bebot Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Przeczytałem ostatnio funkcję, której mimo usilnych starań nie rozumiem w stu procentach. Potrzebuję pomocy.Chodzi o szablon resizearray: Po pierwsze dalczego w deklaracji pierwszego składnika szablonu std::vector<std::vector<_Type> >& aArray występuje aArray, domyślam się że jest to przykładowy element typu _Type. Jednak nie występuje on wcześniej w kodzie programu, Co ma znaczyć &, po ta referencja. Po drugie co oznacza _Type Value = _Type() ? Po trzecie co to jest i z czym to się je:) (*i).resize (uHeight, Value) // pomocnicza funkcja dokonująca wymiarowania dwuwymiarowej tablicy// (typu std::vector<std::vector<typ>>template <typename _Type> void ResizeArray(std::vector<std::vector<_Type> >& aArray, unsigned uWidth, unsigned uHeight, _Type Value = _Type()){ aArray.resize (uWidth); for (std::vector<std::vector<_Type> >::iterator i = aArray.begin(); i != aArray.end(); ++i) (*i).resize (uHeight, Value);} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 aArray to nic innego jak referencja do obiektu o typie std::vector<std::vector<_Type> >. Referencja zostalo użyta żeby nie operować na kopii obiektu tylko na nim samym. " _Type Value = _Type() " oznacza że ostatni parametr jest opcjonalny i jeżeli go nie podasz, zostanie użyty obiekt utworzony przez domyślny konstruktor. "(*i).resize (uHeight, Value)" oznacza w tym wypadku to samo co "i->resize (uHeight, Value)". Pytasz o podstawy cpp, polecam kupić jakąś książke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 ew zmienić język na prostszy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bebot Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Dzięki . Dopiero zaczynam programować. Wolę się nauczyć w praktyce niż czytać sterty książek. Mam w domu symfonnie c++ i pasje c++ ale takiego przykładu nie zalazłem. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 dopiero zaczynasz ?? a już takie rzeczy robisz ;o daj na luz, i zacznij od teorii i samego początku... bo nie wróże ci nic dobrego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mujahideen Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Dopiero zaczynam programować. Wolę się nauczyć w praktyce niż czytać sterty książek. Mam w domu symfonnie c++ i pasje c++ ale takiego przykładu nie zalazłem. icon_smile3.gif dopiero zaczynasz ?? a już takie rzeczy robisz ;o daj na luz, i zacznij od teorii i samego początku... bo nie wróże ci nic dobregoZgadzam się z kolegą bebotem. Jak dojdę kiedyś do włądzy to każę wszystkie książki o programowaniu spalić :P Uważam, że programowania można się nauczyć tylko na przykładach i programowaniu praktycznym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whiller Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Niestety wielu rzeczy nie dowiesz sie z "kodu", ksiazkowa wiedza jest przydatna :) Oczywiscie, imho praktyka jest w sumie podstawa do zostania dobrym coderem, ale uwierz mi, kup dobra ksiazke i zauwazysz, ze naprawde wiecej sie nauczysz niz czytajac sam kod :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 zgadzam sie z przedmowca. Ksiazki sa bezcenne. Nalezy jednakowoz pamietac o tym, ze przeczytanie ksiazki WPROWADZA jedynie w kraine danego jezyka programowania! Reszta to praktyka i boje z kompilatorem :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Trzeba czytać hoćby reference manual inaczej sie nie da, samouków jest ogólnie jak na lekarsto bardzo mało - przeważnie sa to ludzie uzdoleni ale oni też czytają ksiązki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...