marco Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 i do tego na granicy odliczamy podatek vat 22% to wychodzi ok 630-650 zl nawet mnieja) VAT w belgii to 21 % nie 22 % b) jesli odbierzesz VAT zostaniesz poczatkujacym przemytnikiem. Powinienes zaplacic CLO ;) Tzn jak Cie celnik po polskiej stronie zobaczy to sie bedziesz tlumaczyc ;P c) z tych 21 procent 30-40 procent kwoty refundownej zabiera agencja zajmijaca sie TAX refund Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 tak ale ty mowisz o apartamentach a ja nie ku..... nie denerwuj mnie - chodzi mi o zwykle domy - a dlatego u nas jest drozej bo kurde nasz kraj jest popie....... LOL sam napisales 200m2 w Berlinie, to dla Ciebie nie apartament? :lol: Jakakolwiek nieruchomosc w centrum Berlina jest drozsza od podobnej w Warszawie. Z mojej strony EOT. Za duzo Cie to stresu kosztuje. Jak nie chcesz skumac, trudno ;) bla bla bla :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Tak dla scislosci to ja mam taki plan studia (nie wiem jaki kierunek, a tu juz 3 LO) poszukanie dobrej pracy w polsce - znajde - zostaje nie znajde - poszukanie dobrej pracy za granica, najlepiej w Danii Dorobienie sie kasy i zalozenie wlasnej firmy w Polsce, zeby miec z tego dobry dochod (5000 na miesiac po odliczeniu inwestycji). Ew. zajmowanie sie firma ojca jak bedzie trzeba... Tylko ze UE straszy i nie wiadomo jak z tym rolnictwem bedzie... :cry: To masz podobne plany do moich :). Tylko ja nie wiem jak ze studiami, jak sie dostane na jakes trfne czyli np "operator powierzchni płaskich" to dziękuje będę szukać szczęscią gdzie indziej ;).PS: Czemu akurat Dania cie interesuje? Masz tam rodzine znajomych? Dla mnie to USA albo Szwecja, bo dobre zarobki i net zajebiscie szybki i zajebiscie tani.To sie razem wybeirzemy ;) Mysle tez o architekturze... interesuje mnie to, ale kompletnie nic nie wiem o zawodzie, nie mam zadnej wiedzy, no i zapewne trzeba miec fizyke bardzo dobrze opanowana... Dlaczego Dania ? jedno z najwiekszych PKB na osobe, na swiecie :) zarobki napewno nie sa tam male, poza tym jezykiem podstawowym jest angielski, a tego latwiej sie nauczyc niz szwedzkiego (a moze w Szwecji tez maja podstawowy angielski ? ) USA jak dla mnie odpada 1. Odleglosc, raz za czas chcialoby sie wrocic do domu 2. Ogolna kultura i wladza. Wiecej mrowek jak w USA to nie ma nigdzie na swiecie. Po prostu ogolna niechec do USA 3. Przy ewentualnych problemach nie mam zadnych znajomych ani nic. W Danii tez nie, ale to raptem kilkaset kilometrow od domu.. W sumie masz racje :). W Szwecji nie powinno być żadnych problemów z angielskim, teraz każdy zna ten język (no może prawie każdy ;) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 hyhy kurcze byl temat o sprzet komp - ja zagadalem i juz o czym innym :P - to dobrze moze masowo wyjedziemy z polski (jak prawdziwi patrioci ?!?! ) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 hyhy kurcze byl temat o sprzet komp - ja zagadalem i juz o czym innym :P - to dobrze moze masowo wyjedziemy z polski (jak prawdziwi patrioci ?!?! ) :DJestem ZA, kto jedzie z nami? :D :lol: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamerek Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 no jak wszyscy stad wyjada co jest raczej hipotetyczne to zostana tu wielblady ;), a tak poza tym wracajac do US. to po LO czy badz czymkowiek jak nie masz greencard czy obywatelstwa(lub cokolwiek co umozliwia dluzszy legalny pobyt )( po 11 wrzesnia jest coraz gorzej- aha no i jak zrobisz prawko-bez auta nie jest latwo) to zapomnij o studiach( po tym to mozna cos na rynku pracy próbowac), a wiec jestes robolem za 8$/h moze po paru/nastu latach dorobisz sie jakiejs tam stawki ( zwykle 3 razy mniejszej niz amerykaniec) i nie mysl ze znajdziesz czas i sile na nauke po pracy, bedziesz obywatelem 2 kategorii (hehe tak jak nas w UE odczytuja), bliska droga do sklonnosci ku alkoholowi (takie zycie) ogolnie kiszkowato.........