genpw Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Witam.Jestem posiadaczem płyty MSI 865PE Neo2-V i w biosie (AMI 01/05/05) jest funkcja DOT.W necie znalazłem tylko lakoniczne informacje,że jest to dynamiczne podkręcanie.Kiedy uruchowiłem to w opcji "captain" taktowanie FSB spadło z 134.6 na 132.4 a częstotliwość pracy procka z ~3096 MHz na ~3055 MHz.Mój procek to 3.06 Ghz 512/533 Nortwood z HT.Ciekawi mnie czy jest to poprawny objaw .czy może coś skopałem.Acha po wyłączeniu tej funkcji wszystko wróciło do normyJeszcze jedno,czy istnieje możliwość zwiększenia FSB ramu z obecnycnych 337mhz do 400 bez zmiany parametrów pracy procka moje pamięci to 2x512 Samsung M3 68L6423ETM-CCC w dualu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soldier666 Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Tez mam MSI ale dla AMD, rowniez posiada system DOT (Dynamic Overclocking Technology). Bajer polega na tym, ze w BIOSie wybierasz opcje o ile chcesz miec procentowo kompa podkreconego, najwyzszy jest poziom Commander (lol) - 10%. Ten DOT uaktywnia sie tylko, gdy grasz w gry ewentualnie obciazasz komputer w 100%. Przy przegldaniu WWW, ogladaniu filmow wszystko chodzi na default. Wg. MSI D.O.T dodaje mocy tylko wtedy, gdy jest potrzebna. NIe wiem, ja tego nieuzywam, wole recznie podkrecac kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prodigal Son Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Na mojej płycie najwięcej podwyższa toto FSB o ~11%. Ta funkcja się teoretycznie uaktywnia wtedy, gdy kompowi brakuje mocy. Ale to jest tylko teoria, bo czasami jak się nic szczególnego nie robi, to i tak chodzi na 185MHz zamiast 166MHz. Czasem też po tym jak się uaktywni, np przy graniu, to potem, po wyłączeniu gry, nie wraca już do ustawień defaultowych. Reasumując: niewiele to daje, i działa dosyć osobliwie. Można sobie odpuścić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
genpw Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 (edytowane) Na mojej płycie najwięcej podwyższa toto FSB o ~11%. Ta funkcja się teoretycznie uaktywnia wtedy, gdy kompowi brakuje mocy. Ale to jest tylko teoria, bo czasami jak się nic szczególnego nie robi, to i tak chodzi na 185MHz zamiast 166MHz. Czasem też po tym jak się uaktywni, np przy graniu, to potem, po wyłączeniu gry, nie wraca już do ustawień defaultowych. Reasumując: niewiele to daje, i działa dosyć osobliwie. Można sobie odpuścić.OK.. A w takim razie czy ta moja płyta może podnieść taktowanie pamięci z obecnych 168mhz na wyższą bez zmiany FSB procka?Jeszcze jedno widzę że masz radka 9800, jakie twoim zdaniem są najlepsze stery do tych kart .Ja mam Mediona 9800XXL na R360.Fabryczne taktowania to 392MHz-układ graficzny,a pamięci to 676MHz Edytowane 12 Stycznia 2006 przez genpw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...