu elektrycznego lub pola elektrycznego. Napięcie elektryczne równe jest liczbowo pracy potrzebnej do przemieszczenia jednostkowego ładunku elektrycznego pomiędzy tymi punktami.

Jednostką napięcia elektrycznego jest wolt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wczoraj mój monitor padł :( beee... zaczoł błyskac coraz częściej, pierdzielną i znikł obraz :? hmm... i już nie chce się włączyć, tak jakby nie umiał się włączyć kineskop bo lampka na przycisku się <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span> ale kineskop nie startuje :? ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...