Skocz do zawartości
dziewul

Jaki Procesor, Plyte I Grafike Do Cad3d I Mes? Amd Czy Intel?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak w temacie potrzebuje maszyny sprawdzajacej sie w obliczeniach MES i przy tworzeniu geometrii 3D w nowoczesnych programach inzynierskich.

Moze sa jacys uzytkownicy tych systemow i wiedza jaki komputer bylby najlepszy do tego zastosowania.

Mam swoje typy ale nie chce nic sugerowac.

Nie zamierzam podkrecac procesora itd.

Ale cos zwiekszajacego moc obliczeniowa kiedy potrzeba by sie przydalo. Slyszalem, ze sa takie plyty.

Zalezy mi tez na tym, zeby zestaw byl cichy i stabilny. Czyli raczej chlodzenie pasywne, ale nic nie sugeruje.

Oczywiscie kasa tez wchodzi w gre. Za procka z wentylatorem+plyte+grafike+obudowe chcialbym zaplacic maksymalnie 2000zl. Posiadam juz 2x1024Mb 400 Mhz RAMu Kingstona i inne podzespoly typu dysk, CD i takie tam.

Koputera nie bede wykorzystywal w grach i nie bede podkrecal wiec mozna szukac oszczednosci wiadomo gdzie.

W tej chwili posiadam w firmie bartona 2500 i nie powiem zebym byl zadowolony.

Jesli w granicach tej kasy nie kupi sie nic lepszego to chyba nie ma sensu sie pakowac w nowy komputer.

Pozdrawiam.

Edytowane przez dziewul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli w granicach tej kasy nie kupi sie nic lepszego to chyba nie ma sensu sie pakowac w nowy komputer.

Dokladnie, musialbys miec przynajmniej z 8000 zl aby cos sensownego zlozyc i to raczej na AMD, bo nowe Intele obsluguja tylko DDRII i te ramy co masz moglbys wyrzucic do kosza (albo sprzedac).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm.

To niedobrze.

Jak myslisz nawet jakbym kupil Athlona 64 3500 nie odczulbym znacznej roznicy w wydajnosci?

Szkoda.

Z tymi pamieciami sie pospieszylem troche bo kupilem je z tydzien temu ale byly mi potrzebne bo na 1Gb RAMu programy nie chcialy mi chodzic. Znaczy sie chodzily ale przy skomplikowanych geometriach komputer myslsl czesto po 15 sekund zanim ruszyl. Bylo to dosc meczoce. Przy 2 Gb poprawilo sie troche.

A skoro juz jestesmy przy AMD (i tak mialem kupic jakiegos Athlona) to jaka plyte bys polecil dla kogos kto nie podkreca procka?

Myslalem o Gigabajcie bo ma pasywne chlodzenie ale sam nie wiem.

ABITA AN8 nie mozna juz nigdzie spotkac.

MSI ma jakis system dynamicznie podkrecajacy procesor i pamieci wtedy kiedy moc obliczeniowa jest najbardziej potrzebna.

W ASUSach podobno sie sypia duperele typu czujniczki temeratur i takie tam i glosno chodzi wiatraczek na chipsecie.

Co wybrac??????

CO jest najabrdziej stabilne?

Edytowane przez dziewul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wybrac??????

CO jest najabrdziej stabilne?

Microstar K8N SLI Diamond nForce4 SLI

Asus A8N-SLI Premium nForce4 SLI

W granicach od 700 do 750 zl jesli chodzi o sprzet do domu, bo jesli chodzi o zastosowania czysto dla stacji roboczych to polecam plyty glowne firmy Tyan.

Na Asusie masz pasywne chlodzenie. MSI ma faktycznie cos takiego jak CoreCell (dynamicze podkrecanie), niestety efekty sa mizerne a stablinosc to wielki znak zapytania, lepiej robic to recznie. DFI polecalbym Ci, jesli chcialbys pokrecic pamieci, proca. Licz sie tez ze zmiana karty grafiki, bo te plyty nie maja AGP. Coz, takie czasy.

Edytowane przez Soldier666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tak jeszcze grafike musze kupic. Ale tu chyba najslabsza kupie jakas.

To to SLI jest mi potrzebne?

Kosztem plyty i grafiki kupilbym jakis szybki procek. Bo chyba megaherce w obliczeniach i programach 3Dcad sa najwazniejsze.

Wklejam link do rankingu plyt z socketem 939.

Jest w miare miarodajny?

Co sadzisz o plytach? Ktara z nich bys wzial?

Gigabyte GA-K8N Ultra-9

MSI K8N Neo4-FI nForce4 Ultra

ASUS A8N-E

http://rankingi.chip.pl/ranking_109477.htm...54f24b316e11593

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle o A64 3000 lub 3500 albo 3200 bo roznica miedzy 3000 a 3200 jest 20zl. A miedzy 3500 a 3000 juz ok 250zl.

Plyta - Gigabyte GA-K8N Ultra-9 (pasywne chlodzenie) albo ten ASUS.

Dobra chyba kupie ABITa AN8 ULTRA. Znalazlem jeszcze.

Co do proca to chyba 3200 wezme.

Czy ktos moze mi wytlumaczyc dlaczego wszyscy na frum radza 3000?

Lepiej sie kreca?

Edytowane przez dziewul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi