mrk_BaltazaR Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) Witam po dłuższej przerwie. Zaopatrzyłem się w kontroler Acard AEC-6880 od kolegi <Lecha>. Zbudowałem macierz z moich dysków. Oto ich wykresy: Jak widać (chociaż nie jestem ekspertem) raczej nie są to dwa identyczne dyski, mimo, że to ten sam model. WD800JB-00JJC0 jest nowszym dyskiem (dwa miesiące). Dyski nie mają relokowanych sektorów, sprawdzałem SMARTa, ciekawią mnie te pingi w dół, może coś przeszkodziło w teście, bo przy innych próbach pojawiały się w innych miejscach i w innych ilościach. Oto rezultaty (testy dla każdej opcji powtarzałem dwa razy i wybierałem "ładniejszy" wykres): Wielkość bloku 16kB ( tą wybrałem po testach ) i dla porównania pojedyńczy dysk. Blok 8kB ( czerwony) i 64kB ( niebieski ) ciekawi mnie wykres dla 64kB czy to jakiś błąd? Sprawdziłem dwa razy. Może wina HD Tacha? Macierz na ITE IT8212 dla 64kB też wyglądała podobnie, tylko tam skakało od 40MB/sek do 60MB/sek: I pozostałe: Poprosiłbym o opinie na ich temat.Sam widzę, że są postrzępione (pewnie tutaj wychodzą te różnice w dyskach) Wybrałem blok 16kB bo, jak przynajmniej wynika z HD Tacha, jest to opcja najszybsza a chciałem jednocześnie mieć jak najmniejszy rozmiar bloku. Brałem jeszcze pod uwagę 8kB, ale jest on bardziej "postrzępiony". Gdy korzystałem z ITE IT8212, wykresy też były postrzępione. Zaciekawił mnie wzrost wydajności do gdzieś 110GB, wszystkie wykresy jakie widziałem były stałe do pewnej wielkości, a potem zjeżdżały w dół. Teraz mam kilka pytań: 1. Jakie jest prawdopodobieństwo rozpadu takiej macierzy ( nie mówię o awarii dysku/ów czy kontrolera ) 2. Jakie są czynniki wpływające na ryzyko? Wiem, że nie grzebie się w BIOSie kontrolera bo jaka kolwiek zmiana może skończyć się źle.Ale czy zmiana kanałów do których podpięte są dyski może spowodować rozpad macierzy? 3. Czy o taką macierz jakoś specjalnie się dba? (nie mam na myśli ścierania kurzu z dysków i kntrolera :lol2: ) 4. Czy gdybym miał dwa identyczne dyski, to te wykresy by "znormalniały"? (a może ktoś chce kupić ode mnie ten starszy dysk, jeszcze ponad rok gwarancji, kupiony we Wrocławiu, w Arescie, proszę pisać na PW) Nie mam jakiś super ważnych plików, więc bezpieczeństwo danych nie jest dla mnie aż tak ważne, postawiłem na wzrost wydajności. W porównaniu z nowymi rozwiązaniami moja macierz na pewno nie powala na kolana, ale wzrost wydajności chyba widać. Edytowane 19 Lutego 2006 przez mrk_BaltazaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) jak sam na pewno zauważyłeś najlepsza wydajność występuje przy wielkości "paska" ustawionej na 32KB 1: jeżeli odczyt z urządzenia wchodzącego w skład macierzy następuje ze zbyt dużym opóźnieniem, to kontroler uznaje to za błąd i zaczynają się problemy, może to być skutkiem uszkodzenia powierzchni zapisu, lub po prostu problemem z odczytem danych, powolna korekcja itd... (odczyt następuje ale trwa to za długo) 2: stabilne stanowisko pracy dysków: temperatura, zasilanie, drgania itd... 3: defragmentacja, regularne szukanie błędów (scandisk całej powierzchni), regularna kopia zapasowa 4: tak i nie, dużo zależy od szczęścia, kupowanie identycznych dysków zwiększa szansę powodzenia, jak możesz to sprawdź czy seria dysków które chcesz kupić dobrze działają w RAID albo uzgodnij ze sprzedawcą ewentualną wymiane :wink: (albo kup dyski WD z serii RE) moim zdaniem ociągnięty wynik przy pasku 32K jest bardzo dobry na co wskazuje wykres: Edytowane 19 Lutego 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaD_LU Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 CZe wam fajny temat! Nie znam sie za bardzo na RAID ale zrobilem sobie RAID0 z2 różnych segate 7200.7 80g i 7200.9 80g sata2 ten "2" Oto tescik http://img119.imageshack.us/my.php?image=test11qt.jpg Macie jakas teorie na temat tych skokow wydajności?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Ciekawy wykres, moim zdaniem te skoki w górę to momenty, gdy macierz uzyskuje pełną wydajność. 7200.7 jest w wersji SATA czy PATA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaD_LU Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 (edytowane) Ciekawy wykres, moim zdaniem te skoki w górę to momenty, gdy macierz uzyskuje pełną wydajność. 7200.7 jest w wersji SATA czy PATA? oba sa sata tylko ze 7200.7 oczywiscie w wersji sata 1 Zobaczcie ze szczyty sa im dalej tym mniejse mozna by po nich poprowadzic ladna opadajaca linie ! Moze poprostu ten 7200.7 mnie dusi i jak bym mial 2x7200.9 wydajnosc byla by na poziomie tych szczytow wydajnosci?? Co otym sadzicie moze warto zainwestowac ! Dyski sa tanie niecale 200 zl za 80 ! Edytowane 23 Lutego 2006 przez MaD_LU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Ja zrobiłem raid 0 SATA na 2x80GB WD800JB(PATA na przejściówce) i WD800JD (SATA) i oto wynik: Jak widać całkiem nieźle ale co chciałem napisać. A to, że nie zauważyłem żadnego wzrostu wydajności w stosunku do singla. Dla tego nie widzę sensu robienia raida. Porównywałem czasy wczytywania się aplikacji i czas jest taki sam jak na singlu. Już kiedyś na forum czytałem, że nie ma sensu zakładać raida bo i tak nie zauważę różnicy ale nie wierzyłem. Teraz już wierzę ale za późno bo straciłem trochę kasy na ten bajer. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Ograniczeniem jest przepustowość magistrali PCI - normalnie transfery w stripe się podwajają ( w stosunku do pojedynczego HDD ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...