mikaelus Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Ehehehe siedzę sobie i czytam właśnie nowego Chipa, a tam artukuł o WC. Zrobili układ za 1100zł 8O jakiejś firmy Innovatek. Dojeżdżam do końca tekstu, a tam coś takiego: "Temperatura procesora utrzymywała się [przy obciążeniu] na 57C - także wówczas gdy CPU został podkręcony do poziomu XP2200+ (z 1733 na 1800MHz)" Nie, no poprostu rewelacyjny wynik :D zwłaszcza patrząc na te 1100zł, nic tylko pogratulować ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 To fajnie maja, niestety moja prenumerata chipa skonczyla sie w Listopadzie i nie bede mogl naocznie zobaczyc tegi ich testu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz_R (TYAN) Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Rzeczywiście ładniutki wynik. Ja właśnie myślę naw wlaniem wody, bo mój nieobciążony 1,2AMD ma 58. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 I jeszcze pisali że normalna temperatura pracy procka to 50*-70* :lol:. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Za 1100 zł można kupić całą zamrażarkę i do niej włożyć całego kompa - wyniki na pewno będą lepsze :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Jakiejs firmy Innovatek :P:P:P Obawiam sie, ze to najlepsza firma robiaca chlodzenie wodne i wogole. A co do testu z czipa to sie nie wypowiadam. Juz nie pamietam za co go przestalem kupowac ale pewnie za podobny lol. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Moje WC kosztowalo mnie ok 350 pln a temperaturke max mam 55C(po 12-sto godzinnym wygrzewaniu) :) Za 1100 to mozna zlozyc wypasione WC z peltierami, lub od razu FC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 a mnie moje WC kosztowalo ok 110zł(blok CPU i GPU) kupowalem w grupie (z CPC) dowalilem wiekszy zbiornik i mam max 52'C I tak na lato zmieniema bo to nie wytrzyma :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Hehe ja na V7 mam 37-39`C po podkreceniu do 1500 Mhz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 moze robili pomiar z diody wewnatrz chipa? wtedy temperatura jest wyzsza o 15-20 stopni w porownaniu z termistorem BTW ja mam 64 st. na full loadzie i i się tym wcale nie przejmuje (Tbred1.7@2 na Zalmanie 3100 z wiatrakiem 5V) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 fit- Ja bym się przejmował! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiasz Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 jak zobaczylem w poprzedni numerze zapowiedz, ze bedzie o Tuningu PC to myslalem ze jakis hard (FC, itp.) a tu glupie WC, troche modded i nic wiecej :( i jeszcze te ceny. W chipie mnie denerwuje to,ze takie zestawy robia z czesci niemieckich. jak by nie mogli jakis polskich (taniej) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 fit- Ja bym się przejmował! Nieprawda, moje mobo tez odczytujez diody i wtedy mam w full loadzie ponad 70C. Mimo tych pseudo 70C blok zimny(a przylega idealnie) a komp stabilny. Ten odczyt z diody roznie sie sprawuje i jest mocno zawyzony. Bez podkrecania mam temp temperaturke idle ok 25C a odczyt z diody pokazuje 50C ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Za 1100 zł można kupić całą zamrażarkę i do niej włożyć całego kompa - wyniki na pewno będą lepsze :twisted:tak ale to zly pomysl lepiej WC i pelty.... zamrazarka bleeeee duzo ci to nie da - tylko kompa uszkodzisz A co do wyniku no to LOL jakiego nie bylo - a moze oni wlali cieplej wody do ukladu - z czajnika :wink: ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 a mnie moje WC kosztowalo ok 110zł(blok CPU i GPU) kupowalem w grupie (z CPC) dowalilem wiekszy zbiornik i mam max 52'C I tak na lato zmieniema bo to nie wytrzyma :lol: ile mawiasz - na tulipanie 52*C - WOW no to wynik niezly - to chlodzenia z CPC rzeczywiscie daje po garach - ja na samorobce mam max 44*C przy 1750@1.81V!