Skocz do zawartości
jarekskora

Jak Zmierzyć Napięcia Na Zasilaczu Miernikiem Elektronicznym?

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem FAQ ale opis tam zawarty nie wieke mi mówi. Czy ktoś mógłby mi to jakoś jaśniej opisać.

Dodam ze mój zasilacz jest zaplobbowany i nie moge go rozkręcać - ale pewnie i tak nie trzeba. Napiszcie krok po kroku jak sprawdzić zasilacz. Mówie tu o Fortronie 400 W z którym mam jakieś dziwne problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już zostało powiedziane- wszystkie napięcia możesz zmierzyć z wtyczki ATX. Jednak mierzenie z wtyczki nie podłączonej do mobo (a co za tym idzie nie obciążonego zasilacza) ma się nijak do rzeczywistych wartości.

Przy podłączonym zasilaczu (i włączonym kompie) 5 i 12V pomierzysz z molexa (też zostało już powiedziane :-) ) a 3,3V zmierzysz wciskając jedną z końcówek miernika od góry we wtyczkę atx w miejscu z pomarańczowym kabelkiem:

Dołączona grafika

Druga końcówka miernika do którejkolwiek masy- czarne kabelki czy to we wtyczce czy też molexie.

Tym samym sposobem zmierzysz też 5 i 12V ale po co kombinować ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już zostało powiedziane- wszystkie napięcia możesz zmierzyć z wtyczki ATX. Jednak mierzenie z wtyczki nie podłączonej do mobo (a co za tym idzie nie obciążonego zasilacza) ma się nijak do rzeczywistych wartości.

Przy podłączonym zasilaczu (i włączonym kompie) 5 i 12V pomierzysz z molexa (też zostało już powiedziane :-) ) a 3,3V zmierzysz wciskając jedną z końcówek miernika od góry we wtyczkę atx w miejscu z pomarańczowym kabelkiem:

http://www.armory.com/~rstevew/Public/Tutor/PinOuts/ATX_PC_PSU.gif

Druga końcówka miernika do którejkolwiek masy- czarne kabelki czy to we wtyczce czy też molexie.

Tym samym sposobem zmierzysz też 5 i 12V ale po co kombinować ;-).

OK dziękuję - i wszystko juz jasane.

Pozdrawiam

// Nie cytujemy obrazków. 10%..

// fipa

Edytowane przez fipa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi