Skocz do zawartości
arch

Nowy Kompik

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam zmienic sporo rzeczy w kompie, tak zeby byl optymalny pod wzgledem jakosc/cena. Pomozcie prosze dobrac komponenty:

Proc: pewnie Sempron Venice 939

Mobo: DFI Infinity NF4? Planuje OC, ale nie wiem, czy az LP bedzie potrzebne

Memy: Mam ze starego kompa Kingston ValueRam 2x512MB 400MHz DDR @ CL3, problem w tym ze nie wiem jak sie kreca (mam chyba zwalony kontroler na obecnym shitowatym mobo). Czy ewentualnie beda one mogly ograniczac mozliwosci OC proca i mobo? (pozniej napisze na jakich sa kosciach, o ile to wazne)

Grafa: tu juz nie wiem, mysle ze jakis Radek, chcialem kupic X800 GTO Connect3da, ale one juz sie podobno nie moduja :(

Nagrywarka: NEC ND-4550A OEM Silver (?) Normalnie bralbym Benq DW 1640, ale nie maja jej w apollo.pl, moze byc jakas inna od nich

Zasilka: No i tu mam dylemat, mam obecnie Chiefa 360W, nie wiem czy on wystarczy do pociagniecia wszystkiego; jesli nie, zaproponujcie jakies przyjemne PSU (ciche, odpinane kable mile widziane)

Karta dzwiekowa: tu dla mnie jest wazne:

-obsluga 5.1

-przyzwoite line-in (zeby troche ponagrywac :))

Szukalem Terratec Sky, ale nigdzie tego nie ma. w esc.pl pieknie podniesli cene Audigy 2 modowalnego, wiec tez chyba nie ma co. Tu tez cos poleccie

Glosniki: podobno Geniusy 5.1 Home Theater sa swietne w swoim przedziale cenowym (<500zl)

Aha, no i co znaczy w apollo.pl, ze 'Wszystkie ceny są cenami gotówkowymi uwzględniającymi rabat w wysokości 3%.'. Mam sobie doliczyc te 3/97 ceny czy jak? Chwyt ponizej pasa ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK co wy na to:

GALAXY GF 6600GE z Zalmanem (memy 2ns) 450zł

Creative Labs Sound Blaster Audigy 4 /oem/ 230zł

Mobo chyba jednak DFI LP NF4 UD (a moze z SLI na przyszlosc?)

co do zasilki to nie wiem, moze jednak Fortrona 400W? Chociaz jesli bym sobie do SLI cos jeszcze pozniej dokupil to moze nie pociagnac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proc :Semp venice 939, chyba ze masz kase to Athlon

ram: moga narazie zostac te kingstony

mobo : jakis epox , bo dfi troche drogie , chyba ze nie musisz oszczedzac

grafa :gf 6600 od leadtec'a

dvdrw: moze byc nec , lub jakis lg

zasilka : moze zostac , albo huntkey350ap

audio : audigy4 moze byc

Edytowane przez dzik86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki Epox? Zastanawiam sie tez nad Asrockiem, ale jednak marka mnie troche odstrasza... Orientuje sie ktos, czy kazda seria zasuwa tak dobrze?

Co do zasilki - chyba wezme Huntkeya 400W, zeby byc na biezaco z ATX ;] Wprawdzie w necie wszedzie jest napisane, ze moj Szef ma 4-pinowe rozszerzenie do tej 20-pinowej wtyki, ale jakos go nie uswiadczylem.

Grafa - podoba mi sie ten leadtek, ale czy memy DDR nie beda zbyt wolne? w kazdym razie bede mogl przelozyc radiatory ze starego GFa, wiec nawet mi to na reke.

A co do Kingstonow to sa na Elpidach.

Audigy 2 <= jest tez takie cos, modowalne na A4, ale nie wiem czy jest sens brac za ta cene ;\

I wie ktos, jak sie maja te Geniusy 5.1 w konfrontacji z innymi glosnikami w podobnej cenie?

Edytowane przez arch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego sie nikt nie wypowiada >.<

Na dzien dzisiejszy mam taki plan:

proc: Semp 3000+ Venice

mobo: no wlasnie, nie wiem czy nie oplaciloby sie zainwestowac w SLI

Jestem otwarty na propozycje w obu przypadkach

grafa: Galaxy 6800XT, na guru3d zrobila bardzo pozytywne wrazenie :)

zasilka: pewnie huntkey 400W

dzwiekowka: waham sie pomiedzy tymi dwoma audigy wymienionymi powyzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK wersja pozna beta :) :

Procesor AMD Sempron 3000+ OEM 379.00

Mobo Asrock 939 DUAL-SATA2 223.00

Grafa GeForce 6600GT Leadtek 128MB PX6600GT-TDH128 537.00

PSU HuntKey HK-400AP ~230

Karta dzwiekowa - sprobuje wyhaczyc Audigy 2 ZS na allegro

Nagrywarka - wolalbym cos stad: http://www.apollo.pl/?mod=store&grp=15 ... szczegolnie sie nad NEC zastanawiam, chce zeby cicho byla przede wszystkim... no ale jak ma byc BenQ, to bedzie BenQ:)

Przypominam, ze komp ma byc do OC

PS. Czy na mobo wystarczy chlodzenie referencyjne czy potrzeba jakichs dodatkow? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi