Skocz do zawartości
Zap

srodek na glony w zoologicznym

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele osob mowi, ze mozna sie po to zglosic do sklepu zoologicznego, ale nie wyczytalem w archiwum, co nalezy tam kupic... Ja mam srodek "aquaclar". Nie wpuscilem go jeszcze. Jest silnie zracy, po zastosowaniu powinna sie wytworzyc jakas zawiesina, powinno sie to kilkakrtotnie przepuscic przez filtr i napowietrzacz. Nie mam filtra i napowietrzacza. Nie wiem, czy ten srodek jest dla mojego zestawu bezpieczny. Nie wiem czy mozna go stosowac zapobiegawczo, czy tylko leczniczo.

Prosze nie mowic o plynach do chlodnic, bo o tym bylo na forum juz duzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety plyn do chlodnicy zwieksza gestosc i podobno gorzej odbiera cieplo. Nie wiem tez ile tego wlac. Mam malo wydajna pompke (cpc, 16dB) i dlugie weze o srednicy wewn. 5 mm. A plyn akwarystyczny juz mam tylko sie go boje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zestaw z cpc 16 db i wlalem plyn od glonow. Wszystko dziala jak dzialalo, tylko na poczatku woda w zbiorniczku robi sie piekielnie czerwona. Temperatura albo mi sie zdaje, albo wzrosla o jakis stopien czy dwa (ale moze to dlatego ze zaczeli w moim bloku mocniej grzac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ze tak w ogole plyn do glonow jest okej, tylko nie wiem czy taki... Czy kazdy plyn przeciw glonom ze sklepu akwarystycznego we wlasciwych proporcjach (np. 2 krople na litr) jest dobry? Oto co napisal mi sprzedawca mojego zestawu, Pan Krzysztow Pamula:

"Wstrzymaj sie z tym plynem, mam juz wiele sygnalow od Klientow, ktorzy

stosowali dziwne srodki i pogorszyl sie odbior ciepla (korozja miedzi)."

Przed chwila to wlalem. Jezeli ktos zna jakies przeciwskazania to bardzo prosze, zeby sie wypowiedzial. Zawsze mozna wymienic wode. Nie zmienila na razie koloru. Z reszta trudno to zauwazyc, bo jest zabarwiona jakims glupim flamastrem. Podobno srodek jest silnie zracy. Nalalem krople nie rozcienczonego na biurko i czekam co sie stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ciekawe........bo mi temp spadla, jak wlalem glyco shella :P

mam jakies 60-65% glyco shella

Ja tam jak wlalem 50%/50% wody i Boryga (zielonego) to mi temp wzrosly 0k0l0 5-6*C :?

Traz mam czysta destylowana z domieszka denaturatu (na glony) chyba sie sprawdza, bo jakos ich nie widac 8)

Mate znowu polecal mi (sprawdzone) srodek na glony taki jak na fotce.

Kliknij fote , jest tam tak w polowie spisu.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ciekawe........bo mi temp spadla, jak wlalem glyco shella :P

mam jakies 60-65% glyco shella

Ja tam jak wlalem 50%/50% wody i Boryga (zielonego) to mi temp wzrosly 0k0l0 5-6*C :?

Traz mam czysta destylowana z domieszka denaturatu (na glony) chyba sie sprawdza, bo jakos ich nie widac 8)

Mate znowu polecal mi (sprawdzone) srodek na glony taki jak na fotce.

Kliknij fote , jest tam tak w polowie spisu.

Dołączona grafika

qrcze, moze jest rooznica meidzy glyco shellem, ale borgo, cholera wie.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Traz mam czysta destylowana z domieszka denaturatu (na glony) chyba sie sprawdza, bo jakos ich nie widac  8) 

No ale denaturat to chyba szybko wyparuje?

Raczej nie wyparuje, mam hermetyczny baniaczek :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy srodek na glony ! jest BLUE MAGIC gwarantowane ze nie bedzie glonow ! wymiany wody co 1 rok okyn jest do WATERBED CONDITIONER (lozko wodne) sprawdzony umnie w wc a najlepszy plus ze zabarwia wode na niebiesko !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...