Jump to content

arch

Stały użytkownik
  • Posts

    223
  • Joined

  • Last visited

Contact Methods

  • Strona WWW
    http://www.iron-peon.tk
  • GG
    0

arch's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. Też myślę o Z77X-D3H i mam pytanie. Z tymi napięciami chodzi o ten sam problem, który był w testach płyt na Z77 na purepc miesiąc temu? Skąd wiesz, że go poprawiono?
  2. Procek chłodny, a mosfety, badane organoleptycznie, też... Później sprawdzęten sideport.
  3. Ale patent, nie mogę go w ogóle wysypać OCCT. Co się dzieje? EDIT: ALE przy okazji RAM musi być w single channel, w.p.p. sa te same błędy. W ogóle zwykle jest tak, że dostaję albo BSOD z właściwie dowolnym procesem, albo jakiś totalny artefakt (mnóstwo kresek) i zwiecha, albo zwyczajny zawias w BIOS/przy ładowaniu systemu.
  4. Dzięki za odpowiedź. Czyli nie tylko vcore spada, ale też taktowanie i to dotyczy tylko procka? Hm, dziwne, żeby to prowadziło do zwiech. PS ja mam płytę *-M (mATX), a Ty *-V.
  5. Napisałem, że niekręcony i że sprawdziłem na 2 innych zasilaczach... Update2: VCore w stresie spada o jakieś 0.07; przy wyłączonym CnQ i napięciu na 1.42 (przy stockowym 1.35) dalej pada, chociaż nie spada poniżej stockowego v. Podejrzewam, że może też lecieć napięcie na innych podzespołach. Dałem RAMom 1.7V (więcej się boję, Goodramy 1.5V) i problem jest dalej, chociaż nie mam jak sprawdzić ich napięć. W OCCT w teście CPU - medium size data, czasem zamiast zwiechy/restartu zgłasza błąd procka, raz się też OCCT wysypał mówiąc, że pisze po pamięci chronionej (w sumie to się czasem w crashdumpach pojawiało). RAM, jak mówię, na 100% jest w porządku. Poza tym ustawiłem command rate na T2 przez AMD Overdrive, co niestety nic nie dało. Chyba mobo do wymiany, na necie ludzie piszą, że też mają z nią dziwne problemy... Kondensatory są całe, więc chyba padł jakiś układ, co Wy na to?
  6. Cześć, mam konfiga z sygnatury od jakichś 2 lat. Nic nie kręcone, RAM od początku rozpoznawany był jako 1333MHz i nic z tym nie zmieniałem. Po jakimś czasie (pół roku, może więcej) zaczęły się pierwsze BSODy w grach, minidumpy wskazywały na sterownik ATI/DirectXa, po aktualizacji Catalystów problem, jak się zdawało, znikł. Jednak od paru miesięcy zwiechy są coraz częstsze, bez żadnej logiki. Zwykle pierwszą zwiechę łapię w grze (ME2) albo gdy odpalę kilka filmików flashowych. Potem albo działa tak samo, albo jest dużo gorzej - komp wiesza się zaraz po starcie systemu, podczas bootowania, a czasem nawet przy POST/ w BIOSie / w skanie SeaTools albo w ogóle nie wstaje. Wtedy trzeba go zostawić, żeby trochę "ostygł" i znów można w miarę normalnie korzystać. Czasem można spokojnie grać kilka dni, a czasem w ogóle nie można go odpalić. Wykluczywszy pozostałe komponenty (test na 2 innych, markowych PSU, memtest, na zintegrowanej grafie, na grafie i RAM od kolegi, memy w innych slotach, itp., itd.) wszystko wskazuje na mobo (w necie widać, że inni też mają podobne problemy). Jedyne, co konsekwentnie wysypuje PC to PSU test w OCCT. Po wielu eksperymentach z timingami, napięciami (na 1.7V DRAM też d**a, nieważne, czy 1333 czy 1600), itp. wychodzi, że jedyne stabilne taktowanie RAM to 1066, i to nawet na 1.35V (def. 1.5V). Ktoś pisał, że pomaga ustawienie command rate na T2, ale w BIOSie nie ma takiej opcji (sic)... Czy ktoś wie, co się dzieje? Czy to sie kwalifikuje pod naprawę gwarancyjną? Jak mówię, na początku z kompem nie było problemów. PS BIOS mam najnowszy. ========= UPDATE: Jednak timingi/napięcie RAMu nic nie zmienia. Zauważyłem, że tuż przed sypnięciem się systemu w teście OCCT (CPU, medium size data) vcore spada do 1.01V. Hmm.