( no chyba za sie ma znajomosci,szczescie itd itp ;) ) jedno co pewne to sie uczyc!! i nabywac umiejetnosci bo to sie wszedzie i zawsze przyda. Taka jest smutna prawda, amen. Jak ktos byl to wie jak ktos nie byl to dalej sni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 no jak wszyscy stad wyjada co jest raczej hipotetyczne to zostana tu wielblady ;), a tak poza tym wracajac do US. to po LO czy badz czymkowiek jak nie masz greencard czy obywatelstwa(lub cokolwiek co umozliwia dluzszy legalny pobyt )( po 11 wrzesnia jest coraz gorzej- aha no i jak zrobisz prawko-bez auta nie jest latwo) to zapomnij o studiach( po tym to mozna cos na rynku pracy próbowac), a wiec jestes robolem za 8$/h moze po paru/nastu latach dorobisz sie jakiejs tam stawki ( zwykle 3 razy mniejszej niz amerykaniec) i nie mysl ze znajdziesz czas i sile na nauke po pracy, bedziesz obywatelem 2 kategorii (hehe tak jak nas w UE odczytuja), bliska droga do sklonnosci ku alkoholowi (takie zycie) ogolnie kiszkowato.........( no chyba za sie ma znajomosci,szczescie itd itp ;) ) jedno co pewne to sie uczyc!! i nabywac umiejetnosci bo to sie wszedzie i zawsze przyda. Taka jest smutna prawda, amen. Jak ktos byl to wie jak ktos nie byl to dalej sni. Brat był i wiem jak jest :D. W najbliższe wkacje znowu jedzie na 3 miechy :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 znaczy ja do usa nie jade - jak juz mialbym na tamten kontynent jechac to do KANADY!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 przeciez to normalne ze w polsce wszystko drogie np. ceny mieszkan centrum berlina chata 200m2 za 400tys zlotych - wszystkie media itp. polska- domek 78m2 z niczym daleko od czego kolwiek - 500zlotych - bo gdzies w gorach wlochy - willa 100m2 z widokiem na moze + dzialka 1450m2 za 250 tys zlotych - a u nas drogo jak .... czekam az zarobie troche kasy i wybywam z tego je... kraju..... smietniskowo sie zrobilo popieram ja koncze 1kl LO i spadam do brukseli szkoly sa tu normalne polskie .I jest duzo lepiej!!!!!!!!!!!Paweł zasmuciłeś mnie :evil: . Już nie będziemy razem melanzowac :evil: . Ale zobaczysz wpadne do tej twojej brukseli i tam sie naje***** ;). Tak BTW ile kosztuje przesylka z Brukseli do Polski? Może coś byś mi kupił :).to zalezy czym jak ma to zrobic koles qtury jezdzi non stop to 10E a poczta to nie wiem ale jak ja cos podaje do polski to masz za darmo bo to przy okazji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 A co wy w tym usa widzicie ?? Bialy twoj brat mial zalatwiona robote a jak ktos nie ma i jedzie tam w ciemno z mysla ze znajdzie nie ma tak dobze babka mi opwiadala ze przez 3 dni spala na dworcu a potem pracowala u rzyda qtury jej hajsu nie zaplacil ty wiesz jak masz wszystko nastukane to do kazdego innego kraju mozna jechac a jak nie masz to [gluteus maximus] tulaasz sie jak nikt i zebszesz o byle prace w brukseli ludzi za 4.5E zapier** na godzine bo to i tak lepiej niz w Polsce gdzi tyle zarabiasz w polsce na budowie i to nie legalnie!!!! To wasze usa tak jak i inne kraje piekne jest jak masz wszystko zalatwione praca dom itp a inaczej jestes zdany sam na siebie a ludzi nie maja teraz podejscia takiego ze o jest w potrzebie pomoge mu nie teraz jest KASA i tylko to!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 A co wy w tym usa widzicie ?? Bialy twoj brat mial zalatwiona robote a jak ktos nie ma i jedzie tam w ciemno z mysla ze znajdzie nie ma tak dobze babka mi opwiadala ze przez 3 dni spala na dworcu a potem pracowala u rzyda qtury jej hajsu nie zaplacil ty wiesz jak masz wszystko nastukane to do kazdego innego kraju mozna jechac a jak nie masz to [gluteus maximus] tulaasz sie jak nikt i zebszesz o byle prace w brukseli ludzi za 4.5E zapier** na godzine bo to i tak lepiej niz w Polsce gdzi tyle zarabiasz w polsce na budowie i to nie legalnie!!!! To wasze usa tak jak i inne kraje piekne jest jak masz wszystko zalatwione praca dom itp a inaczej jestes zdany sam na siebie a ludzi nie maja teraz podejscia takiego ze o jest w potrzebie pomoge mu nie teraz jest KASA i tylko to!!! Ta jasne :lol: . Widac