Skocz do zawartości
mrk_BaltazaR

Macierz 0 Na Kontrolerze Raid Pci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dłuższej przerwie.

Zaopatrzyłem się w kontroler Acard AEC-6880 od kolegi <Lecha>. Zbudowałem macierz z moich dysków. Oto ich wykresy:

post-130705-1140351597_thumb.jpg

Jak widać (chociaż nie jestem ekspertem) raczej nie są to dwa identyczne dyski, mimo, że to ten sam model.

WD800JB-00JJC0 jest nowszym dyskiem (dwa miesiące). Dyski nie mają relokowanych sektorów, sprawdzałem SMARTa, ciekawią mnie te pingi w dół, może coś przeszkodziło w teście, bo przy innych próbach pojawiały się w innych miejscach i w innych ilościach.

Oto rezultaty (testy dla każdej opcji powtarzałem dwa razy i wybierałem "ładniejszy" wykres):

Wielkość bloku 16kB ( tą wybrałem po testach ) i dla porównania pojedyńczy dysk.

post-130705-1140351687_thumb.jpg

Blok 8kB ( czerwony) i 64kB ( niebieski ) ciekawi mnie wykres dla 64kB czy to jakiś błąd? Sprawdziłem dwa razy. Może wina HD Tacha? Macierz na ITE IT8212 dla 64kB też wyglądała podobnie, tylko tam skakało od 40MB/sek do 60MB/sek:

post-130705-1140351704_thumb.jpg

I pozostałe:

post-130705-1140351726_thumb.jpg

Poprosiłbym o opinie na ich temat.Sam widzę, że są postrzępione (pewnie tutaj wychodzą te różnice w dyskach) Wybrałem blok 16kB bo, jak przynajmniej wynika z HD Tacha, jest to opcja najszybsza a chciałem jednocześnie mieć jak najmniejszy rozmiar bloku. Brałem jeszcze pod uwagę 8kB, ale jest on bardziej "postrzępiony".

Gdy korzystałem z ITE IT8212, wykresy też były postrzępione.

Zaciekawił mnie wzrost wydajności do gdzieś 110GB, wszystkie wykresy jakie widziałem były stałe do pewnej wielkości, a potem zjeżdżały w dół.

Teraz mam kilka pytań:

1. Jakie jest prawdopodobieństwo rozpadu takiej macierzy ( nie mówię o awarii dysku/ów czy kontrolera )

2. Jakie są czynniki wpływające na ryzyko? Wiem, że nie grzebie się w BIOSie kontrolera bo jaka kolwiek zmiana może skończyć się źle.Ale czy zmiana kanałów do których podpięte są dyski może spowodować rozpad macierzy?

3. Czy o taką macierz jakoś specjalnie się dba? (nie mam na myśli ścierania kurzu z dysków i kntrolera :lol2: )

4. Czy gdybym miał dwa identyczne dyski, to te wykresy by "znormalniały"? (a może ktoś chce kupić ode mnie ten starszy dysk, jeszcze ponad rok gwarancji, kupiony we Wrocławiu, w Arescie, proszę pisać na PW)

Nie mam jakiś super ważnych plików, więc bezpieczeństwo danych nie jest dla mnie aż tak ważne, postawiłem na wzrost wydajności. W porównaniu z nowymi rozwiązaniami moja macierz na pewno nie powala na kolana, ale wzrost wydajności chyba widać.

Edytowane przez mrk_BaltazaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sam na pewno zauważyłeś najlepsza wydajność występuje przy wielkości "paska" ustawionej na 32KB

1: jeżeli odczyt z urządzenia wchodzącego w skład macierzy następuje ze zbyt dużym opóźnieniem, to kontroler uznaje to za błąd i zaczynają się problemy, może to być skutkiem uszkodzenia powierzchni zapisu, lub po prostu problemem z odczytem danych, powolna korekcja itd... (odczyt następuje ale trwa to za długo)

2: stabilne stanowisko pracy dysków: temperatura, zasilanie, drgania itd...

3: defragmentacja, regularne szukanie błędów (scandisk całej powierzchni), regularna kopia zapasowa

4: tak i nie, dużo zależy od szczęścia, kupowanie identycznych dysków zwiększa szansę powodzenia, jak możesz to sprawdź czy seria dysków które chcesz kupić dobrze działają w RAID albo uzgodnij ze sprzedawcą ewentualną wymiane :wink: (albo kup dyski WD z serii RE)

moim zdaniem ociągnięty wynik przy pasku 32K jest bardzo dobry

na co wskazuje wykres:

post-130705-1140351687_thumb.jpg

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Ciekawy wykres, moim zdaniem te skoki w górę to momenty, gdy macierz uzyskuje pełną wydajność. 7200.7 jest w wersji SATA czy PATA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy wykres, moim zdaniem te skoki w górę to momenty, gdy macierz uzyskuje pełną wydajność. 7200.7 jest w wersji SATA czy PATA?

oba sa sata tylko ze 7200.7 oczywiscie w wersji sata 1

Zobaczcie ze szczyty sa im dalej tym mniejse mozna by po nich poprowadzic ladna opadajaca linie ! Moze poprostu ten 7200.7 mnie dusi i jak bym mial 2x7200.9 wydajnosc byla by na poziomie tych szczytow wydajnosci?? Co otym sadzicie moze warto zainwestowac ! Dyski sa tanie niecale 200 zl za 80 !

Edytowane przez MaD_LU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobiłem raid 0 SATA na 2x80GB WD800JB(PATA na przejściówce) i WD800JD (SATA) i oto wynik:

Dołączona grafika

Jak widać całkiem nieźle ale co chciałem napisać. A to, że nie zauważyłem żadnego wzrostu wydajności w stosunku do singla. Dla tego nie widzę sensu robienia raida. Porównywałem czasy wczytywania się aplikacji i czas jest taki sam jak na singlu. Już kiedyś na forum czytałem, że nie ma sensu zakładać raida bo i tak nie zauważę różnicy ale nie wierzyłem. Teraz już wierzę ale za późno bo straciłem trochę kasy na ten bajer. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi