aerial Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Rozgladam sie za notebookiem, ale jak mialem stycznosc z paroma modelami ktore mialy na pokladzie karty graficzne od 6800go wzwyz - to powaznym problemem staja sie nawet 3 wyjace wentylatory. Czy sa jakies w miare latwo dostepne notebooki z kartami klasy min 6800 (lub x800, 7800gtx) wyposazone w calkowicie pasywny system chlodzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Nie sadze, ktos juz podawal link do tego jakie sa pasywne chlodzenia w wersjach desktopowych. A co dopiero mowic o laptopach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurek Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 aerial zapomnij nawet. Notebooki ze smieciami typu SIS maja wentylator - cpu przeciez tez sie grzeje. Zawsze musi byc wentylator zeby cyrkulacja powietrza byla. A co dopiero potwory typu g-f6800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samedi Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Nie ma i jeszcze pewnie dlugo nie bedzie. No chyba ze notebook ktory bezdie jednym wielkim radiatorem i bedzie wazyl 15 kg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Nie ma i jeszcze pewnie dlugo nie bedzie. No chyba ze notebook ktory bezdie jednym wielkim radiatorem i bedzie wazyl 15 kg. Jest wlasnie jakis pancerny Panasonic. Ale swoja droga to dosc dziwne, zastosowanie aluminium do wykonczenia czesci obudowy w poleczeniu z heat-pipe mogloby przynajmniej czesciowo rozwiazac problem. Zadam wiec pytanie inaczej. Jaki jest mozliwie najmoczniejszy notebook chlodzony pasywnie? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samedi Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Sa nie konsumenckie. Czesc wojskowych laptopow jest chlodzona pasywnie ale im to waga nie robi az takiej roznicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuBu Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 taa - tylko jak podłączysz heat-pipe do obudowy to albo nie bedziesz mogl nic robic bo sie poparzysz albo Ci się klawisze stopią;] najmocniejszy chłodzony pasywnie - pewnie jakic ULV typu 1,1Ghz P-M +zintegrowana grafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurek Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 (edytowane) Jest taki jeden. Toshiba. Strasznie cienka i lekka. Nie ma napedu optycznego, procesor to chyba transmeta 1ghz + dysk + wifi i grafika zeby pulpit wyswietlic czyli jedna wielka kupa sluzaca jako elektroniczny organizer - kosztuje chyba 9tys zl. Do bani taki komputer. Zastosowanie wentylatora jest tak zbawienne dla wnetrza laptopa ze sie po prostu z niego nie rezygnuje, nawet w najbardziej energooszczednych konfiguracjach. Edytowane 26 Grudnia 2005 przez kurek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuong Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 (edytowane) u mnie chlodzenie jest pasywne:) jak nie gram. a jak ustawie go sztywno na 800Mhz to nie ma bata zeby zmusic wentylator do pracy!--nawet z 100% ociazeniem przed dlugi czas!--brakuje mu wtedy 10C do progu,w ktorym wentyl sie wlaczy.Przydatne jest to gdy nie potrzebuje duzej mocy i chce max cisze!. Na 800Mhz mam napiecie 0,716V a na max 1,73Ghz 1,084V. Edytowane 26 Grudnia 2005 przez Phuong Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurek Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Phuong mialem sie bawic tymi napieciami ale w sumie jak dam cpu na low to mi sie tak sporadycznie wlanca wentylator i jest tak cichy ze sie po prostu nie oplaca instalowac jakiegos softu do manipulowania prockiem. Wole miec pewnosc ze bdzie w 100% stabilny i ze pracuje na referencyjnych niemodyfikowanych ustawieniach. To mi daje wiecej dobrego samopoczucia :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuong Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 mniejsze napiecie= mniej ciepla=dluzsza zywotnosc podzespolow :) a lapek jest wreszcze stabilny!--dlugo trwalo zanim ustawilem najnizsze mozliwe... dla mojego modelu! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurek Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 hmm ciekawe jest tylko ze ze jak pociagnoles 1.7 na 2.0 to ciekawe ile ja bym pociagnol 2.0 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuBu Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 hmm ciekawe jest tylko ze ze jak pociagnoles 1.7 na 2.0 to ciekawe ile ja bym pociagnol 2.0 :D możliwe ze NIC, a możliwe ze cos :) - nie dowiesz się jeśli nie sprawdzisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 u mnie chlodzenie jest pasywne:) jak nie gram. a jak ustawie go sztywno na 800Mhz to nie ma bata zeby zmusic wentylator do pracy!--nawet z 100% ociazeniem przed dlugi czas!--brakuje mu wtedy 10C do progu,w ktorym wentyl sie wlaczy.Przydatne jest to gdy nie potrzebuje duzej mocy i chce max cisze!. Na 800Mhz mam napiecie 0,716V a na max 1,73Ghz 1,084V. A czym sprawdzałeś czy działa w pełni stabilie? ja narazie proboje tym testem z CHC na pełne obciążenie. dużo daje to obniżenie napięcia, tak w przeliczeni na stopnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...