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Hehe ja na V7 mam 37-39`C po podkreceniu do 1500 Mhz :) ale ja mam full-load :) i napiecie mam 1.775V topory egzemplarz :cry: zaraz po stracie jak woda zamiast 32-33'C ma 25-26'C to jest ponizej 40'C przez jakies paredziesiat minut :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiasz Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Za 1100 zł można kupić całą zamrażarkę i do niej włożyć całego kompa - wyniki na pewno będą lepsze :twisted:tak ale to zly pomysl lepiej WC i pelty.... zamrazarka bleeeee duzo ci to nie da - tylko kompa uszkodzisz A co do wyniku no to LOL jakiego nie bylo - a moze oni wlali cieplej wody do ukladu - z czajnika :wink: ? calkiem mozliwe :D Do odprowadzania ciepła z dość kosztownego sprzętu (...) wykorzystaliśmy wodę destylowaną. klamstwo :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 fit- Ja bym się przejmował! czym? komp stabilny jak skała (odczyt raczej z termistora bo radiator gorący) - przy katowniu burn k7 dochodzi do 66 st. - dokładając 20 st na różnicę ciągle poniżej max temp. pracy to mój świadomy wybór - nie cierpię hałasu (na CelT miałem 55 st) zrobiłbym WC ale widzę problem z upchnięciem chłodnicy wewnątrz midi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kap00ch Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 hmmmm sam to czytalem i mnie zgielo:P na necie sa opisy innovatekowego chlodzenia i tam temp. 30-40 :P sam u siebie mam po grzaniu 34 stopnie i 36 jak dokrece do 1900mhz ale a to za marne 180 zeta:) (pompka+nagrzewnica 20zl wentyl 12na12 i reszta:P) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 moze robili pomiar z diody wewnatrz chipa? wtedy temperatura jest wyzsza o 15-20 stopni w porownaniu z termistorem BTW ja mam 64 st. na full loadzie i i się tym wcale nie przejmuje (Tbred1.7@2 na Zalmanie 3100 z wiatrakiem 5V) Wnosisz tu ważną rzecz do tematu. Ja mam na płycie dwa odczyty temperatury (jeden normalny drugi z jądra procka). Dla przykładu w stresie zwykły odczyt daje 40-42C, a dioda termiczna wskazuje nawet 69C. Mając na myśli stress mówię tu o kikugodzinnym wygrzewaniu proca prime'em 95 ! Mało która płyta daje czysty odczyt z diody, niektóre zawyżają o 10 stopni zwykły wynik i tyle (tak robi Epox). Aby sprawdzić odczyt z diody to przy włączeniu jakiegoś dobrego wygrzewacza (prime95, CPU Stability Test, HOT Cpu) powinno sie dac zaobserwować skoki temperatury o jakieś 10 stopni w ciągu pierwszej sekundy! Fakty do tego artykułu to: 1.Innovantek to hiper chodzenia wodne. 2."Chip" robi przedruki z niemieckiej wersji i robia błędy może tam podali temperature w stopniach F. :? 3. Co do OC "Chip" to nie wyrocznia ! Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Bzdura, epoxy od 8K3A(KT333) odczytuja z diody. Po zainstalowaniu Throughbreda temperaturka mi skoczyla o 20C. MBM pozwala odczytywac albo z plyty, albo z diody termicznej, wiec wiem ile ma naprawde. Podczas gdy mi pokazywal temp np 72-73C blok byl zimny a woda miala temperaturke ok 25C. W tym samym czsie odczyt z plyty pokazuje 52-53C. poczytaj sobie forum epoxa, tam poruszano ten temat pare razy ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Bzdura, epoxy od 8K3A(KT333) odczytuja z diody. Po zainstalowaniu Throughbreda temperaturka mi skoczyla o 20C. MBM pozwala odczytywac albo z plyty, albo z diody termicznej, wiec wiem ile ma naprawde. Podczas gdy mi pokazywal temp np 72-73C blok byl zimny a woda miala temperaturke ok 25C. W tym samym czsie odczyt z plyty pokazuje 52-53C. poczytaj sobie forum epoxa, tam poruszano ten temat pare razy ;) Nie wytykaj mi bzdur! Forum Epox'a czytałem jak nikt tu jeszcze nie wiedział, że takie istnieje! Fakt jedynie 8K3A/+ odczytywała poprawnie, ale to jedyne mobo Epox'a, które to robi ! Użytkownicy sie przestraszyli - producenci też i wycofali się z tej metody! Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mail'o Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Wielkie LOL , Raz dla panów z chipa którzy podłączyli wszystko w szereg Dwa dla ludzi którzy teraz po przeczytaniu tego wejdą na stronę Innovateku i zamówią sobie "super" sprzęt za 1100 zeta. ps. Jedyny pozytywny aspekt tej recenzji to: ciekawy pomysł ze spiralami ochronnymi na przewody (sprężynkami) - że też sam na to nie wpadłem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Hmm super, ja czytam od kiedy kupilem pierwsze mobo epoxa(8KHA+), czyli jakies poltora roku :) LOL Czy wedlug Ciebie 73C w stresie na WC to poprawny odczyt, podczas gdy blok i woda zimne?? Wszystkie nowsze tez to obsluguja i oto mi wlasnie chodzilo. W kazdym razie ja bardziej ufam odczytom z plyty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Hmm super, ja czytam od kiedy kupilem pierwsze mobo epoxa(8KHA+), czyli jakies poltora roku :) LOL Czy wedlug Ciebie 73C w stresie na WC to poprawny odczyt, podczas gdy blok i woda zimne?? Wszystkie nowsze tez to obsluguja i oto mi wlasnie chodzilo. W kazdym razie ja bardziej ufam odczytom z plyty. Cztałem AOA Forums zanim kupiłem 8KHA+! Poza tym to forum schodzi na psy! Maja tam tak kopnięte zasady i tematy tabu, że przestaje pomału tam zaglądać! Nowsze płyty Epox'a nie odczytują bezpośrednio z diody! 8K3A+ "próbowała" odczytać z diody ale miała coś skopane i nie dawała wiernej temperatury - przynajmniej zależeło to od egzemplarza. Ciekawe co rozumiesz przez odczyt z płyty? Ufasz termistorowi który nie jest nawet w środku socketa i nie dotyka proca? Ciekawe... Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Najprawdopodobniej redaktorzy CHIP 'a niezbyt się na takich rzeczach znają(o innych wiedzą bardzo dużo). Do dzisiaj tkwi mi w pamięci test wiatraczków. V7+ zajął jedno z ostatnich miejsc, a temperatura na niepodkręconym PIV wyniosła, bagatela 67 C!!! Pamiętam też jak robili chłodznenie wodne :) 6 złączonych blaszek miedzianych :) :P Nie wiem jak im to działało. Po prostu w CHIP 'ie się na tym NIE ZNAJĄ. To samo z Modami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DetoX Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 W tym samym artykule zawarta byla notatka o CPC :evil: :evil: :evil: jakie to .O innych nawet nie wspomdobre , opatentowane i woguleniano. Byl co prawda link do discotechu , ale o mateowych bloczkach nie bylo nawet nawet sladu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DetoX Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 What is wrong with that phorum ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Ehehehe siedzę sobie i czytam właśnie nowego Chipa, a tam artukuł o WC. Zrobili układ za 1100zł 8O jakiejś firmy Innovatek. Dojeżdżam do końca tekstu, a tam coś takiego: "Temperatura procesora utrzymywała się [przy obciążeniu] na 57C - także wówczas gdy CPU został podkręcony do poziomu XP2200+ (z 1733 na 1800MHz)" Nie, no poprostu rewelacyjny wynik :D zwłaszcza patrząc na te 1100zł, nic tylko pogratulować ;) a to nie dotyczylo testowanego sprzetu z cpc czasem? widizalem to zdanie, a nie czytalem o tym zestawie za 1100zetka :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Hmm super, ja czytam od kiedy kupilem pierwsze mobo epoxa(8KHA+), czyli jakies poltora roku :) LOL Czy wedlug Ciebie 73C w stresie na WC to poprawny odczyt, podczas gdy blok i woda zimne?? Wszystkie nowsze tez to obsluguja i oto mi wlasnie chodzilo. W kazdym razie ja bardziej ufam odczytom z plyty. Cztałem AOA Forums zanim kupiłem 8KHA+! Poza tym to forum schodzi na psy! Maja tam tak kopnięte zasady i tematy tabu, że przestaje pomału tam zaglądać! Nowsze płyty Epox'a nie odczytują bezpośrednio z diody! 8K3A+ "próbowała" odczytać z diody ale miała coś skopane i nie dawała wiernej temperatury - przynajmniej zależeło to od egzemplarza. Ciekawe co rozumiesz przez odczyt z płyty? Ufasz termistorowi który nie jest nawet w środku socketa i nie dotyka proca? Ciekawe... Pozdrawiam, Tak, ufam bardziej. Na 8KHA+ przeciez podawal mi z plyty i bylo ok. A odczyt z diody mozesz sobie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> na kazdej nowszej plycie epoxa uzywajac MBM( a to skad czyta domyslnie zalezy oczywiscie od wersji biosu). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...