Skocz do zawartości
Slayer

Jaki Program Do Tworzenia Skryptów Dla Windows ?

Rekomendowane odpowiedzi

racja, tak jak dyskusja o korpuskularnofalowym charakterze światła :D

jest bardziej korpuskularne czy bardziej falowe

wszystko jest struną :)

Skrypt nie jest programem poniewarz do jego uruchomienia jest potrzebny program. Zawadaki ma racje -.-

btw: Nie trzeba byc na polibudzie zeby to wiedziec.

Script - zbior instrukcji dla programu ktory je przetwarza i potem cos z tego wychodzi np: PHP!

Marin nie zaczynaj dyskusji od początku :P, bo znów zaczne swoje argumenty przytaczac, do uruchumienia javy też potrzeba innego programu (maszyny wirtulanej) więc co Java język skryptowy, w takim razie cała platforma .NET to też jezyki skryptowe bo są na tym interpretowane, więc w Javie i w C# nie pisze sie programów ale skrypty :lol: .

Według mnie starczy tej dyskusji i do niczego ona nie doprowadzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proces inicjalizacji programu wygada tak:

1 wariant procesor "zna" adres początku programu w pamięci czyli program znajduje się na początki przestrzeni adresowej

2 wariant procesor "nie zna" adresu początkowego programu

w pierwszym przypadku procesor "zna" adres i w uproszczeniu zaczyna wykonywać kod programu

w drugim przypadki jest potrzebny aktywny proces (można go nazwać planista dług terminowym) który przeniesie dane zawarte w pliku programu do pamięci RAM oraz zainicjuje wykonywanie nowego procesu od miejsca początku kodu programu, w dużym uproszczeniu

w jakie sposób można zainicjować wykonywanie przez procesor pliku tekstowego lub innego pliku który nie przeszedł kompilacji do kodu maszynowego i nie zawiera instrukcji bezpośrednio zrozumiałych dla procesora ?

jest coś takiego jak API, zapomniałeś

nie w ta stronę w przypadku skryptu host pobiera dane z pliku skryptu i je interpretuje

w przypadku .NET itd... polecenia wydaje program do API oczekując wykonanie czynności

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle, że chodzi o zła intrepretacje pojęcia program. Popatrzmy choćby na pralkę. Tam też sa tak zwane "programy" które sterują pracą pralki. Wszystko co zawiera jakieś instrukcje do wylonania konkretnego zadania jest programem. Skrypt siła rzeczy jest programem o charakterystyce jaką wymieniliście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle, że chodzi o zła intrepretacje pojęcia program. Popatrzmy choćby na pralkę. Tam też sa tak zwane "programy" które sterują pracą pralki. Wszystko co zawiera jakieś instrukcje do wylonania konkretnego zadania jest programem. Skrypt siła rzeczy jest programem o charakterystyce jaką wymieniliście.

zgoda ale liczy się jeszcze kontekst użycia określenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm ciekawe wnioski idąc tym tropem możemy dojść do wniosku ze programem jest jedynie kod który może być zainicjowany samodzielnie przez procesor, czyli zostają jedynie wszelkiego rodzaju BIOS-y i mikro oporogramowania zawarte w procesorach sygnałowych, to się nazywa ekstremizm albo jeszcze lepiej ortodoksja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie ostatnie programy odeszły razem z komputerami Odra :( (chyba jedyne komputery stworzone i wyprodukowane przez Polaków i to całkiem niezły sukces swego, dawnego czasu odniosły) a teraz tylko same skrypty są ;)

Zawadaki ----> Przyznasz się wkoncu jaką uczelnie skończyłeś, bo coś się wywijasz od odpowiedzi, czyżbyś się wstydził ;)?. No i ciągle nie wiem czy przeczytałeś tego Silberschatza, czy też wiedze masz z inny źródeł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe no ładną wojnę rozpętałem :D

Trzeba ustalić pewne fakty... Różnica między zwolennikami mojej teorii a teorii made by Zawadaki jest bardzo prosta...

1. Zarówno ja jak i wyżej wymieniony oponent :), wiemy czym się różni i jak wygląda program skompilowany oraz skrypt. Przynajmniej ja o tym wiem, ze oboje wiemy... :wink:

2. Różnica polega na innym rozumieniu istoty słowa program. Abstraciach!ąc od podłoża informatycznego.. telewizja ma swój program, pralka ma swój program, partia poselska ma swój program, w końcu.. mam napisać program liczący sumę dwóch składników...

Jak zatem widac z powyższego punktu 2go słowo program można uogólnić na PRZEPIS dla czegoś, lub kogoś, lub od kogoś... Z tym sie chyba każdy normalny, nieskrzywiony informatycznie człowiek zgodzi...

Zatem dowolny ciąg poleceń przeznaczony dla wykonania przez komputer można nazwać programem BEZ WNIKANIA w to czy jest to bezpośrednio kod w asm napisany, czy skompilowany z wyższego poziomu, czy jest to skrypt, czy układ jakichś klocków na ekranie - jak to ma miejsce w przypadku kompilatorów języków bardzo wysokiego poziomu. Użytkownik - programista układa pare klocków na ekranie, łaczy je.. i co ma? PROGRAM.

Zatem cała ta wojna wywołąlna była przez to że Zawadaki uparł się przy rozumieniu słowa program na niższym poziomie... jest to syndrom informatyka... wszystko co wcześniej było naturalne nagle sprowadza sie do zakresu tylko i wyłącznie komputerowego świata :).

Ja po prostu broniłem stwierdzenia bardziej powsechnego.. programem jest każdy przepis na wykonanie czegoś... niezaleznie od sposobu w jaki komputer go przetwarza.

no i jeszcze zawężajac problem do świata geeków i nerdów... wspomniałęm już o tym. Przykłądowo.. każą mi naisac PROGRAM dodający 2 do 3 i wyświetlajacy wynik... Nei zdefiniowano jak mam to napisac, byle by komputer to policzył... Więc wszystko jedno czy napsize to w języku kompilowanym, interpretowanym, czy nawet wykorzystam do tego LOGO.. zadanei zostało wykonane.. PROGRAM został napisany....

zakończmy tą wojnę.. i niech każdy wraca do swojego kompa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawadaki niestety nie potrafi przytoczyć ŻADNYCH konkretnych argumentów, skłaniających kogokolwiek do jego tezy. Prawda jest taka jak napisał PelzaK i Ragnor, i żadne dziwne twierdzenia by Zawadaki tego nie zmienią, cóż - wygląda to tak: "i tak wiem najlepiej, choćby mi sam Bóg powiedział, że jest inaczej"... a na koniec jeszcze drobny fragment z encyklopedii:

Nowa encyklopedia powszechna PWN Š Wydawnictwo Naukowe PWN SA

PROGRAM [gr.], inform. algorytm zapisany w określonym języku programowania — wraz ze strukturami danych, na których operuje; program jest przepisem (wyrażonym w ustalonej notacji), wg którego komputer lub inne urządzenie interpretujące wykonuje czynności przewidziane w algorytmie.

No i jeszcze 2 definicje z innych stron:

Język skryptowy - Język programowania, którego polecenia (programy) podlegają interpretacji (kod nie jest kompilowany do postaci binarnej).

Programy napisane w języku skryptowym nazywane są skryptami i przechowywane są zwykle w postaci źródłowej.

Edytowane przez netes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"netes" nie zaczynaj

powiem krótki dla komputera jest różnica miedzy skryptem a programem

primo: Język skryptowy ... podlegają interpretacji (kod nie jest kompilowany do postaci binarnej).

secundo: Programy napisane w języku skryptowym nazywane są skryptami i przechowywane są zwykle w postaci źródłowej

użycie słowa program w definicji skryptu jest skrótem i nawiązaniem pozwalającym w prosty sposób wyjaśnić czym jest skrypt tak samo jak określenie "maluch jest samochodem" przyporządkowującym malucha określonej grupy czyli dwuśladowych urządzeń o napędzie mechanicznym tak samo jak skrypt i program nalerzą do tej samej grupy, ktorej cechami są

- posiadanie algorytu zapisanego w określonym języku programowania ...

- bycie przepisem (wyrażonym w ustalonej notacji), wg którego komputer lub inne urządzenie interpretujące wykonuje czynności przewidziane w algorytmie

proponuje pójść za radą "PelzaK"

PS. musze przyznać "PelzaK" ze udał się tobie wyłuskać sedno problemu zachowując jednocześnie bardzo pojednawczy ton wypowiedzi, brawo :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh Zawadaki, a Ty najlepiej wiesz z jakim zamysłem autor użył słowa "programy" prawda? Siedzisz w jego głowie? Czy może sam jesteś autorem wszystkich definicji i stąd Twoja wszechwiedza?

Skrypty są programami, posiadającymi charakterystyczne cechy, tak było, jest i będzie, czy tego chcesz czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. musze przyznać "PelzaK" ze udał się tobie wyłuskać sedno problemu zachowując jednocześnie bardzo pojednawczy ton wypowiedzi, brawo :wink:

no.. doszedłem do wniosku że źle artykułuję to co chcę przekazać, aczkolwiek od razu wiedziałem jak Ty to widzisz i jak ja to widze :)

ktoś ma coś do dodania? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

widzę że wywiązala się ciekawa rozmowa:). Otóż ja opowiem się po stronie opozycji kolegi Zawadaki.

Piszesz:

powiem krótki dla komputera jest różnica miedzy skryptem a programem

primo: Język skryptowy ... podlegają interpretacji (kod nie jest kompilowany do postaci binarnej).

A spójrz na to z innej strony. W jaki sposób procesor obsługuje wg. Twojej notacji skrypt a w jaki program...końcowym efektem w obu przypadkach jest to samo, kod maszynowy operujący m.in. na rejestrach.

Inne są tylko drogi, które ku temu prowadzą. A właściwie drogi te są bardzo podobne...

Bowiem jeżeli "programem" jest wg. Ciebie prekompilowany i zamieniany na postać maszynową w trakie tej kompilacji kod notacji danego języka, po czym tak utworzony kod jest wykonywany...to czymże jest taki np. skrypt perla?

Przecież dokładnie taką samą drogę przechodzi - od fazy napisania programu w notacji danego języka, do fazy kodu binarnego...tylko, że z tą małą różnicą, iż faza kompilacji wykonywana jest "w czasie wykonywania programu" (czy inaczej interpretacja).

Jednak zarówno w przypadku "programu" jak i "skryptu" droga do otrzymania kodu maszynowego wygląda identycznie - w uproszczeniu - kod źródłowy -> sprawdzenie poprawności składni, preprocessing -> kompilacja...a róznica to tylko - moment wykonania tych czynności...

Także czy wobec takiego spojrzenia, wciąż twierdzisz, iż skrypt nie jest programem?

secundo: Programy napisane w języku skryptowym nazywane są skryptami i przechowywane są zwykle w postaci źródłowej

A jeśli nadal tak, to odpowiedz mi na jeszcze jedno pytanie - czym jest wg. Ciebie kod źródłowy np. w C - czyż nie mówi się o nim - program? Przecież jest to właśnie kod programu w języku C:) Wobec tego, czymże różni się kod źródłowy perla od C, by jeden można nazwać kodem programu, a drugi skryptem? Przecież w tym stadium obydwa są dokładnie TYM SAMYM...a nieskompilowanego kodu C nie nazwiesz przecież skryptem C:)

Pozdrawiam serdecznie i życzę trochę więcej dystansu i szerszego spojrzenia na pewne zagadnienia:)

Panowie ja wychodzę z założenia, że jeżeli dostaje od mamusi kartkę z listą zakupów to to jest skrypt, a programem jestem ja.Sama kartka nic nie zdziała :)

Hehe, nie jesteś programem tylko interpreterem jak już coś:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe wojna już zakończona... Po prostu to jest kwestaia interpretacji słowa program... Fałszywie rozumie się program jako postać skompilowaną...

program to po prostu przepis.... ciąg kolejnych instrukcji, poleceń... programem można zatem nazwać kod w języku C/C++, basic, asembler czy skrypt - to też ciag poleceń tlyko na innym poziomie abstrakcji co nie ma tu nic do rzeczy....

a skrypt - nie wiem dokałdnie jak to ująć.. ale chodzi o sposób zapisu programu... na polibudzie są np skrypty do analizy czy algebry (ksiazki pisane w odpowiedni sposób)

zatem koniec sporu.. każdy ma swoją rację, która wynika z interpretacji (czasami bęłdnej) głównego znaczenia obydwu słów...

zamykamy? Bo nie ma co kontynuować debaty :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi