Skocz do zawartości
..::matib::..

Jest Za Głośno - Będzie Cicho...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mój komp jest za głośny, mam 3 hałasujące wiatraki

1. BOX-owy na Venice 3000+@4000+

2. Na chipsecie - GIGABYTE GA-K8NSC939

3. Na grafice - Prolink PixelView FX5200 Ultimate

Grafiki nie słychać, ale po odłączeniu wiatraka 1 i 2 (oczywicie na moment) był to najgłośniejszy element. Więc na procek co byście polecali, żeby było dobre, ciche (może wystarczy kontroler obrotów, w końcu przy normalnej pracy 1000rpm wystarczy, a dopiero wtedy jest niesłyszalny. 2 - na chipsecie jest oprócz standardowego mocowania kołkowego ten radiator, w którym jest wiatraczek on jest przyklejony do chipsetu. Mam radiator Zalmana na zbyciu (takiego jak ten http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76267270 ), więc chciałem go przymocować, ale się nie udało. Ma ktoś może na to jakiś sposób?? A może na chipsecie da się cos małego ale cichego włożyć... Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

..::matib::..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.1 zakup Arctic Frezeer 64 pro lub pentagram 100cu

ad.2 jak masz tego zalmana to powinieneś mieć też klej do niego który jest w zestawie, krótko mówiąc przyklej go do chipsetu

ad.3 pentagram freezone Xc-80cu lub alcu choc polecam tego pierwszego z racji tego że jak wymienisz grafę to spokojnie ja podkręcisz i puścisz go na 5 wolt (mój 6800gt działa na 411/1000 pentagram puszczony na 5v cisza i temperatura rdzenia nie przekracza 58 stopni)

wiecej o tych wentylatorkach przeczytasz w dziale "chłodzenie konwencjonalne" gdzie doświadczeni userzy, zapisuja w odpowiedznich tematach, swoje wypociny, po to żeby nikt juz nie pisał takich postów jak ty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o co ci chodzi kolego? Prosisz o rade jak odkleic radiator, a potem marudzisz, sposob Bobslej'a jest OK tez tak robilem, mozesz spokojnie tak zrobic, tyle ze nie jesli wybierzesz suszarke to nie musisz grzac wszystkiego ta suszrak wystarczy radiator ktory chcesz odkleic i jego okolice, przykleisz nowy, a jak bedzie trzeba na servis oddac to zrobisz tak samo i przykleisz orginalny wiec w czym problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi