Skocz do zawartości
Fleder

Ktos Poradzi? (ntl:broadband + 2 Laptopy W Siec)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, moim dostawca netu jest ntl (Anglia), przez zwykly cable modem. Mamy w domu 2 laptopy i chcialbym je polaczyc w siec i przy okazji zeby na obu byl Internet. Czy switch rozwiaze sprawe? Czy wszystko czego potrzebuje to switch + para dodatkowych kabli? A! I czy kable te powinny byc skrosowane? Z gory dzieki za odpowiedz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Internet idzie z kabla RJ45 - to Switch powinien załatwić sprawę. Choć to zależy jak CI przydziela adresy IP.

Dostajesz prywatne czy publiczne i czy jeśli dostajesz publiczne to ile masz adresów w puli do wykorzystania ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli masz 2 lub wiecej przydzielonych ip to swich zalatwi sprawe jesli jedno ip potrzebujesz switcha z routerem albo routera ze switchem ;) kable nie krosowane. jesli to 2 laptopy to pomysl na access pointem. po co ci kable jak to laptopy? jesli oba maja wifi to ap jest wygodniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie.

Kup router z modemem ADSL i zalatwione. Dla wygody taki z wifi, a mus to SPI firewall i QOS.

Jak nie chcesz duzo kasy tracic to kup Safecoma z ebuyer.com. Maja zajebiste ceny i masz sredni ale dobrze dzialahacy sprzet za 40 pandsow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli masz 2 lub wiecej przydzielonych ip to swich zalatwi sprawe jesli jedno ip potrzebujesz switcha z routerem albo routera ze switchem ;) kable nie krosowane. jesli to 2 laptopy to pomysl na access pointem. po co ci kable jak to laptopy? jesli oba maja wifi to ap jest wygodniejszy.

Dzieki wszystkim za odpowiedzi!

Otoz z tym WLANem to tak u mnie sie sprawy maja: Jeden laptop napewno go ma i dziala, drugi natomiast ma w specyfikacji wyszczegolniony WLAN, w obudowie jest specjalna dioda sygnalizujaca czy jest aktywny czy nie, jest tez klawisz wlaczajacy to urzadzenie, jednak gdy chce go wlaczyc nic sie nie dzieje, nie widac go w menedzerze urzadzen (chyba nie, moze mi ktos powie jak to sie powinno tam nazywac), laptop to Packard Bell EasyNote M5. Myslalem o kupnie karty pcmcia do laczenia bezprzewodowego, jest tansza niz router. Co mi radzicie? Wolalbym zastosowac jednak switcha bo przy bezprzewodowym to chyba komputer - host musialby byc wlaczony zeby ten drugi mogl korzystac z netu, nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie hostem bedzie wlasnie access point czyli router wifi gdyz to on bedzie podlaczony do modemu kablowego. Ja osobiscie posiadam osprzet D-linka i jest niezly w stosunku do ceny no poza drobnymi problemami pod windows 2003 ale pod xp dziala bez zarzutu. Co do karty wifi powinna byc caly czas widoczna w kompie jak o jedna z kart sieciowych.

tzn. jesli polaczysz jedne do modemu i udostepnisz lacze do drugiego to bedzie host musial byc wlaczony i to jest kiepskie rozwiazanie. sugeruje albo router wifi albo router kablowy

Edytowane przez Kazik2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie hostem bedzie wlasnie access point czyli router wifi gdyz to on bedzie podlaczony do modemu kablowego. Ja osobiscie posiadam osprzet D-linka i jest niezly w stosunku do ceny no poza drobnymi problemami pod windows 2003 ale pod xp dziala bez zarzutu. Co do karty wifi powinna byc caly czas widoczna w kompie jak o jedna z kart sieciowych.

tzn. jesli polaczysz jedne do modemu i udostepnisz lacze do drugiego to bedzie host musial byc wlaczony i to jest kiepskie rozwiazanie. sugeruje albo router wifi albo router kablowy

Dzieki, dzis kupilem routera (podlaczanego wired niestety, bo jednak w jednym z lapkow nie ma WLANa), wszystko smiga jak trzeba, dzieki za porady. Mialem maly problem z otworzeniem portow dla eMula (firewall routera je blokowal) ale jakos sobie poradzilem, a tak mi sie przynajmniej wydaje bo chociaz osiol nie ma juz zawiazanych oczu (czyli porty enabled :razz: ) to transfer mam raczej marny - 20kb/s, a bywalo wczesniej 90, 120, 160kb/s :sad: Nie wiem czy wszystko prawidlowo zrobilem, moze ktos mial podobny problem? :mur:

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi