Skocz do zawartości
michalak

BIOPALIWA

Rekomendowane odpowiedzi

Sejm odrzucił poprawkę senatu i uchwalił, że od lipca 2003 będziemy tankowali tylko i wyłącznie BIOPALIWA. Do każdego litra benzyny będzie dodawane 4,5% biokomponentów. Wiele producentów zapowiedziało odebranie gwarancji na silniki (np. Mercedes). Co o tym myślicie? Bo dla mnie to jakieś nieporozumienie. Głównym powodem ma być ekologia ale żeby wytworzyc 1 Dm/3 biokomponentów trzeba spalić 2 Dm/3 ropy 8O .

Troche to porąbane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem ze polski rzad ma coraz glupsze pomysly, i nawet chcac byc optymista to nic realnego (paradoksalnie) nie da sie po nich spodziewac. Jedynie jakies ksiezycowe pomysly typu abolicja podatkowa, albo jeszcze lepsze biopaliwa czy tez winiety. Niedluga kaza nam placic za oddychanie. W mojej szkole jest nawet napisane "SLD wal w Morde" (moze to i malo inteligentne, ale popieram)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale za to brawa dla senatu bo tam poważniejsi politycy zadecydowali że będziemy mieli wybór : BIO albo zwykłe ale kochany SEJM odrzucił tę propozycję. Proponuję więc wyjśc na ulice i poustawiać blokandy takie na wzór rolników bo w tym kraju to jedyne wyjście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co polacy sobie wybiora, tak beda mieli. A jeszcze taka druga dygresja. Jesli jeszcze 13 lat temu w polsce byla komuna, to tak szybko nie da sie naprawic tak duzego panstwa w ktorym jest prawie 40 mln ludzi. Zmiana w prawie rzadzie to raz, ale zmiana w mentalnosci, podejscia do zycia ludzi to drugie i chyba nawet wazniejsze. A czas na zmiane, potrzebny jest dlugi, bo czesto po prostu musi byc to zmiana pokolenia, bo stare, juz niektrych rzecz nie pojmie. No nic, takie koleje losu, jak nie ma rozwiazania to nie ma problemu :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie , to nie było w czym wybierać;/

-Resztka z tonącego statku AWS - PO , PiS ? :lol:

-Niczym z Dyzmy - Samoobrola , LPR ? :lol: :lol: :lol: :lol:

-Reszta sie nie liczy ...

-No to (jak zwykle) wiekrzośc postawiłą na opozycje ...

A może by tak zalożyć nową partie ?

-PPPPP

-Polska partia przyjaciol podkrecanych proców :P

----------

michalak - były INNE nastroje polityczne.Każde kolejne wybory kończą sie PRZEWROTEM :( .Z tej całej bandy jedynie OLEK jest godny uwagi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:o DEBILE :o Pomyślcie ile żeczy nie bedzie dobrze palić...mój skuter....ciągniki typoo Ursus C-330, C-360(o C-250 nie wspomnę) lub Wladimirc...szajba totalna!!!Więcej bedzie palić...w zime ciężko odpalać...itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja we wrzesniu 2003 przenosze sie na stale do Helmutkowa. Tylko szkoda mi takiego pieknego kraju -- rzadza nim kretyni i karierowicze..... Od czasow Pilsudzkiego nie bylo w Polsce meza stanu z prawdziwego zdazenia.

btw. Ciekawe co bedzie z ta ustawa o biopaliwach, przeciez JEST NIEZGODNA z normami UE, wiec jak beda nas przymowac to chyba bedzie trzeba ja odwolac ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej podoba mi się postawa producentów samochodów - PN przewiduje do 5 % bioskładników (miałem w zeszłym roku egzamin z instrumentów ochrony środowiska). A oni mają te auta homologowane w PL. Wiec muszą palić benzynę zgodną z PN (czyli do 5% bioskładników).

Wnioski sami wyciągnijcie :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomoc rolnikom kosztem właścicieli aut...

Chcę żeby rolnikom jak i wszystkim polakom żyło się lepiej, ale nie w ten sposób...

Z gwarancji chce zrezygnować również Ford i Opel...

A z testów wynika, że biopaliwa mocno szkodzą silnikom, szczególnie starszym i zużytym, znowu tracą najbiedniejśi... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z testów wynika, że biopaliwa mocno szkodzą silnikom, szczególnie starszym i zużytym, znowu tracą najbiedniejśi...  :?

Dziwne :-) bo ja czytałem, że nie ma to absolutnie żadnego znaczenia dla silników dostosowanych do benzyny bezołowiowej...

Testy robiła polibuda wrocławska - jeździło kilka samochodów w których do paliwa dodawali koło 15% dodatków. Ale muszę zapytać znajomego - on studiuje na tym wydziale :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e to wina tego buraka kalinowskiego z psl bo kce by rolnicy mieli wiecej kaski a i tak do nich juz doplacamy tak samo jak do gornikow, jak dla mnie trza skasowac to cholerstwo :evil:

masz 100% racji - wystarczy ze placimy na nich ubezpiczenia, doplacamy do paliwa a np cala batalia w czasie negocjacji o przystapieniu Polski do UE dotyczyla przede wszystkim doplat bezposrednich dla rolnikow - widze ze wybieramy droge grecka - zamiast kase z UE inwestowac lepiej przejadac :x

rozpedzic to cale towarzystwo w diably - tylko daj im i daj, ale jak maja oni cos dac spoleczenstu to zaczynaja sie blokady, protesty :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z gwarancji chce zrezygnować również Ford i Opel...

to ladnie polroczny samochod szlag mi trafi :x

Pomimo, że prawo nie działa wstecz...to wydaje mi się, że będą mogli zabrać gwarancję. Za złamanie warunków gwarancji, chociaż może oszczędzą autka już kupione przed wejściem ustawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z testów wynika, że biopaliwa mocno szkodzą silnikom, szczególnie starszym i zużytym, znowu tracą najbiedniejśi...  :?

Dziwne :-) bo ja czytałem, że nie ma to absolutnie żadnego znaczenia dla silników dostosowanych do benzyny bezołowiowej...

Testy robiła polibuda wrocławska - jeździło kilka samochodów w których do paliwa dodawali koło 15% dodatków. Ale muszę zapytać znajomego - on studiuje na tym wydziale :-).

Takie halo wokół tej sprawy jest z powodu wspomnianej szkodliwości i ceny, która z biokillerem ma być wyższa niż obecnie...

Ale zapytaj się kolegi, zobaczymy co powie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi