Skocz do zawartości
Leon_SSJ

Duron 1300

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam durona 700 i zamierzam kupic durona 1300 to max procek jaki pojdzie na mojej plycie (soltek sl-75kv+) chcialbym go troche podkrecic po zakupie i pewnie bede musial kupic takze zasilacz (mam codegene 250W) jaki zasilacz polecacie (wmiare przyzwoity i niska cena) i czy koneiczna jest zmiana? jaki cooler do tego? mam titana lozysko jednokulkowe taki w miare duzy pracuje na 3000 obrotow a temp tej 700 mam bardzo nisko 35-40 stopni.

PS jak podkrecam tego durona 700 to strasznie sie zawiesza wystarczy ze podniose szyne o 2 mhz i juz sie zaczyna wieszac jak cos odpale co ejst nie tak? taki egzamplarz lipny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Duron 1300 w ogolnie nei bedzie sie krecil .. jest to po porstu ostatni proc z seri ... przekreci sie moze o max 100 Mhz przy podniesionym napieciu ... sprawdz czy twoja plyta nie obsluzy procesorów 0.13 czyli np Durona 1400 bo to juz inna bajka ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasilacza, to szukaj takiego z dużą mocą łączoną (3,3+5V) równą 200W lub większą - z taniochy warto rozejrzeć się za ModeCom FEEL 350W.

Płyta jest na chipsecie KT133, czyli nie obsługuje oficjalnie FSB133. Ale (o ile się nie mylę) są na płycie przełączniki do ustawienia FSB na 133, 140 oraz 150.

Jak podkrecam tego durona 700 to strasznie sie zawiesza wystarczy ze podniose szyne o 2 mhz i juz sie zaczyna wieszac jak cos odpale co ejst nie tak? taki egzamplarz lipny?

Problemem są pewnie lipne pamięci - podnieś im napięcie (od tego są zworki na płycie) do 3,5 lub 3,6V i dopiero kręć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta jest na chipsecie KT133, czyli nie obsługuje oficjalnie FSB133. Ale (o ile się nie mylę) są na płycie przełączniki do ustawienia FSB na 133, 140 oraz 150.

płyta jest na KT133 bez literki A więc szyna FSB100 Mhz to max.

O o/c zapomnij jak kupisz 1.3Ghz te procki latały ledwo do 1400 a ty nie mozesz nawet podnieść szyny o 2 Mhz więc ogólnie lipa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na płycie masz DIP Switch SW1 - spróbuj ustawić go w pozycję dla FSB 124 (PCI=31MHz).

Oczywiście zakładam, że takie rzeczy jak "Spread Spectrum" i "Autodetect PCI Clock" masz na disabled :).

Próbowałeś używać RedStorma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Ostatnio okazyjnie przesiadłem się z Shuttle AK31 (kt266A) z Duronem 1Ghz na Epoxa 8Rda z Duronem 1,3GHz.

Wiem, że to ostatni proc z serii Morganów. Ale czy jest możliwość wyciągnięcia czegoś z niego?

Dodam, że mam pamiątki DDR 400MHz Kingmax i Arctic Cooling Copper Silent 2 TC na procu. Niestety grafę mam zabytkową już (GeForce256DDR 32MB) - po prostu do moich zastosowań wystarcza (gram trochę, ale starsze gry - Tactical Ops, CS, filmy, Net).

Płytka bardzo różni się od poprzedniej na plus, bogactwo możliwości kręcenia ma, nie do końca się orientuję jeszcze.

W tej chwili chodzi FSB 100 (mnożnik 13x) i pamięci na 400.

Czy jest możliwość podkręcenia bez dodatkowych inwestycji?

Pozdrowionka ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płytak jest dobra do OC, więc wyciągnąć pewnie coś niecoś wyciagniesz ;) Ta mobo ma chyba mozliwość zablokowania szyny pci/agp, ewentualnie ręcznego ustawienia. Obniż pamięci do 200 mhz i jedź fsb do góry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...