  7. Witam! Mam problemy z hardwarem, więc pożyczyłem od kolegi komputer, żeby sprawdzić, jak się zachowuje na jego komponentach i wyeliminować potencjalne przyczyny. Niestety, po złożeniu jego kompa do kupy pojawił się problem, o którym za chwilę. Wziąłem od niego zasilacz i RAM, ale żeby dobrać się do zasiłki, musiałem wyciągnąć z PCIE grafę i z PCI kontroler Ethernet i kartę dźwiękową. Poza tym nic nie ruszałem i generalnie starałem się "rozstatyczniać". Po 1 uruchomieniu komp (cały czas mówię o PC kolegi) w ogóle nie dochodził do POSTA, tylko cały czas się restartował. Po wyjęciu kart z PCI startuje, system działa normalnie, ale w grach pojawiły się dziwne efekty: Crysis: ekran jest zabarwiony na niebiesko (cyan bardziej) i 'rozjechany' (jakby oglądać coś w 3D bez okularów), poza tym trzęsie się, z góry na dół. Poza tym jest chyba podobny efekt jak w Skyrimie. Skyrim: tu jest prawie normalnie, ale pojawiają się poprzeczne ciemne pasy, coś jakby niedostrojony TV (interferencja się toto chyba zwie). Co zabawne, to nie kwestia GPU. To wszystko na jego grafie, HD4870. Po wpięciu mojego HD5770 jest to samo, ale bez 'interferencji' - Skyrim wygląda zupełnie normalnie, ale w Crysisie są dalej pozostałe efekty. Z kolei sprawdziłem HD4870 u siebie na Mass Effect 2 - działa dobrze. Kompa przedmuchałem (był bardzo zakurzony, więc myślałem, że może np. kurz wleciał do portu), posprawdzałem wtyczki i jest dalej to samo. Konfig: AMD Phenom II X2 555 Black EditionMSI 870-C45 /AMD870/GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3Asus Radeon HD4870 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVIFortron FSP500-60GHN 500W 80 PlusKtoś ma jakiś pomysł, co mogło paść? :unsure: PS W BIOSie pokazuje, że na linii 5V jest ~5.20V, ale nie wiem jak było przed awarią, więc może to sensor. PS2 Te pasy na HD4870 widać już w menu gier (w Windowsie nic).
  8. Chciałbym zrobić apgrejd z HD5770. Zastanawiałem się nad HD6870 (od XFX za 660zł, ale z zablokowanym vcore :(), ale widzę, że są dostępne GTX 560Ti za nieco ponad stówę więcej. I tu pytanie, czy w.w. GTX to nie za mocna karta do Phenoma II x4 955 BE (jeszcze go nie kręciłem)?
  9. Cześć, szukam jakiejś klawy z takim layoutem. Obecnie mam BTC 6100C, ale wydaje mi się, że jest gorzej wykonana niż 6300C (w której swoją drogą odpadał jeden przycisk). Myślę właśnie o tym Samsungu albo Logitechu K300 (ale raczej niepochlebne rzeczy o nim słyszałem). Jakbyście mogli coś polecić, byłoby fajnie :)
  10. Szukam telefonu, który zastąpi mojego wysłużonego K800i, z podobnej półki cenowej. Jedyne, co mi przeszkadzało w K800i, to niewielki wyświetlacz. Od telefonu oczekuje funkcjonalności (dobry OS), przyzwoitego aparatu (ale bez przesady) i poręcznych rozmiarów (zmieści się w kieszeni). Telefon biorę z Ery. Jak dotąd zawęziłem swoje pole manewru (w kolejności preferencji) do: - Samsung S7530 - stylowy, niezła rozdzielczość i ma to, co trzeba - SE C901 - uroda nie grzeszy, ma to, co trzeba, nie chce znowu SE ;P - Nokia E71 - ponoć bardzo funkcjonalna, ale jakaś taka duża i dziwna - Samsung Omnia - ma GPS Prosiłbym o pomoc w wyborze. Na koniec jeszcze 2 pytania: - czy GPS w komórce jest czegoś warty? - czy Wifi sie przydaje (majac HDSPA)?
  11. Moj komputer dzialal OK przez kilka lat. W pewnym momencie coś się popsuło i po hibernacji (sleep) nie chciał się budzić - wiatraki chodziły, ale nie było sygnału na monitor. Po pewnym czasie, aby go odpalić (nie z hibernacji), trzeba było 2 razy szybko nacisnąć Power, przy 1 tylko na chwilę włączały się wiatraki. Ostatnio przeniosłem kompa w inne miejsce i nie mógł w ogóle zaskoczyć. Albo się świeciła lampka power i nic się nie działo (nawet przy wyłączonym), albo tak jak wcześniej na chwilę się włączały wiatraki. Po paru kombinacjach z wyciąganiem i podłączaniem kabla zasilającego na nowo, nacisnąłem Power kilkanaście razy w bardzo krótkich odstępach czasu i znów zaskoczył. Podociskałem wszystkie wtyczki w budzie, ale to nic nie dało. Później zrobię reset BIOSu, ale wydaje mi się, że problem leży po stronie zasilacza albo obudowy. Czy może być tak, że bateryjka od CMOSa padła? Proszę o pomoc.
  12. Witam. Poszukuję niewielkiej klawiatury typu BTC 6100C (czyt. bez numpada i ze ściśniętymi home'ami itp.). Kupiłbym ją bez wahania, ale nie za bardzo jest gdzie w okolicy (Kraków), no i obecnie posiadam BTC 6300, w której od nowości zrypany jest jeden klawisz. Czy jest jeszcze coś godnego uwagi w tej kategorii? Myślałem jeszcze nad Logitechem K300, ale ona wydaje się być dość duża - jeśli znalazłby się jej posiadacz, prosiłbym o podanie szerokości klawy ;) Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!
  13. Witam. Chciałbym sobie złożyć jakiś zestaw PC z tych podanych w którymś tam dziale forum. Problem w tym, że chciałbym, żeby kompa było łatwo przewozić, w związku z tym szukam obudowy o małych gabarytach. Jakieś sugestie?
  14. Dziś zamieniłem wysłużonego Logitecha UltraX Flat na BTC 6300 (niepodświetlaną). Najpierw parę słów o tym wcześniejszym. Największym mankamentem Logitecha jest chyba problem z czyszczeniem. Odstepy miedzy klawiszami sa b. wąskie i ciężko wyciągnąć gromadzące się pod nimi brudy. W tym celu trzeba rozmontować obudowę, co jest bardzo żmudne (dodatkowo ktoś dowcipny pozaklejał otworki na śruby). Natomiast praca z "zapchaną" klawą to katorga, bo przyciski blokują się na tym, co pod nimi leży. Próbowałem uprościć sobie dostęp do środka podważając spację, ale niestety coś się urwało i już nigdy więcej nie działała jak należy. Dodatkowo co częściej klepane klawisze się przetarły, szczególnie spacja, której śliskość zaczynała być irytująca. Na usprawiedliwienie klawy mogę powiedzieć, że była ostro męczona przez jakieś 2 lata. Samemu mechanizmowi ciężko coś zarzucić, odkąd ją mam, nic się nie posypało. BTC 6300 prezentuje się lepiej od Logitecha, ale przypominam, że ten już zdążył się trochę "zużyć", a nie pamiętam jaki był na początku. Na BTC pisze się bardzo wygodnie, klawa sprawia wrażenie solidnej. Wydaje mi się, że będzie łatwiej ją wyczyścić niż Logitecha. Przycisków multimedialnych jest więcej, ale trochę ciężej wchodzą. Znajduje się tu regulacja głośności, której brakowało mi u konkurenta. Jedyny patent, który mi mniej odpowiada niż w Logitechu, to niskie położenie spacji względem obudowy, w związku z czym nie można jej wklepać bokiem kciuka, a trzeba atakować bardziej z góry :mad: . Myślę, że BTC będzie się lepiej sprawować od Logitecha. Jeśli ktoś ma dylemat co wybrać, obstawiam BTC, zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę.
  15. Mam problem z winda XP 64 - domyślną akcją po dwukliku na partycję HDD nie jest Open tylko... Autoplay (oczywiście nic z tej akcji nie wynika). Może to spowodowane jest przez jakiegoś wirusa, a może przy przy partycjonowaniu hdd/instalacji linuxa coś się podziało... W każdym razie chciałbym przywrócić normalny stan. Na dyskach nie ma autorun.inf, więc pies jest pewnie pogrzebany w rejestrze.
×
×
  • Create New...