ze wszystkiego nie wiesz, oni mieli zalatwiona robote, ale znalezli sobie inna, przez 3 miechy brat mial chyba z 5 prac, ktore wykonywal od podawania drinkow na premierze jakiej nowe Toyoty za 16$/H az po ochroniarza. A dom tez sobie sam zalatwil! Razem z kumplami wynajeli apartament za 140$ za miech na 4-5 osob to malo razem z jedzeniem. Wiec ty mi nie mow, ze sie nie da! Wystarczy poszukac, popytac, no ale jak sie mysli, ze wszystko samo przyjdzie to nawet w najbogatszym Państwie świata nie ma co szukać. Zawsze tzreba troche swojej inwencji wsadzic! Nikt nie przyjdzie do ciebie i nie powie "ej wiesz mamy prace prosze zgodz sie"! Tak nigdzie nie ma nigdy nie bylo i nie bedzie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 A co wy w tym usa widzicie ?? Bialy twoj brat mial zalatwiona robote a jak ktos nie ma i jedzie tam w ciemno z mysla ze znajdzie nie ma tak dobze babka mi opwiadala ze przez 3 dni spala na dworcu a potem pracowala u rzyda qtury jej hajsu nie zaplacil ty wiesz jak masz wszystko nastukane to do kazdego innego kraju mozna jechac a jak nie masz to [gluteus maximus] tulaasz sie jak nikt i zebszesz o byle prace w brukseli ludzi za 4.5E zapier** na godzine bo to i tak lepiej niz w Polsce gdzi tyle zarabiasz w polsce na budowie i to nie legalnie!!!! To wasze usa tak jak i inne kraje piekne jest jak masz wszystko zalatwione praca dom itp a inaczej jestes zdany sam na siebie a ludzi nie maja teraz podejscia takiego ze o jest w potrzebie pomoge mu nie teraz jest KASA i tylko to!!! Ta jasne :lol: . Widac ze wszystkiego nie wiesz, oni mieli zalatwiona robote, ale znalezli sobie inna, przez 3 miechy brat mial chyba z 5 prac, ktore wykonywal od podawania drinkow na premierze jakiej nowe Toyoty za 16$/H az po ochroniarza. A dom tez sobie sam zalatwil! Razem z kumplami wynajeli apartament za 140$ za miech na 4-5 osob to malo razem z jedzeniem. Wiec ty mi nie mow, ze sie nie da! Wystarczy poszukac, popytac, no ale jak sie mysli, ze wszystko samo przyjdzie to nawet w najbogatszym Państwie świata nie ma co szukać. Zawsze tzreba troche swojej inwencji wsadzic! Nikt nie przyjdzie do ciebie i nie powie "ej wiesz mamy prace prosze zgodz sie"! Tak nigdzie nie ma nigdy nie bylo i nie bedzie!ty mowisz tu o ludziach tylko i wylacznie mlodych ktorzy sa biegli w jezyku itp a sa ludz starsi ktorzy nie maja pracy i wypierdalaja za granice szukac pracy bez jezyka i bez jakiej kolwiek podpory .twoj brat pojechal na gotowe a co to za problem jak masz tam znajomych to masz prace itp . I nire mow mi ze jak bys teraz tam wy<span style="color:red;">[ciach!]</span>lil to od zaraz bys mial prace itp POWALILO CIE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 ty mowisz tu o ludziach tylko i wylacznie mlodych ktorzy sa biegli w jezyku itp a sa ludz starsi ktorzy nie maja pracy i wypierdalaja za granice szukac pracy bez jezyka i bez jakiej kolwiek podpory .twoj brat pojechal na gotowe a co to za problem jak masz tam znajomych to masz prace itp . I nire mow mi ze jak bys teraz tam wy<span style="color:red;">[ciach!]</span>lil to od zaraz bys mial prace itp POWALILO CIE Czy ty umiesz czytac? Co sie tak o starych ludzi martwisz? Lepiej martw sie o siebie :!: Ja o staruchach nic nie mowilem, pewnie maja ciezko, ale co moja wina? Ja sie wypowiadam jak wyglada sytuacja dla ludzi mlodych bo to mnie interesuje, jak bede stary to nikt nie bedzie o mnie myslec. Jakie gotowe? Mial tylko robote zalatwiona, ktora i tak zmienil, zanim do Orlando sie dostal przejechal ponad 1000km autobusem!!! Dokladnie z NY. Potem wszystko sam musial zalatwiac i nie mial problemu z praca, czy ze znalezieniem mieszkania! I on tam zadnych znajomych nie mial! Wiec co ty tu gadasz! Jak bym sie ine zakrecil to napewno praca sama by nie przyszla! Ale tak jak mowi praca za 8-10$/h jest do znalezienia kwestia szukania i wcale nie tak dlugiego jak w polsce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mic_s Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 hyhy kurcze byl temat o sprzet komp - ja zagadalem i juz o czym innym :P - to dobrze moze masowo wyjedziemy z polski (jak prawdziwi patrioci ?!?! ) :DJestem ZA, kto jedzie z nami? :D :lol: .No to jadymy :D. Załatwiam bilety :). Tak serio to uważam, że w Polsce nie ma przyszłości. Ci, którzy mieszkają w dużych miastach (Wawa, Poznań itd.) mają nieco lepiej niż my - galicja frańcowata 8) . Wyczytałem w regionalnej gazecie, że dobry informatyk zarabia w Rzeszowie ok. ...1000 zł :(, przeciętny jeszcze mniej. Ofkoz zdarzają się wyjątki. Tak sobie myślę, po cholerę mam studiować i męczyć się tyle lat, skoro mogłem iść na fryzjera (zarobki te same). Moi rodzice od dawna mi mówią, że jeśli tylko będzie taka możliwość to żebym wyjechał za granicę do pracy(po studiach) - tam też nie jest łatwo - można skończyć jako lump - ale przynajmniej są jakieś szanse!! Przecież widzę po moich rodzicach - wyższe wykształcenie - zapier****ją od ponad 30 lat i co z tego mają?? 21-calowy telewizor :D i niewiele więcej. Np. o wyjeździe na wakacje do ciepłych krajów mogą tylko pomarzyć. I niestety wiele wskazuje, że nigdy nie będzie ich na to stać. Tylko praca i praca, która i tak nie da stabilizacji finansowej, a na emeryturze nędza jak skurczybyk - niezbyt miła perspektywa. Dlatego jeśli tylko będzie taka możliwość to ja wyjeżdżam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeorunner Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 A co wy w tym usa widzicie ?? Bialy twoj brat mial zalatwiona robote a jak ktos nie ma i jedzie tam w ciemno z mysla ze znajdzie nie ma tak dobze babka mi opwiadala ze przez 3 dni spala na dworcu a potem pracowala u rzyda qtury jej hajsu nie zaplacil ty wiesz jak masz wszystko nastukane to do kazdego innego kraju mozna jechac a jak nie masz to [gluteus maximus] tulaasz sie jak nikt i zebszesz o byle prace w brukseli ludzi za 4.5E zapier** na godzine bo to i tak lepiej niz w Polsce gdzi tyle zarabiasz w polsce na budowie i to nie legalnie!!!! To wasze usa tak jak i inne kraje piekne jest jak masz wszystko zalatwione praca dom itp a inaczej jestes zdany sam na siebie a ludzi nie maja teraz podejscia takiego ze o jest w potrzebie pomoge mu nie teraz jest KASA i tylko to!!! NIie tylko kasa się liczy wbrew pozorom.Ale czy ty widziałeś jakiś kraj w którym jak sobie czegoś nie załatwisz to będziesz to miał. Jak jedziesz za granice to prawie zawsze w ciemno i trzeba się liczyć z tym że się nieuda zdobyć pracy itp. Ale dużo osób z mojej rodziny wyjechało za granice i jakoś im tam się żyje może i ja wyjade po studiach jak jakieś zdam:)Np:Australia ewentualnie USA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeorunner Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 ty mowisz tu o ludziach tylko i wylacznie mlodych ktorzy sa biegli w jezyku itp a sa ludz starsi ktorzy nie maja pracy i wypierdalaja za granice szukac pracy bez jezyka i bez jakiej kolwiek podpory .twoj brat pojechal na gotowe a co to za problem jak masz tam znajomych to masz prace itp . I nire mow mi ze jak bys teraz tam wy<span style="color:red;">[ciach!]</span>lil to od zaraz bys mial prace itp POWALILO CIE Czy ty umiesz czytac? Co sie tak o starych ludzi martwisz? Lepiej martw sie o siebie :!: Ja o staruchach nic nie mowilem, pewnie maja ciezko, ale co moja wina? Ja sie wypowiadam jak wyglada sytuacja dla ludzi mlodych bo to mnie interesuje, jak bede stary to nikt nie bedzie o mnie myslec. Jakie gotowe? Mial tylko robote zalatwiona, ktora i tak zmienil, zanim do Orlando sie dostal przejechal ponad 1000km autobusem!!! Dokladnie z NY. Potem wszystko sam musial zalatwiac i nie mial problemu z praca, czy ze znalezieniem mieszkania! I on tam zadnych znajomych nie mial! Wiec co ty tu gadasz! Jak bym sie ine zakrecil to napewno praca sama by nie przyszla! Ale tak jak mowi praca za 8-10$/h jest do znalezienia kwestia szukania i wcale nie tak dlugiego jak w polsce. On ma racje jak się zakręcisz to znajdziesz prace trzeba tylko chcieć:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...